Обвинения срещу 98-годишен бивш нацист за престъпления през ІІ световна война

Той е обвинен в подпомагане и подстрекаване на над 3300 убийства
2 сеп 2023 10:29, Елка Василева
125
Обвинения срещу 98-годишен бивш нацист за престъпления през ІІ световна война
Снимка: архив, БГНЕС

Германската прокуратура повдигна обвинения срещу 98-годишен бивш нацист, обвинен в подпомагане и подстрекаване на над 3300 убийства, извършени от надзиратели от печално известните подразделения на СС по време на Втората световна война, предаде ДПА.

Мъжът, чието име не се съобщава, е работил в концентрационния лагер Заксенхаузен и се твърди, че е "подкрепял жестокото и коварно убийство на хиляди затворници". Той е обвинен в престъпления, извършени между юли 1943 г. и февруари 1945 г., съобщиха властите в Гисен.

Прокуратурата обясни, че делото ще бъде разгледано от младежката камара на съда близо до Франкфурт, в който са повдигнати обвиненията, тъй като по време на престъпленията обвиняемият е бил юноша.

Миналата година психиатър е преценил, че мъжът е годен да бъде изправен пред съда.

Около 204 000 души са интернирани от нацистите в концентрационния лагер Заксенхаузен, който се намира на около 35 километра северно от Берлин. Десетки хиляди умират от глад, от работа до смърт или в газовите камери на елитните военни сили на Хитлер – СС.

Хиляди други затворници умират по време на "маршове на смъртта", когато са насилствено евакуирани от лагера в края на април 1945 г. и жестоко малтретирани от надзирателите.
(БТА, Владимир Арангелов)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
4
 
! Отговори
Shark преди 8 месеца
До 94.Не не,нито са отчаяни, нито са опити, нито са полуистнити. Това си е чиста истина, за която има документи. Само че на вас не ви изнася да се говори това, затова винаги, когато ви се напомни, започвате да говорите че са измислици.Имаше ивтервю с пилотите да самолетите, които са пуснали атомните бомби в Япония, знаете ли какво са казали? Намерете го и чуйте!Много искате да ви бъде удобно да размахвате вината на Русия и никой да не споменава вината на САЩ за войни из целия свят и за тази също
95
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До По същество Така ще гоним Радев, Копейкин, Нинова, Славчу, Майстора, Йотова и други руски "герои" в България.
94
2
 
8
 
! Отговори
По същество преди 8 месеца
Ей така ще гоним Киро, Бойко, Асен, Терзиев, Прокопиев, Доган, Пеевски, Карадайъ, Денков, Габриел, генерал Ниско, Тагарев, Крипто Иванов и всички други сътрудничили им в продажбата на България.
93
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Shark Винаги, когато се посочва неудобната истина за рузките престъпления, се правят отчаяни опити с пробутването на фалшификации и полуистини да се отклони темата.
92
1
 
9
 
! Отговори
Shark преди 8 месеца
До 89. А за военните престъплениа на САЩ нещо да кажеш. Като се започне с Хирошима иНагасаки, мине се през Виетнами се стигне до Сирия, да изреждам ли всички места, където краварите подпалиха войни? А нещо да кажеш за военните престъпления на Саудитска Арабия в Йемен и тези на Франция в Нигер???? Или там мирните жители, които загиват не са хора!
91
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Гиб Мелсън Това е най-обикновена лъжа, базирана на сензационалистка ХУДЖЕСТВЕНА книга, която отдавна е опровергана от всички възможни сериозни източници по въпроса (Историци специализиращи в този период, разследвания на германската държава, международни разследвания). ЯВно разчиташ някой да НЕ знае, за да я пробутваш. Никаква изненада. На такива лъжи се базира цялата руска пропаганда.
90
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Който типа срещу евреи е нацист. Зеленски е евреин, Начи враговете му са нацисти.
89
0
 
5
 
! Отговори
Samo minavam преди 8 месеца
Много е тънка струната, на която се свири. Да не стане така, че дядото, оцелелите германци, да го честват, като герой
88
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 88 В този момент единствените, които извършват военни престъпления включително и са класически нацисти, са руснаците. Руското *** (Министерство на агресията) официално заяви, че не може да се лиши от нео-нацистката групировка "Русич", която се бие на фронта в Запорожие, а преди няколко дни с държавни почести беше погребан втория човек във Вагнер - Уткин, човек, който не само е открито нео-нацист, но и множество пъти е заснеман да прави характерния за нацистите поздрав.
87
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Втората световна война свърши преди 78 години. Човекът е на 98 години. Това е абсолютно безсмислено. В същото време украинските нацисти убиват и тормозят хора сега, в този момент.
86
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Еврейският режим отново напомня за себе си и това колко е безкрупулен. Вече и от 98 годишни дядовци трябва да правят пример
85
0
 
2
 
! Отговори
блицкриг преди 8 месеца
Загиналите в американски плен немци са около един милион, в съветски плен около 2 милиона. Загиналите немци от съюзническите британо-американски(въздушни) и съветски(артилерийски) бомбардировки са около 2 милиона души.
84
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Германия се дистанцира по този начин от нацитата. Ами ние ? Да направим поне един митинг няма ли ?
83
1
 
7
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 8 месеца
до 72. Разбирам, че нищо не знаеш. Напиши на гугъл "military camps along river Rhein" или "военни лагери река Рейн" и ще се информираш как американците са изтребили към 1 милион немски войници, защото не им признават статут на военнопленници след края на войната 1945-та година, по точно са ги оставяли под открито небе да копаят с голи ръце дупки в земята, да ядат насекоми и какво видят докато умрат от глад. Който победи него не го съдят.
82
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Може ли някой умнокрасив да ми обясни защо германските нацисти са грозни, а украинските красиви?
81
4
 
5
 
! Отговори
КОй? преди 8 месеца
БАЩАТА НА ЗАЛЕНСКИ???
80
2
 
6
 
! Отговори
блицкриг преди 8 месеца
:Елитните военни части на Хитлер - СС: - 1.Армията не е на Хитлер а на Германия. 2. Елитните военни части са Вафен СС и нямат нищо общо с надзирателите в лагерите, които пак се наричат СС (отряд за охрана). 3. 3300 умряли за две години в лагер с 204хил. души е 0.8% смъртност, което е нищо. 4. Походите на смъртта и гладът през март 1945г., са вследствие на бомбардировките на съюзниците - лагерите са разрушени, снабдяването преустановено, лагерниците трябва да се преместят някъде.
79
5
 
2
 
! Отговори
демократ преди 8 месеца
В България има укрити фашисти . Сега взеха да изпълзяват . Ще ги видим . А ще им ли простим ?
78
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Извратена нация, не съдят ислямистите, а съдят нацистите. Защо?
77
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ох па и тея. Само и само и те "да се докажат", тръгнаха 100/годишни да ловят. Ония ден осъдиха някаква старица за "едик на омразата", редица 95+ годишни, били на по 17 години тогава, само и само да кажа "ето - ние сме от добрите". Скоро ше започнат да ги копаят от геобовете, *** да ги наказват ... Жалка работа е това.