Путин е щял да бъде арестуван в Южна Африка

Това се казва в официален документ
22 юли 2023 10:53, Александър Попов
101
Путин е щял да бъде арестуван в Южна Африка
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Правителството на Южна Африка е щяло да арестува руския президент Владимир Путин при негово евентуално влизане територията на страната, се казва в писмена декларация на министерството на правосъдието, която опозиционният Демократичен алианс публикува вчера, предаде ДПА.

След месеци на несигурност Южна Африка и Русия обявиха миналата седмица, че Путин няма да пътува до Южна Африка за срещата на върха на организацията БРИКС. Вместо това той ще се включи чрез видеовръзка във форума в Йоханесбург от 22 до 24 август, който обединява Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

Демократичният алианс, заедно с правозащитната организация "Амнести Интернешънъл", заведоха дело в съд в Претория, за да принудят правителството да арестува Путин, ако той влезе в страната. Изпълнителната директорка за южноафиканския клон на "Амнести Интернешънъл" Шенила Мохамед нарече декларацията "победа за върховенството на закона и международното правосъдие, но най-важното - победа за жертвите в Украйна".

Срещу Путин има издадена международна заповед за арест заради предполагаеми военни престъпления, извършени в Украйна. Южноафриканският президент Сирил Рамапоса каза, че Москва е предупредила Южна Африка, че евентуално арестуване на Путин ще бъде равносилно на "обявяване на война".

Южна Африка е подписала учредителния договор на Международния наказателен съд в Хага, който издаде заповедта за арест на Путин и бе подложена на натиск от международната общност да арестува Путин, ако отиде на форума./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още по темата: путинБРИКС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
9
 
18
 
! Отговори
България преди 9 месеца
Да гние в бункера жужака!
6
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това е лъжа. Путин ще прати Лавров, просто понеже е много зает и не може да присъства лично. В крайна сметка БРИКС ще осъществи новия световен ред.
5
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
много ясно, щом има издадена заповед за арест и страната е членка на МНС, ще бъде арестуван и това не зависи от мнението или желанието на един или друг политик в страната, това се прави от правоохранителните органи, съвсем отделен въпрос е че Путин дори и неможе да стигне до ЮАР
4
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А защо няма заповед и за байдън за "предполагаемо" взимане на рушвети в особено големи количества от окрайна...
3
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дааа. И Зеленски щял да победи Русия.
2
18
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Издадена заповед за арест заради ПРЕДПОЛАГАЕМИ престъпления си е върха на демокрацията и западните ценности!
1
6
 
18
 
! Отговори
смеехххх преди 9 месеца
То от КОВИДА го е страх камо ли от друго