Хунтата в Нигер вика "Вагнер" на помощ

Лидерът на преврата се е свързал с тях в Мали
5 авг 2023 21:00, Стела Стоянова
134
Хунтата в Нигер вика "Вагнер" на помощ
Снимка БГНЕС, архив

Военната хунта в Нигер официално поиска помощ от руската частна армия "Вагнер". Западноафриканският регионален блок Ecowas заплаши страната с военна намеса, ако в определен срок не освободи сваления президент на страната Мохамед Базум.

Военните режими в Мали и Буркина Фасо застанаха зад преврата в Нигер. Бунтовниците, които поеха властта в Нигер, денонсираха всички военни споразумения с Франция, която има контингент между 1000 и 1500 войници. САЩ разполагат с около 1000 войници в Нигер като част от борбата срещу джихадистките групировки в Сахел.

Според журналист и старши сътрудник на център Soufan - неправителствена организация, която се занимава с външнополитически анализи и глобална сигурност, лидерът на преврата Салифу Моди се е свързал с представители на частната армия при посещение в Мали. Трима малийски източника и френски дипломат са потвърдили срещата, за която първо съобщи France 24.

Още по темата

Според журналиста "Вагнер" са гаранцията на хунтата в Нигер за задържане на властта. Частната армия обмисля предложението да се притече на помощ, предаде "Сега".

Хунтата назначи и нов военен командир. Генерал Муса Салау Барму, който изигра възлова роля в държавния преврат на 26 юли, поема властта. Барму е командвал специалните сили на страната. На други важни постове в сухопътните войски и военновъздушните сили също са назначени предани хора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още по темата: превратНигер
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
7
 
12
 
! Отговори
Хе хе преди 9 месеца
Макарона ще рони Крокодилски сълзи за нигерийския Уран!
76
3
 
15
 
! Отговори
Ром"с преди 9 месеца
Те са хунта,че искат да изгонят французите които експолтират Нигер ..те изнесят на ниски цени уран и злато от Нигер,тези от "хунтата" като дойдоха казаха,че всички договори от предишното поставено правителство от Франция се анулират и французите да се изнасят... франузите сами искаха да нападнат Нигер,но някой им е подсказал,че ще си навредят..и те задействаха Ecowas.Нигер е една от най-богатите страни към природни ресурси в Африка и най-бедната...защото се експлоира от Франция.Всичко е за парИ
75
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
.................имало и добра хунта.................в Украйна.....................хаха....................западните професори и геополитици съвсем изтрещяха................вече не могат толкова лесно да правят хората на маймуни!!
74
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Много ми е смешно как либepacтите плюят по Вагнер, а когато музикантите наистина се появят някъде, ЕС, САЩ и НАТО пускат кафяво и жълто в гaщите и бягат като бити пее...
73
2
 
23
 
! Отговори
хунта преди 9 месеца
значи военна диктатура, установена с държавен преврат.......................според тая дефиниция има две хунти, една добра хунта в Украйна и една лоша хунта в Нигер..................много сте зле това западняците.................една лоша диктатура има значи и една добра диктатура................пълни откачалки, дето мислят хората за ***!!
72
6
 
19
 
! Отговори
До Ельоменат преди 9 месеца
Спокойно , ще им пратим в Нигер български ядрени специалисти-физици, химици, инженери................и без това България скоро няма да има ядрена енергетика, след "гениалните" решения на ПП-ГЕРБ-ДПС да подарят два ядрени реактора на хунтата в Киев!!
71
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всичко зависи от гледаната точка.....................превратаджиите за едни за борци за свобода, за други- са лоши терористи!!Интереси само..................и борба за власт и ресурси!!
70
0
 
17
 
! Отговори
В. преди 9 месеца
В Нигер някога е имало много Български специалисти.
69
3
 
0
 
! Отговори
Ельоменат преди 9 месеца
Добре деденце ще се поправя.
68
1
 
1
 
! Отговори
До Ельоменат преди 9 месеца
пише се илюминат...................бе........................хаха!!ама не си такъв...............ясно ми е!!
67
6
 
10
 
! Отговори
До Защо преди 9 месеца
Еднаква е ситуацията,...............да, но западняците обичат двойните стандарти....................и искат да крадат евтини ресурси-злато, нефт, уран и др.............от Африка, ако може и от Русия................но накрая някой ще яде шамарите.................не може векове да се краде , бе!!
66
9
 
6
 
! Отговори
Ельоменат преди 9 месеца
Да. Те щяха да ги на бият и в Сирия, но Нато ги направи на пастет.
65
6
 
16
 
! Отговори
До SS преди 9 месеца
Та викаш френския легион срещу Вагнер........................много интересно става..................аз залагам на това, че руснаците ще набият франсетата!!!
64
5
 
21
 
! Отговори
Защо преди 9 месеца
Защо във укройна след преврат казвате на фашистите борци за свобода а в Нигер хунта??? Не е ли еднаква ситуацията?? Да хвърля другаря атомните че не се издържа с това лицемерие вече!!
63
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 9 месеца
Копейките ни до вчера псува ха черните във Франция днес обаче са им първи братя. Няма такава пародия като тях
62
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Следват 3 неща. 1Русия "не" подкрепя преврата. 2Русия не спонсорира гражданската война в Нигер. 3Нигер е изконна руzка територия... Защото цар Петър велики е имал куртизанка от Сахара...
61
5
 
16
 
! Отговори
Ха ха преди 9 месеца
Ако превратът беше дирижиран от САЩ, нямаше да е хунта. Пример Украйна.
60
4
 
14
 
! Отговори
Хунта? преди 9 месеца
Що пък да са хунта!! Народна любов е това!! Ние само ги слушаме краварите няма да свърши на добре това
59
17
 
6
 
! Отговори
Сър Пичук преди 9 месеца
Сега като почне един благодат за Нигер. То ще са перестройки, АПК, ТКЗС, манифестации с портрети на Маркс, Енгелс, Ленин и Путин. Да не мислите, че новия диктатор ще взема всичко за себе си и ще си плаща спокойствие на Русия. Не.
58
0
 
2
 
! Отговори
До SS преди 9 месеца
Да , става интересно, да видим кой кого ще набие, нали???