Обвинения срещу 98-годишен бивш нацист за престъпления през ІІ световна война

Той е обвинен в подпомагане и подстрекаване на над 3300 убийства
2 сеп 2023 10:29, Елка Василева
125
Обвинения срещу 98-годишен бивш нацист за престъпления през ІІ световна война
Снимка: архив, БГНЕС

Германската прокуратура повдигна обвинения срещу 98-годишен бивш нацист, обвинен в подпомагане и подстрекаване на над 3300 убийства, извършени от надзиратели от печално известните подразделения на СС по време на Втората световна война, предаде ДПА.

Мъжът, чието име не се съобщава, е работил в концентрационния лагер Заксенхаузен и се твърди, че е "подкрепял жестокото и коварно убийство на хиляди затворници". Той е обвинен в престъпления, извършени между юли 1943 г. и февруари 1945 г., съобщиха властите в Гисен.

Прокуратурата обясни, че делото ще бъде разгледано от младежката камара на съда близо до Франкфурт, в който са повдигнати обвиненията, тъй като по време на престъпленията обвиняемият е бил юноша.

Миналата година психиатър е преценил, че мъжът е годен да бъде изправен пред съда.

Около 204 000 души са интернирани от нацистите в концентрационния лагер Заксенхаузен, който се намира на около 35 километра северно от Берлин. Десетки хиляди умират от глад, от работа до смърт или в газовите камери на елитните военни сили на Хитлер – СС.

Хиляди други затворници умират по време на "маршове на смъртта", когато са насилствено евакуирани от лагера в края на април 1945 г. и жестоко малтретирани от надзирателите.
(БТА, Владимир Арангелов)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
3
 
3
 
! Отговори
партайгеносе преди 7 месеца
Хитлер на времето е казал:"АЗ ТЕЗИ ЕВРЕИ ЩЕ ГИ НАКАРАМ ДА РАБОТЯТ!Евреите никога няма да му го простят!Чудя се как никой не се е сетил да ги обвинят,че са ядели малки деца!?
115
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Този така наречен нацист, 39 г, е бил на 14 години. Тея евреи не мирясаха, още се стряскат насън.
114
1
 
6
 
! Отговори
Дойчланд юбералес преди 7 месеца
И кое му е лошото да си нацист? Днешната ситуация в целия свят показва, колко е бил прав вежливия чичко с мустачките. Беше любезен и винаги поздравяваше.
113
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И ся ши го осъдят на доживотен затвор тъй ли?.
112
0
 
7
 
! Отговори
Голата истина преди 7 месеца
Т.нар. "газови камери" са били местата за химическо чистене на шинели и други облекла. По време на интервюта, евреи заявяваха, че са работили там по 10 часа на ден, вкл. съботните и неделни дни. Странно как са оживели.
111
0
 
0
 
! Отговори
Shark преди 7 месеца
До 104. Добре че поне ти сам си вярваш, че нещо знаеш! Че като ти чета разсъжденията всички разбраха колко знаеш!
110
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И къде са го открили? А Шолц който е син на Есесовец какво каза по темата?!
109
1
 
4
 
! Отговори
9 преди 7 месеца
У нас такива или техните потомци се водят за репресирани и им се издигат паметници и паметни плочи!Те именно събарят аметниците на антифашистите!Германците нещо са се объркали!
108
1
 
4
 
! Отговори
До Далтонист преди 7 месеца
Аааа, в грешка си. Тетата няма да е последна. Едно време са питали Айнщайн с какви оръжия ще се води Третата световна война според него? Той отговорил, че не знае с какви оръжия ще се води Третата, но е сигурен, че ако има такава, то Четвъртата световна война ще се води с прашки. Който разбрал, разбрал.
107
1
 
3
 
! Отговори
Вместо тези циркове преди 7 месеца
Кога ще се потърси сметка на мошетата за двата плана, на които те са вдъхновители - "Калерги" и "Голгота"? Поинтересувайте се какво представляват те, после сравнете с направеното от Хитлер и с онова, което се върши в наше време. След това пак ще си приказваме.
106
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Може ние да не доживеем, но такива дела ще застигнат и днешните фашисти в Русия.
105
0
 
7
 
! Отговори
Мдааа... преди 7 месеца
Много са се разбързали,що не го изчакаха поне още 2 години за да започнат делата?!?
104
0
 
5
 
! Отговори
Далтонист преди 7 месеца
Втората световна е продължение на първата. Такава е третата и последна война.
103
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Shark Знам със сигурност, че не знаеш за какво става дума, камо ли това което говориш, да е "така".
102
1
 
0
 
! Отговори
Shark преди 7 месеца
До 102. Мислиш се за оригинален и че си прав. Ти какво очакваш да ти дам тук, даже и броя на знаците е ограничен. Знаеш, че това, което говоря е така! Ако ли не, значи или си неук, или си с много промит мозък! А твоите категории си ги пази за себе си, избощо не ме интересуват. Хора с двойни стандарти не струват и пукната пара!
101
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Shark Общи приказки не ти вършат работа, но вече се включи във втората от трите изброени от мен категории. Нищо ново.
100
1
 
1
 
! Отговори
Shark преди 7 месеца
До 100. За ивтервюто с американските пилоти, пуслани атомните бомби вече споменах. Явно дори се ни го чувал, направи си труда и го намери! за всички войни на САЩ има документии все още живи хора, които могат да кажат. А за много от войните ние сме свидетели и не са ни необходими доказателства. Но такива ще има за идните поколения, бъди сигурен. В Белград ходил ли си - https://andrey-andreev/belgrad-2/ - ЧЕТИ! И пак ти казвам, вместо да се заяждаш просто ЧЕТИ!!!!
99
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Shark Всеки път, когато някой, който драска руски лъжи и полуистини, напише, че се позовава на "документи" и "факти" и го поканят да ги посочи, или изчезва безкрайно, или отказва да ги даде с различни смехотворни оправдания, или ако се опита, веднага става ясно, че никога не е знаел нищо повече освен това, което съветската/руската пропаганда му е подала. Факт. Я посочи кои са "документите" за които говориш.
98
0
 
1
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 7 месеца
До 77:КАТО ТИ ТЕ ЧЕТА КОМЕНТАРА ТА ТИ ИМАШ ЛИ ОБРАЗОВАНИЕ,ЗА КОЕТО ПРЕТЕНДИРАШ?
97
0
 
1
 
! Отговори
Кокорчо преди 7 месеца
Жужевидната Женералка и е достатъчно това което и е сторила съдбата...