Над 100 души са починали в Мексико от горещините

В понеделник температурата достигна 49 градуса
30 юни 2023 09:26, Елка Василева
10
Над 100 души са починали в Мексико от горещините
Снимка: архив, БГНЕС

Най-малко 104 души са починали в Мексико от средата на юни досега вследствие на горещините - повечето от топлинен удар, останалите от обезводняване, съобщиха здравните власти, цитирани от ДПА.

Северно Мексико е обхванато от екстремни жеги. В понеделник в град Акончи в щата Сонора температурата достигна 49 градуса по Целзий. По данни на министерството на здравеопазването само в щата Нуево Леон през втората половина на този месец в резултат на силните горещини са починали 64 души.

Същевременно метеорологичната служба издаде предупреждение за ураган в югозападната част на страната заради тропическа буря, наречена Беатрис, която набира мощ в Тихия океан.

Очаква се днес Беатрис да прерасне в ураган, съобщи Националният център за урагани на САЩ. В някои части на Мексико тя вече предизвиква дъждове, бурни ветрове и високи вълни.

На около 170 км югозападно от Пунта Малдонадо в южния щат Гереро вчера следобед духаха постоянни ветрове със скорост до 65 км/ч. Тропическата буря преминава в ураган, когато скоростта на ветровете достигне 119 км/ч.

Предупреждението за ураган важи за участък от крайбрежието между Зиуатанехо в щата Гереро и Плая Перула в западния щат Халиско. В района се намират популярни туристически места като Икстапа, Кариес и Мансанильо.

Беатрис се движи успоредно на крайбрежието в северозападна посока, но все още не може да се изключи възможността да навлезе пряко над сушата, заяви Алехандра Мендес от мексиканската Национална метеорологична служба.

В Тихия океан сезонът на тропическите циклони започва обичайно на 15 май, а в Атлантическия океан - на 1 юни, като и в двата региона приключва на 30 ноември.

Адриан - първият ураган за годината - се формира тази седмица над Тихия океан, но без да застраши сушата.
(БТА, Десислава Иванова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
3
 
! Отговори
Там от жега преди 9 месеца
Тук от глад и мизерия.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Мексиканци Когато отидеш до такива области на Мексико където съм бил аз, тогава говори за мексиканците. Болшинството ще ти теглят ножа за 10 долара. Ти не гледай тези които си видял от организираната екскурзия. Ако искаш да пътуваш самастоятелно в Мексико и доста страни по на юг, задължително си наемаш охрана. Там отвличанията са бизнес.
3
4
 
3
 
! Отговори
Мексиканци преди 9 месеца
Мексиканците са чудесни хора и приличат на нас. Богата култура, симпатични и темпераментни. Много са усмихнати въпреки трудностите. Гледат да намират щастие дори в оскъдица. Много са сърцати и сърдечни. Не заслужават да ги обиждате. Дано имате късмета да се запознаете с такива хора, като мен. Поздрави Мексико!
2
1
 
5
 
! Отговори
Ел Чапата преди 9 месеца
Жегите убиват, наркотиците даряват вечен живот! Горещините отминават, картелите остават !
1
3
 
3
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 9 месеца
Ебасимайката! Могу бря !