Путин е щял да бъде арестуван в Южна Африка

Това се казва в официален документ
22 юли 2023 10:53, Александър Попов
101
Путин е щял да бъде арестуван в Южна Африка
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Правителството на Южна Африка е щяло да арестува руския президент Владимир Путин при негово евентуално влизане територията на страната, се казва в писмена декларация на министерството на правосъдието, която опозиционният Демократичен алианс публикува вчера, предаде ДПА.

След месеци на несигурност Южна Африка и Русия обявиха миналата седмица, че Путин няма да пътува до Южна Африка за срещата на върха на организацията БРИКС. Вместо това той ще се включи чрез видеовръзка във форума в Йоханесбург от 22 до 24 август, който обединява Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

Демократичният алианс, заедно с правозащитната организация "Амнести Интернешънъл", заведоха дело в съд в Претория, за да принудят правителството да арестува Путин, ако той влезе в страната. Изпълнителната директорка за южноафиканския клон на "Амнести Интернешънъл" Шенила Мохамед нарече декларацията "победа за върховенството на закона и международното правосъдие, но най-важното - победа за жертвите в Украйна".

Срещу Путин има издадена международна заповед за арест заради предполагаеми военни престъпления, извършени в Украйна. Южноафриканският президент Сирил Рамапоса каза, че Москва е предупредила Южна Африка, че евентуално арестуване на Путин ще бъде равносилно на "обявяване на война".

Южна Африка е подписала учредителния договор на Международния наказателен съд в Хага, който издаде заповедта за арест на Путин и бе подложена на натиск от международната общност да арестува Путин, ако отиде на форума./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още по темата: путинБРИКС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
4
 
3
 
! Отговори
Шака Зулу преди 9 месеца
Путин нема д аотиде петимен на зула. Шака арестува Путин в племе и след това яде направо жив. Шака много гладин, в Африка нема банане. Що, бе Шака? Къде са бабанити? Българи, още по-гладен от Шака изяли наши банани;)))
66
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ето една правова държава!
65
8
 
9
 
! Отговори
да кравата на VPN-и преди 9 месеца
пак се изтропала по коментарите! Тия наглосаксите и техните слуги не могат да не лъжат и да не правят мизерии бе! И това си е!
64
0
 
1
 
! Отговори
Бай...до 50 преди 9 месеца
Аз пък те разбирам бе, ***! Наистина !
63
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"заповед за арест заради предполагаеми военни престъпления" Предполагаеми ???? значи по предположения може и смъртна присъда да издадете .....
62
3
 
5
 
! Отговори
И! ГОЛЯМА ПОБЕДА! преди 9 месеца
"Щях щеше" хайли-лайкли краварите -как тече празничния парти-купон ?! :) Ха ха!
61
5
 
9
 
! Отговори
Петров преди 9 месеца
Останаха си роби на белите
60
6
 
8
 
! Отговори
Роден от руска майка преди 9 месеца
До Бонго Бонго.Къде да одим с българските ни паспорти бе бонго.Путин иска виза и разрешително за живеене и работа.Върви ти в Америка.Ще те сритат от зад още на терминал 1
59
8
 
3
 
! Отговори
според добронамерени преди 9 месеца
русофоборски източници Путин е щял да бъде канибал, но после решил да стане веган и се очаква да гладува та урк контранастъпление щяло да е успешно догодина по това време
58
6
 
4
 
! Отговори
До 54 преди 9 месеца
До Бонго. Не си прав, майките им са дошли от Съюза, бившия де. Но русофилството след изцяло българско население никак не е по-малко, че дори и по-голямо от тях. Обяснението е елементарно - лесно е да обичаш нещо, за което нямаш никаква реална представа. Така да се каже идеалният образ на нещо.
57
5
 
4
 
! Отговори
Българин преди 9 месеца
То и президентът на Северна Корея не е толкова наплашен, че да не си излиза от бункера бре.
56
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А пък аз съм се бил бил и съм се бил напил
55
10
 
6
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 9 месеца
А друга част от бг рузофиле, са мафията в ДС българската. Зад гъйза на копейкин стоят Радев главният мафиот. Началника раиш ли..Арееее вън от България. Идете си у русията ,Пуйткин има нужда от камикадзета в Украйна. Вън предатели.
54
7
 
5
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 9 месеца
Бг РУЗОФИЛИ са резултат от майките им дошли от Украйна и Латвия, но се считат за рускини . Обаче стоят в България. Уж лоша гадна , ама не мърдат. Кон да ги ритне не мърдат.Що не си одят??????? В Русия е хубаво картофи всеки ден
53
4
 
2
 
! Отговори
Тва преди 9 месеца
Двойника му ще е. Има още 10ина за други дестинации. Кат ги изпраят 10 Путиновци в хага, ши са чудят ко да ги праят. А истинския е в Аржентина при Хитлер
52
5
 
6
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 9 месеца
Значи, за ПРЕДПОЛАГАЕМИ, а не за ДОКАЗАНИ военни престъпления! И това ако не е западен либерален неофашизъм, здраве му кажи!
51
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вярваме на всичко което ни кажатМда
50
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Мога да разбера промитите руснаци, че си подкрепят фюрера. Но не мога да разбера българските рашисти които живеят в държава член на ЕС и на НАТО за какъв ))) подкрепят руския фашизъм. Навремето за държавна измяна човек можеше да свърши на въжето, а в България даже президентът милее повече за това дали русия ще увеличи територията си с 0,01% отколкото за България. И още държим паметника на руските окупатори в центъра на София.
49
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Путин отдавна се е прежалил.
48
3
 
4
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 9 месеца
Бе то и ние щяхме да построим комунизма някъде към 1990 г., ама не стана. На Априлския пленум са си го мислили. Ама то кой каквото мисли ако става, пази Боже... Та така и с Путин. Нито имат топки да го арестуват, нито война после да водят, ама лаф (пропаганда) да става.