Еверест взе поредната си жертва

Той е бил на аклиматизационна ротация в Лагер 2
2 май 2023 10:30, Нели Христова
22
Еверест взе поредната си жертва
Снимка: БГНЕС

Американски алпинист е загинал на Еверест, съобщи организаторът на експедицията му. Това е първият смъртен случай на чужденец на най-високата планина в света през този сезон, съобщи АФП.

69-годишният алпинист е бил на аклиматизационна ротация в Лагер 2 на около 6 400 м, когато е починал в понеделник.

"Той се е почувствал зле и е починал в Лагер 2. В момента се полагат усилия да бъде върнато тялото му", заяви пред АФП Пасанг Цхеринг Шерпа от Beyul Adventure.

Шерпът заяви, че лошото време е възпрепятствало усилията за възстановяване.

Beyul Adventure е местен партньор на базирания в САЩ организатор на експедиции International Mountain Guides.

Пролетният сезон за изкачване на Еверест започна трагично миналия месец със смъртта на трима непалски алпинисти на Еверест.

Триото преминава през коварния ледопад Кхумбу като част от снабдителна мисия, когато блок от ледник падна и ги повлече в дълбока пукнатина.

Непал вече е издал 466 разрешителни на чуждестранни алпинисти и тъй като повечето от тях ще се нуждаят от водач, над 900 души ще се опитат да изкачат върха през този сезон, който продължава до началото на юни.

Това отново може да доведе до тежък трафик и задръствания по пътя към върха, особено ако времето за изкачване е по-кратко поради неблагоприятни метеорологични условия.

Средно около петима алпинисти загиват всяка година на най-високия връх в света.

Но през 2019 г. загинаха 11 души, като четири от смъртните случаи се дължат на пренаселеността през тази година.

В Непал се намират осем от 10-те най-високи върха в света и той посреща стотици авантюристи всеки пролетен сезон за катерене, когато температурите са по-високи, а ветровете обикновено са спокойни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: жертваалпинистеверест
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
3
 
! Отговори
Пенсионер преди 11 месеца
На 69 години пенсионерите американци ходят в Хавай , не се катерят по баирите. Инфаркт.
17
0
 
3
 
! Отговори
Мда преди 11 месеца
Всъщност американецът е пенсиониран много уважаван лекар и предпидавател от Университета на Вашингтон в Сиатъл.Като колежани е тренирал спиртни катерене и преди 10-ина години преоткрива страстта си и започва да изкачва планини.Бог да го прости човека !
16
0
 
5
 
! Отговори
До 16 преди 11 месеца
Скатов ? Ти добре ли си...Сайтове беше пълен клоун дундуркан от шерпи до върха , богохулство в дори да се споменава името му до Меснер или Христо Проданов !
15
2
 
4
 
! Отговори
Дони преди 11 месеца
Специално Еверест си е въпрос на болно его. Като не могат да го качат в стил Скатов, Меснер или Проданов - сам, без шерпи да ти носят котките, манджата, бутилките, ***, за мен не е особено постижение. И аз мога да хвана двама братя роми да ми мъкнат и да ги чакам на Вихрен, чакайки ги да разпънат статива, пък аз през тва време да си тренирам позите...
14
0
 
6
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 11 месеца
И аз искам да се кача. Но нямам джигер за тая работа и много добре си го знам.
13
10
 
6
 
! Отговори
Валерия преди 11 месеца
Според мен това са луди хора с психически отклонения!!!!Ако блиэките ги бяха настанили на лечение в най блиэката психиатрична клиника то щяха да бъдат живи!!! Но както се каэва, като се обърне колата пътища много!!! Алпиниэмът трябва да бъде ЭАБРАНЕН в световен мащаб!!!
12
2
 
10
 
! Отговори
nimportequi преди 11 месеца
Искал е да се приближи то всевишния и накрая съвсем се приближил.
11
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Страст към високи скорости примерно с което да си рискуваш живота ,мога да го разбера Ама страст да се катериш по планина на минус 30/40 градуса Няма за мен никакво обяснение .Или пък може би става въпрос пак за пари ?Защото нямам понятие от тази материя.
10
6
 
17
 
! Отговори
до 3 Мъка Мъка преди 11 месеца
Ако не искат да затлъстяват, има фитнес зали, колело, бягане и т.н. Тези върхове са покорявани многократно и е сигурно, че там няма нищо заради което да си заслужява да умреш. Все едно да отидеш ляото в Долината на смъртта с ограничени запаси вода. Смисъл - никакъв, само огромен риск да умреш.
9
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ей тъй Путин тръгна да изкачва Украйна и скоро ще се гътне и той, шерпите ше требе да го връщат на кубчета после
8
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А той да е изчакал да стане на 90 години и още по пътя към Непал щяха да го опеят. Сега всеки се прави на алпинист и жертвите се умножиха многократно.
7
11
 
17
 
! Отговори
Закъснял съвет преди 11 месеца
Къде е тръгнал този 69 годишен кравар, на майната си !?Ако беше отишъл "доброволец в Украйна" при Зелебоба, шансоветему за оцеляване биха му били по-високи . . .
6
4
 
14
 
! Отговори
Зозо преди 11 месеца
Търсят ми де до вия на Еверест.
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Фен на Вики Джъстис Над 7 хиляди метра е трудно да дишаш, нема кислород, дори с маска им е трудно, да не говорим за налягането и как се чувстват телата тогава :))) Еверест е лесен донякъде, обаче К-2 в Пакистан е много по труден за изкачване, там е изключително трудно :)
4
0
 
12
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 11 месеца
Рискът на хобито. Там природните условия не са никак гостоприемни. За съжаление, дори най - опитните в един момент не издържат.
3
9
 
10
 
! Отговори
Мъка Мъка преди 11 месеца
До Анонимен: да, трябва да ни е мъчно за умрелите пред телевизора - от затлъстяване, злоупотреба с алкохол и обездвижване. Това са нормални и достойни хора, които не рискуват безценния си живот по такъв нелеп начин - да умрат на 70 под Еверест.
2
3
 
3
 
! Отговори
пришълецът преди 11 месеца
Чакайте световният върх:)))
1
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Специално за алпинистите няма как да ми е мъчно. Намират се на място на което нямат ниакаква работа и като допълнение рискуват живота и на други да ги обслужват и спасяват, възползвайки се, че хората нямат пари.