Светът да се подготви за рекордни температури, предизвикани от Ел Ниньо

За последен път този феномен беше наблюдаван през 2018-2019 г.
4 май 2023 08:20, Елка Василева
20
Светът да се подготви за рекордни температури, предизвикани от Ел Ниньо
Снимка: архив, БГНЕС

Светът трябва да се подготви за рекордни температури, предизвикани от Ел Ниньо, съобщи АФП, позовавайки се на изявление на ООН.

Метеорологичният феномен Ел Ниньо би могъл да доведе до нови топлинни рекорди, каза Петери Таалас, генерален секретар на Световната метеорологична организация. Според него възможността за формиране на Ел Ниньо в периода до края на септември е 80 процента. На 60 процента се оценяват шансовете за развитие на явлението до края на юли.

Ел Ниньо представлява естествен климатичен феномен, свързващ се с повишение на температурите, суша в някои части на света и силни дъждове в други. За последен път този феномен беше наблюдаван през 2018-2019 г. След него беше регистриран сравнително дълъг епизод на Ел Ниня - явление, характеризиращо се с понижение на температурите.

Последните осем години са най-топлите в историята на измерванията. Без периода на Ла Ниня температурите биха били още по-високи.

На този етап не е възможно да се предвидят интензитетът или продължителността на Ел Ниньо. Последният регистриран период беше сравнително слаб, но предхождащият го - този между 2014 и 2016 г. - беше мощен и имаше много тежки последици. Световната метеорологична организация подчертава, че 2016 г. е била най-топлата година, регистрирана някога, заради двойния ефект, предизвикан от Ел Ниньо и човешката дейност.

Ефектите от Ел Ниньо ще се усетят по-силно през следващата година.

Ел Ниньо вероятно ще предизвика екстремни климатични прояви, се казва в съобщението на Световната метеорологична организация (СМО). Подчертава се, че е необходимо да се изгради система за предупреждения - един от приоритети на СМО, за да бъде защитено населението.

Няма два еднакви епизода на Ел Ниньо. Феноменът се предизвиква в периоди между две и седем години и продължава между девет и дванайсет месеца.

Ел Ниньо се свързва със затопляне на повърхността на водата в централната и източната част на Тихия океан.

Ел Ниньо предизвиква силни валежи в някои части на Южна Америка, южната част на САЩ, Африканския рог и Централна Азия. В същото време явлението предизвиква тежка суша в Австралия, Индонезия, Южна Азия.  

Затоплянето на повърхността на водата, предизвикано от Ел Ниньо, може да доведе до урагани в централната и източната част на Тихия океан.
(БТА, Розалия Благоева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Поредната им глупост. Уж тая зима щяхме да измръзнем от студ без отопление - плашиха цяла есен и накрая видяхме какво стана.
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 9 - Аз съм на 28 и помня поне 3, дето бяха по-студени. Спокойно - тя и баб забравя.Според нея, всяко лято е "най-горещото лятооо, чедооо, такова чудо нее било никога чедооооо" и всяка зима е "квойтуй чудо! такъ студ никога не е било" или "Олелеее, каква е таква тола има без сняг, аз не помня".
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До До 11 - Ама как ... Имаше 24 градуса тая зима в Бъглария. Не валя много сняг в Германия! Сегте се случва така .. за последните 2 години. Преди това не помним. Немам мозък достатъчно.
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 13 - Дарени, ама тея дето имат земи и имоти. Ако се родиш без тях, не е толкова хубаво.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ето, в момента в София е към 10 градуса, облачно. Хората си работят спокойно, няма да се пекат на жегите я. Който иска да робува и да го хрантутят други нации на 40 градуса си е негов избор. А като им паднат жегите ше идем да ги разгледаме да им оставим някой еврак и на тях, и те са хора.
12
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Естествено, че в България сме богопомазани. Господ ни е дарил с уникална природа и местоположение. Това, че някои индивиди не го виждат и са забегнали някъде си е техен избор и техен проблем. Е, оставили са си по-възрастните роднини да ги хрантутим тука понеже и те не им се е работило навремето и реват, че видиш ли били им малки пенсиите, ама ше ги храним, хора са другите като са ги захвърлили...
11
1
 
1
 
! Отговори
До 11 преди 11 месеца
***-и в Китай тая зима измериха рекордно ниска температура за всички времена. Миналата зима бе най-студената в историята на Южния полюс.Ама като ти е промита кратуната със затоплистка пропаганда не ги знаеш тия неща.
10
1
 
1
 
! Отговори
до 4 преди 11 месеца
До Анонимен,ами не разбира се,яак сега ли го разбра,българите живеят в рая,шапка на тояга
9
3
 
2
 
! Отговори
до 9 преди 11 месеца
До Анонимен,щотоо сте пак късметлии,нали сте богопомазани,как така ще има жега за вас,жегите са за простосмъртните роби дето изнемогват да ви хрантутят,освен това да четеш някой да споменава района на българия,за твое сведение,отвъд вас има още свят,има хора,ама наистина хора,не па ра зи ти като вас,научете се,че не сте единствени на тая планета,нито слънцето изгрява заради вас,както смятате
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Намръзнахме се от студ тая пролет.Аз съм на 48 години и такава студена пролет не помня.Ама пак ни плашат с жеги.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ама как. Нали ми беше Хондичката, дето щото не била Евро 5, много ви обиждала и тровела?
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 5 - В Испания е 30 градуса още в края на април? "Айканбиливит"! Сееефте!
5
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
То се знае, че след пандемията следващия епизод е климатичен катаклизъм, пък дали истински или симулиран няма значение, важни са резултатите. Както в Испания от миналия месец е 30 градуса, а вече се отчетоха и 40 градуса на места, смятайте в БГ, какви ще са температурите юли и август. Това ще е пагубно за много хора и за реколтите и водоизточниците.
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Явно България не е част от света защото Април и Май е яко студ във Варна последните десет години.
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Питайте ChatGPT за гшобалното затопляне. Изрежда ви ЕСЕ за това, как трябва да намалим емисии, да живеем по-семпло. Питайте го, ако имам технология, която абсорбира въглерод, ще ви каже "ще помогне, но няма така технология, а дори да имаше, няма да е достатучна, защото ... трябвя д анамалим семисии, да живеем по-семпло" и винаги папагалства. Ясно е, какво "иска" от нас.
2
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Природа е. Приемайте природните явления.
1
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нека позная, фейк.бг - глобално затопляне?? хаха