Хонконг с най-тежките валежи от близо 140 години насам

Причина е тайфунът Хайкуи, който връхлетя Тайван
8 сеп 2023 22:45, Анисия Иванова
10
Хонконг с най-тежките валежи от близо 140 години насам
Снимка: БГНЕС

Хонконг бе засегнат от рекордни валежи, най-тежките от близо 140 години насам, предадоха световните агенции. Най-малко двама души станаха жертва на бедствието, а стотици бяха евакуирани.

Азиатският финансов хъб бе засегнат преди седмица и от преминаването на супертайфун, а сега страда от наводнения, довели до нарушения на транспорта заради проливните дъждове. Това са най-тежките валежи от 1884 г. насам в мегаполиса.

Друг мегаполис - Шънджън, който е съседен на Хонконг, също пострада от дъждовете, които са най-значими там от 1952 г. насам. Районът преживя по-рано през лятото екстремни метеорологични явления и рекордни температури.

Според учени всички тези метеорологични събития са влошени от климатичните промени.

Засега няма жертви на обилните валежи, затворени са училищата, преустановени са някои митнически услуги на границата между Хонконг и Шънджън.

Властите се готвят и да изпускат вода от местните резервоари, което би могло да доведе до локални наводнения в някои северни части на територията на Хонконг.

На някои метростанции пероните са били наводнени и една от линиите е частично затворена. Пътищата също са били превърнати в реки и насред тях има закъсали автобуси и коли, които са наполовина под вода.

Според хонконгската метеорологична агенция в града са паднали в периода 23 ч. полунощ вчера средно 158,1 милиметра дъжд, като на места те са били 200 милиметра. Издаден е черен код за опасно време - най-висшата степен по хонконгската скала.

Валежите са последици от тайфуна Хайкуи, който в началото на седмицата връхлетя Тайван, където изкорени дървета и повреди пътища, преди да се отправи към Южен Китай вече като буря. В Тайван ранените от стихията бяха около 100.

Южен Китай бе засегнат миналия уикенд от два последователни тайфуна - Саола и Хайкуи. (Габриела Големанска, БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: валежиХонконгтайфун
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Там как са нагъчкани един до друг небостъргачите един да падне и се получава домино.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Значи преди 140 г.е имало същите валежи въпреки че не имало автомобили заводи и тем пдобни.това означава че има някаква цикличност в природата
8
0
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 7 месеца
До No Name;-Ти какво бе , не ти ли е достатъчно да знаеш че в Русия няма тоалетни и средната заплата им е два пъти по малка от минималната у нас А ти си в ЕС и в НАТО можеш да си се разхождаш из целият цивилизован свят съвсем свободно да спиш спокойно -НАТО те пази ,ако искаш дори можеш да отидеш в Украина да по спортуваш и да видиш как руснаците се преда ват защото гладуват и нямат нищо за ядене А ти цивриш
7
0
 
0
 
! Отговори
No Name преди 7 месеца
За Хонг Конг да си му мислят китайците,ние там работа нямаме,и те тка нямат.Ами пишете със колко обеднява българският народ всеки изминал ден.Как хора разчитайки на морския туристически сезон да изкарат зимата чак до следващото лято,са се върнали без достатъчно пари да изкарат и до нова Година.Пишете за минималната заплата,и със какво е съобразена тя.Пишете за състоянието на БГ-образованието,за Здравеопазването.не пишете какво станало в другия край на Земята само и само да наплашвате хората.
6
0
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 7 месеца
До Анонимен4;то и тогава е имало глобално затопляне В Индонезия изригва вулкана Кракатау
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не резервоари, а язовири се превежда! Редакторе!!!
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Хонконг бе засегнат от рекордни валежи, най-тежките от близо 140 години...Според учени всички тези метеорологични събития са влошени от климатичните промени"...???? ВИЖ БЕЕЕЕ!!! Сам си го написал! ПРЕДИ СТО И ЧЕТИРСЕ ГОДИНИ КЛИМАТА БИЛ БАШ СЪЩИЯ? КВИ КЛИМАТИЧНОПРОМЕНИ?? Климатична цикличност, може би??? Какво сме правили преди стоичетирсе години, че и тогава сме счупили климата? Преди да има и ЕДНА КОЛА НА ПЛАНЕТАТА? |АБЛЕ ДА НЕ НИ ЛЪЖАТ ПАК БЕЕЕЕ!! ДА НЕ НИ МАНИПУЛИРАТ С КЛИМАТИЧНОПРОМЕНИ????
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Сега затоплистите ще ревнат за глобалното затопляне и няма и да схванат, че сега са дъждове като преди 140г(най-големите от 140г насам), т.е. нещо нормално ставащо на по-големи интервали от време с и без намеса на човека. Преди 140г дали е имало Грета и "климатични промени"?
2
2
 
0
 
! Отговори
MeH преди 7 месеца
Някой да каже кой е виновен....
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Проверете какво е Хунга Тонга - преди година и половина - десет процента повече влага в атмосферата - и разберете какво става през сегашната година, защо има нетипично много валежи - жреците от сектата на климатичнопромени няма да ви го кажат - понеже не отговаря на нуждите на извратената им религия