Обвинения срещу 98-годишен бивш нацист за престъпления през ІІ световна война

Той е обвинен в подпомагане и подстрекаване на над 3300 убийства
2 сеп 2023 10:29, Елка Василева
125
Обвинения срещу 98-годишен бивш нацист за престъпления през ІІ световна война
Снимка: архив, БГНЕС

Германската прокуратура повдигна обвинения срещу 98-годишен бивш нацист, обвинен в подпомагане и подстрекаване на над 3300 убийства, извършени от надзиратели от печално известните подразделения на СС по време на Втората световна война, предаде ДПА.

Мъжът, чието име не се съобщава, е работил в концентрационния лагер Заксенхаузен и се твърди, че е "подкрепял жестокото и коварно убийство на хиляди затворници". Той е обвинен в престъпления, извършени между юли 1943 г. и февруари 1945 г., съобщиха властите в Гисен.

Прокуратурата обясни, че делото ще бъде разгледано от младежката камара на съда близо до Франкфурт, в който са повдигнати обвиненията, тъй като по време на престъпленията обвиняемият е бил юноша.

Миналата година психиатър е преценил, че мъжът е годен да бъде изправен пред съда.

Около 204 000 души са интернирани от нацистите в концентрационния лагер Заксенхаузен, който се намира на около 35 километра северно от Берлин. Десетки хиляди умират от глад, от работа до смърт или в газовите камери на елитните военни сили на Хитлер – СС.

Хиляди други затворници умират по време на "маршове на смъртта", когато са насилствено евакуирани от лагера в края на април 1945 г. и жестоко малтретирани от надзирателите.
(БТА, Владимир Арангелов)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Няма бивш нацист! Така е мисли човек, когато не си е завършил образованието! Все едно вълк вегетарианец!" - Да бе забравиш и топките ...
75
1
 
1
 
! Отговори
Чичолина преди 8 месеца
Е,щом ще го съди младежки съд ми е интересно дали самолета му се дърво каквато реклама има тук.
74
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"До48 Да много съм смешен. Вероятно защото мисля логически." - Мисли се логично, а не логически, ***!
73
0
 
3
 
! Отговори
Правник преди 8 месеца
Би трябвало да се оповести името на обвиняемия. В противен случай, изкушението за допускане на преднамерена съдебна грешка става много голямо.
72
1
 
4
 
! Отговори
фашист преди 8 месеца
Фашистите са на гребена на вълната.
71
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Гиб Мелсън Това къде го прочете? В "историографията" на КГБ ли?
70
1
 
2
 
! Отговори
олаф преди 8 месеца
Неонацизма се изправя смърт на схватка срещу нацизма. Пъленташак.
69
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Милион немци са малко. Десетки милиони хора и цвла европа разрушиха. Сталин е трябвало да ги изравни със земята и да приключи тази НАЦИя
68
2
 
0
 
! Отговори
КГБ преди 8 месеца
Процеса срещу нациста е акт. Ще бъде компенсирано финансово семейството му. Трябва да се докаже нещо на някого . Един път нещо на Америка и един път на Русия . Нациста е ценен коз и ролята му е символика на ситуацията .
67
3
 
6
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 8 месеца
Съдят само победените. След края на втората световна война американските военни са пленили няколко милиона немски войници, но тъй като са пленени след края на войната САЩ смятат, че тези войници не са немски войници, тъй като Германия вече не съществува и съответно нямат право на бъдат военнопленници. Обграждат ги в много лагери по течението на река Рейн. Без сгради за спане и нищо за ядене. Немците са копали с ръце дупки в земята за да не измръзнат и са търсили какво да ядат. Умират над милион
66
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Германия продължава с репресиите срещу елита на нацитата, под окупацията на армията на САЩ.
65
3
 
8
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 8 месеца
Са, този бизнес с Холокоста и търсенето на отговорност в следващия век вече НЕ върви. След подкрепата на Запада за нацисткия режим в Украйна и след мълчанието на потърпевшите от Холокоста (мълчаливо съгласие), хайде, ако обичайте, стига вече... Обидно е за публиката... За по-информираните де...
64
2
 
2
 
! Отговори
алф от аненербе преди 8 месеца
Богомиле Библията просто грешно и тенденциозно е преписвана и то от тези от които трябва да ни пази. Просто генът на човека е сгрешен. И трябват нови природни условия за естествен подбор за нов път на селекция при разумните видове.
63
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Преди години, църквата и властта са изкопавала от гробовете, неудобни починали хора, съдила ги е и ритуално ги е бесила или изгаряла. Та, като верни последователи на сляпата инквизиция, няма да се учудя ако и днес започнат и съдебни процеси към вече починали хора.
62
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Човекът се е борил против Русия и комунизма. Той е антикомунист и русофоб. След нападението на Путин над Украйна трябва да променим отношението си към 98-годишния нацист, като го обявим за борец срещу Путин и нахлуването в Украйна. Академикът ***-фашист ще предложи промените в законите и историята на света.
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 56 Като няма други аргументи, човек започва да се опитва да обижда опонента си. Мисли си, че може да обижда. Но за целта е нужно някой да го приеме сериозно. При теб няма как да се получи. Запази си енергията за нещо по-смислено.
60
0
 
4
 
! Отговори
по-внимат.с Библията преди 8 месеца
Точно в старият завет на Библията пише, че когато богопомазаният народ превземел някой град, то по заповед на Бог, избивали мъжете, жените, децата и животните - до крак! И когато след поредното превземане на град, на царят се възхитил от храбростта на местният владетел и го пожали него и семейството му, то Бог се рзярил и наказал жестоко царят. Та после царят собственоръчно разкъсал последните помилвани. Тааа.. по внимателно с "едно време" и божи нравоучения! Почне ли война,законите падат.
59
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Принципно това дело е за показност. Сетили се,че някой 98 годишен трябва да бъде съден. И съда вместо да се занимава с дело за някакво сегашно престъпление ще си губи времето с някой дето ще пукне до година-две. Същата простотия като в Сащ дето осъждат някой на екзекуция за убийство и след това продължават да го съдият и за други негови престъпления като обир да речем. Какъв е смисълтът като така или иначе ще го изпържат на стола и без другите дела.
58
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кога ще бъдат повдигнати обвинения срещу един настоящ нацист Зеленски се казва?
57
3
 
5
 
! Отговори
До Ретро комунист 12 преди 8 месеца
Фашизъм е имало само в Италия и то преди да се съюзят с нацистка Германия. Няма да ти обяснявам какво е общото между фашизма и твоята идеология, много е. Но като питаш какво има почва у нас, ще ти кажа. Така, както са я подкарали едни наши екзотични сънародници плюс безхаберието и инертността на управляващите във връзка с проблемите, създавани от тези екзотични - ето това е почвата, на която ще избуи нацизъм тук и тогава ще стане страшно. Жалко, защото крайностите не са добро нещо.