Кючуков: Ветото беше прието различно от македонците

Македонското правителство опитва да изпълни условията
25 юли 2023 20:35, Росен Стойчев
11
Кючуков: Ветото беше прието различно от македонците
Снимка: БГНЕС

„Проблемът е, че тази агресия, „македонизмът” – винаги е съществувал като държавна политика през последните 100 години, откакто тази територия е част от кралството на сърби, хървати и словенци, а след това от Югославия. Но това, което се боя, че ние постигнахме през последните 5 години е, че превърнахме македонизма от държавна политика в обществена нагласа. Защото, ако до преди 5 години по официални данни по-малко от 2 процента от гражданите на РСМ смятаха България за враг, то сега достигнахме до ситуация, в която този процент доближава 50 на сто. Случи се това, че ветото на ниво обикновени хора беше изтълкувано като спиране на държавата от основната цел на всички граждани, а именно присъединяване към ЕС. Това засили антибългарската кампания”.

Още по темата
  Това заяви пред Нова Нюз бившият зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков, коментирайки новината, че с 10 на 7 гласа Комисията по конституционни въпроси в македонския парламент прие българите и други пет националности да бъдат вписани в основния закон на югозападната ни съседка.

"Решението на Комисията по конституционни въпроси в македонския парламент е знак, че кабинетът в Скопие прави всичко възможно да изпълни всички условия от преговорната рамка с ЕС едно, от които е вписването на българите в конституцията, за да започнат реалните преговори с Европа. А съотношението на гласовете на депутатите показва трудностите, с които ще се сблъска правителството с оглед на факта, че управляващите нямат необходимото мнозинство от 2/3 в парламента", обясни той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ние българите знаем, и това го казвам на македонските читатели, че българските политици са пълна ***. Въпросът е те дали знаят що за стока са техните политици ?
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вчера на тв-дебата на Канал 5 , новинарот му вика на гостинот аналитичар ...даи прво да ги ставиме Бyгaритe у устав да почнеме преговори со ЕУ а после на следното нивно апсурдно барание да пак го отвориме уставот и да ги избришеме ...а на тоа гостинот му вика тоа не е лоша идеа ....хахаххааааааа....
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Защо пишат само за българите трябвало да решават като имало още 5-6 националности,че това българите стана нарицателно,а щом са имали държавна политика с/у нас за да ни злепоставят до нарицателни изявления и порицателни отношения,че все българите им виновни естествено,че това е целенасочено и ще се предаде и в/у народа за вид пренебрежение вътре в техните обществетвени отношения към определената народна група българите,а другите групи за вписване в Конституцията им сигурно са в по-добра светлина
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 5 Обади се античката....хахахахаха :))) Къв си ти ве *** :))
4
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Со сварено кафе и благо ..... нема ништо поарно од тоа да ви ги читам надреалистичните и психоделични коментари на тема Македониа , ве молам продолжете у таа насока ....
3
1
 
1
 
! Отговори
Абсолютно вярно преди 9 месеца
И това е заслуга на тиквата и каракачанката.
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Те дори да приемат, че повечето население е българско, тя щетата е нанесена :))) В смисъл, ние ги признахме първи, другите не искаха да ги признаят, ние им помагахме икономически, въпреки че и ние имаме нужда от помощ в тази сфера, но те се обявиха за антички и наследидници на Александър Велики, който е грък :)))
1
2
 
2
 
! Отговори
Бг преди 9 месеца
Ако беше така, половината Македонци нямаше да се избиват да показват документи за българско потекло и още по голяма част нямаше да искат да дойдат да живеят в България.