Поне 17 рохинги загинаха след потъване на лодка

30 остават в неизвестност в Бенгалския залив
10 авг 2023 17:37, Йоана Цонева
1
Поне 17 рохинги загинаха след потъване на лодка
Снимка: БГНЕС

Най-малко 17 рохинги загинаха и 30 остават в неизвестност, след като по-рано тази седмица лодка потъна заради лошо време в Бенгалския залив, предаде "Ройтерс", като се позова на здравни служители в Мианма.

Доброволци казаха, че осем души са спасени от лодката, която е била на път за Малайзия - желана дестинация за хиляди рохинги мюсюлмани, които бягат от Мианма и Бангладеш заради бедност и преследване. Не е известно откъде е тръгнала лодката.

"От 7 август намираме мъртви тела... Открихме някои хора живи", каза един от цитираните доброволци. Той допълни, че сред загиналите са десет жени.

Здравен работник каза, че лодката е отплавала при лошо време и че около 500 рохинги все още опитват да стигнат до Малайзия с други плавателни съдове, пише БТА.

Близо един милион рохинги живеят в пренаселени бежански лагери в Бангладеш. Много от тях са избягали от будистка Мианма през 2017 г. по време на репресиите срещу това мюсюлманско малцинство.

Неизвестен брой рохинги са загубили живота си в морето при опит да достигнат с нестабилни лодки до две ислямски страни - Малайзия и Индонезия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
1
 
! Отговори
Крусейдър преди 8 месеца
Няма познат друг начин за справяне с кучетата на алахата в света на хората!