Хунтата в Нигер вика "Вагнер" на помощ

Лидерът на преврата се е свързал с тях в Мали
5 авг 2023 21:00, Стела Стоянова
134
Хунтата в Нигер вика "Вагнер" на помощ
Снимка БГНЕС, архив

Военната хунта в Нигер официално поиска помощ от руската частна армия "Вагнер". Западноафриканският регионален блок Ecowas заплаши страната с военна намеса, ако в определен срок не освободи сваления президент на страната Мохамед Базум.

Военните режими в Мали и Буркина Фасо застанаха зад преврата в Нигер. Бунтовниците, които поеха властта в Нигер, денонсираха всички военни споразумения с Франция, която има контингент между 1000 и 1500 войници. САЩ разполагат с около 1000 войници в Нигер като част от борбата срещу джихадистките групировки в Сахел.

Според журналист и старши сътрудник на център Soufan - неправителствена организация, която се занимава с външнополитически анализи и глобална сигурност, лидерът на преврата Салифу Моди се е свързал с представители на частната армия при посещение в Мали. Трима малийски източника и френски дипломат са потвърдили срещата, за която първо съобщи France 24.

Още по темата

Според журналиста "Вагнер" са гаранцията на хунтата в Нигер за задържане на властта. Частната армия обмисля предложението да се притече на помощ, предаде "Сега".

Хунтата назначи и нов военен командир. Генерал Муса Салау Барму, който изигра възлова роля в държавния преврат на 26 юли, поема властта. Барму е командвал специалните сили на страната. На други важни постове в сухопътните войски и военновъздушните сили също са назначени предани хора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още по темата: превратНигер
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Явно ги викат за да се бият със хунтата на Джоржи Сорос. За последнее время в зоне СВО уничтожены еще 4 иностранных наемника▪️Перуанец Мигель Яя.▪️Американец Ланс Лоуренс.▪️Колумбиец Эдисон Гиральдо.▪️ГрузинЗащо Индиянци от латинска Америка работят За Хазарският режим в САЩ и воюват за Хазарска Украйна?
116
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тия не знаят ли че когато поканиш руснаците на гости после не можеш да ги изгониш.
115
4
 
2
 
! Отговори
славянин преди 8 месеца
''Лошата'' проруска ''хунта'' в Нигер изгони ''добрата'' прожабарска ''демократична'' власт! Все повече такива проруски ''хунти'' по цял свят ще свалят ''добрите'' проатлантически ''демократични'' власти!
114
6
 
12
 
! Отговори
Z преди 8 месеца
Хората в Нигер избраха свободата, доколко ще я запазят е друг въпрос. Изгониха френските колонизатори и те опищяха всичко, спряха им евтиния уран, злато, спряха ограбването на народа си! Нигер е една от най бедните страни в света! Франсетата крадът там от десетилетия, "демократи"!
113
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Още ли е жив кое това злобно джудже - зеленото джудже? Още не съм чувал или виждал Путин да злобее, докато зелю не съм го виждал или чувал и да не е злобял
112
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Доста добре се нареждат нещата, Русия не може да атакува НАТО в Украйна, но може да атакува НАТО чрез нигер. Сега кравите ще видят, че тия малки евтини дрони могат да създават проблем за всеки който притежава скъпа едра военна техника.
111
5
 
9
 
! Отговори
до 118 преди 8 месеца
Докато в България цари беззаконие и върховенството на закона е само на думи,все ще има българи,които ще желаят Русия да дойде тук. Виж каква ни е ,,демокрацията,, американски чадър над мафията и крадливите политици! Знаеш в момента къде е Борисов и къде трябваше да бъде! Затова 80% от българите не припознават своята България в ЕС и виждат помощ от другаде.Това е дано си разбрал
110
11
 
6
 
! Отговори
До 116 преди 8 месеца
Ти явно пишеш от руското посолство и се мислиш за недосегаем. Само да ти обърна внимание, че стените на посолството не ти позволяват да отправяш заплахи и че вършиш престъпление по закони на България. Друг е въпросът, че проядената от руска агентура държава следи само за едно....да има печалби за руските фирми за да не спират комисионните...но ще дойде ден в който ще носите отговорност...
109
8
 
4
 
! Отговори
Още ли е жив преди 8 месеца
Готвачът на путин? Странно,защото това злобно и комплексирано джудже е известно и с отмъстителния си нрав.
108
6
 
9
 
! Отговори
Русия пак ще спаси преди 8 месеца
Скоро и у нас.И всички мързеливи демократи-в Сибир.Женските-тука,да свирят на ***.Нали,русофобчета?
107
8
 
9
 
! Отговори
Снежна Нигерия преди 8 месеца
В България ако не беше Dundee Precious a Лукойл щеше всичко да е топ! А в пPozzията не се краде и са много богати, нали? Имат злато и цялата менделеева таблица, не ги крадат френско-канадски фирми! Нали бе, русофилчета? Може само да си мечтаем за руzzките пенсии от 100 долара!
106
7
 
14
 
! Отговори
Au преди 8 месеца
В България също, като в Нигер...............златото ни се краде, от една френско-канадска фирма - "Dundee Precious Metals" се казва тя..............с любезното съдействие на вътрешни предатели, подписали комисионни, изгодни за Франция и неизгодни за България.........по-малко от 1 % остава в България..............това го няма и в най-западналите африкански държави...............и това всичко заради демократите и СДС-арите!!!
105
10
 
12
 
! Отговори
До 107/8 Не хаби въз преди 8 месеца
В Нигер-президент - марионетка, който беше на дистанционно управление от Париж е арестуван и няма да бъде пуснат скоро.............и Франция няма да го спаси.........много злато , уран и нефт има в Нигер,но са много бедна държава..............що така , бе, демократи???Да ви кажа, ако не знаете, тъ@@@паци!!И там всичко се краде, като в България..............пак от франсетата.............много крадливи тия франсета, убедих се!!!
104
9
 
9
 
! Отговори
До 107/8 Не хаби въз преди 8 месеца
Киевската хунта, дето им викате, че са борци за свобода ще яде яко боя.................фашисти, нацисти, бандеровци, азовци, "Десен сектор"-откачалките като психодесните в България-ДБ и СДС............все отбор юнаци.............сами си просят боя и бомбите.................но руснаците си знаят работата, спокойно!!
103
9
 
10
 
! Отговори
До 107/8 Не хаби въз преди 8 месеца
В Нигер хунта била генералите.............да бе............лоши генерали, не дават на франсетата да крадат уран и злато............кво ше правим сега...........абе то не може да се краде векове бе............алчните франсета.................Макарона ще реве, но баба ще го утешава.............спокойно!!!
102
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ето ви го Кремълските игрички, винаги са действали така но за глупаците Русофили това няма значение ..
101
7
 
25
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 8 месеца
Че кого друг да викат? Блек Рок или френският чуждестранен легион ли ?!
100
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Превратче плюс гражданска война е равно на руский мир.
99
21
 
12
 
! Отговори
Клокотница преди 8 месеца
Да живее ЧерноРусия. Тия горките африканци от трън на глог. Няма кой да им каже, че Рашистанците са много по-зле от Запада или поне същите
98
32
 
12
 
! Отговори
М. Стоянов преди 8 месеца
В Латвия почнаха да гонят наглите рашистанци и скоро депортация, в Грузия и Туриция ги бият под път и над път, вече и Гърция и Черна Гора ядат бой навсякъде къде ги хванат. Тука кво чакаме още ?! Да събираме една бригада и ги почваме по Камчия всички oркки обратно в блатото