Зеленски търси подкрепа и в Канада, Трюдо обеща 650 млн. канадски долара

В страната има голяма украинска диаспора
22 сеп 2023 22:35, Стела Стоянова
99
Зеленски търси подкрепа и в Канада, Трюдо обеща 650 млн. канадски долара
Снимка БГНЕС, архив

След ООН и Вашингтон, Володимир Зеленски е в Канада в петък, за да се срещне с премиера Джъстин Трюдо и да помоли Канада, в която има голяма украинска диаспора, да продължи своята „непоколебима подкрепа“ за Киев, предаде АФП. Премиерът Трюдо приветства украинския президент в Отава в четвъртък вечерта, идвайки от американската столица. Той му обеща помощ от 650 милиона канадски долара.

Във Вашингтон президентът Джо Байдън го увери в подкрепата на Съединените щати, въпреки политическите разногласия в Конгреса относно нейното финансиране.

В допълнение към двустранната дискусия с министър-председателя сутринта, г-н Зеленски трябва да се срещне с генерал-губернатора на Канада Мери Саймън и да произнесе реч пред канадския парламент, което той не направи във Вашингтон. С Джъстин Трюдо Зеленски трябва да лети за Торонто в края на деня, където двамата ще се срещнат с бизнес лидери и членове на канадско-украинската общност. Канада, последната страна от Г-7, посетена от украинския лидер, има втората по големина украинска диаспора в света след Русия с около 1,4 милиона души. Това е първото официално посещение на Володимир Зеленски на канадска земя от началото на руската инвазия през февруари 2022 г. През март той се обърна към парламентаристите на страната чрез видеоконферентна връзка.

„Украинският народ е острието, което в този момент определя бъдещето на 21 век“, каза премиерът Трюдо в изявление в четвъртък вечерта. Той увери, че Канада ще остане до Украйна „колкото е необходимо“ и че страната ще продължи да оказва „непоколебима подкрепа на украинския народ, който се бори за своя суверенитет и демокрация“. След руското нахлуване в Украйна, добави той, Канада е отделила повече от 8,9 милиарда канадски долара (6,2 милиарда евро) в подкрепа на Украйна под формата на широк набор от мерки, „включително 4,95 милиарда канадски долара пряка финансова подкрепа и други повече от 1,8 милиарда канадски долара военна помощ. Отава е обучила повече от 36 000 украински войници. Нейната военна помощ включва също осем тежки бойни танка Leopard 2, бронирана спасителна машина, 39 бронирани превозни средства, противотанкови оръжия, дронове и сателитно комуникационно оборудване. Джъстин Трюдо посети Украйна през юни. Той обяви, че Отава ще участва в многонационални усилия за обучение на украински бойни пилоти.

Още по темата

„Трябва да работим усилено, за да продължим тази подкрепа, за да поддържаме този съюз“, каза вицепремиерът Кристия Фрийланд пред обществената телевизия Си Би Си в четвъртък вечерта. „Канада работи за това всеки ден, защото вярваме, че нашата национална сигурност и нашите най-основни ценности са застрашени.“

„Украйна ще спечели, но Украйна се нуждае от нашата помощ“, каза в изявление Александра Чичий, президент на асоциацията на Конгреса на украинските канадци. „Това е историческа възможност за Канада да подкрепи победата на Украйна.“

В четвъртък във Вашингтон президентът Зеленски благодари на Джо Байдън за американската помощ и призова тази подкрепа да продължи, дори след година и половина конфликт. Американският президент от своя страна подробно описа новата военна помощ от 325 милиона щатски долара и заяви, че американските танкове Abrams ще пристигнат в Украйна "следващата седмица". Украинският президент освен това изрази своята благодарност към американския Конгрес, който в момента обсъжда гласуването на нов пакет от помощи за страната му.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
12
 
4
 
! Отговори
ЕВАЛА ЗЕЛЕНСКИ преди 7 месеца
Още оръжия за трепане на пълчищата путинови....
35
5
 
22
 
! Отговори
Хххх преди 7 месеца
Чак толкова много да си приличат с Рим Хамериката...Рим също е водил войни из целия свят..подържал огромна армия и накрая от всичките тези разходи Рим се разорява....и както Рим е имал в залеза си смахнати императори така и Хамериката си Бай Пън..дори Капитолията им е копие на римския The Capitolium...и изглежда ще последват съдбата на Рим..
34
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Руснаците са обещали х10 ракети.
33
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Президентът Джо Байдън е казал на украинския си колега Володимир Зеленски, че Съединените щати ще осигурят малък брой ракети ATACMS с голям обсег, за да подпомогнат войната с Русия, казаха трима американски служители и представител на Конгреса, запознат с дискусиите, пред NBC News в петък.
32
16
 
16
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
Браво! Канада трябва да бъде затрита!
31
12
 
15
 
! Отговори
Хабибито преди 7 месеца
Трюдо има кинти, легализира наркотиците и сега Ванкувър е пълен с наркомани, те спонсорират.... Вижте ютубата....
30
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Съединените щати, с 5% от световното население, консумират 80% от опиоидите в света. Тази страна е черна дупка и източник на проблеми за глобалните усилия за борба с трафика на наркотици - говорител на китайското външно министерство.Де ФАЩ,там и Канада,Зеля нали е консуматор.
29
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
По-големи рептили от путин и измисления патриарх киро няма.
28
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не съм си и помислял,че има толкова "умни"европейци да му се вържат на този наркоман,украинците ми паднаха в очите съвсем .При 500 хиляди загинали,още да го търпят този за да вдига лозунги,а да не подписва мирен договор са ку ку.
27
6
 
3
 
! Отговори
До 54 преди 7 месеца
С тези лъжи за Донбас сте за никъде. Пригожин вече ви разкри. :)))
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тоя разпродаде земята на Украйна ,кой ще ги връща тези заеми?Не връщаш ли,взимат ти банките ,ясна работа .Едни хора с шапчици,"дребни"банкерчета обичат войните.Много важно,че умират хора,важно те да имат пари.Peптили.
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На кой му дреме за Украйна? Материалите, съдържащи азбест, може да присъстват в 2 699 части от военната техника на Обединеното кралство, някои от които са доставени в Украйна, разкри вестникът в четвъртък, като се позова на писмо от Картлидж до Лейбъристката партия.
24
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Украйна ще плати западните кредити с репарациите от Русия. Щом Западът дава заеми на украинците, това означава, че отдавна си е направил сметката кой ще спечели войната и кой ще я загуби. ;)
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Който търси - намира!
22
2
 
5
 
! Отговори
реалист преди 7 месеца
Гастролиращия наркоман вече не е нужен на никого.Освен на подлите кравари ,за които живота на уссраинците няма никаква стойност.Всъщност краварите не зачитат ничий интерес ,освен своя собствен.
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Сега се гласят да пускат нов ковяд зимъска. Мъжо на уруспията похарчи милиардите от предния за оръжия за украйна. Тъй че зеления бушон да се гласи за възмездието. Спират кранчето
20
2
 
7
 
! Отговори
Офф ,да се омита преди 7 месеца
Аз на наркомани и фашисти като Зельо мога да дам само юмрук в зъбите ,и бонус-пълния памперс на бай Дън.
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тези пари ще им стигнат на укрите за не повече от седмица
18
2
 
11
 
! Отговори
Гони го преди 7 месеца
Зеления гном го гони параноя и в момента когато краварите го изоставят, собствената му охрана от британски командоси ще му разкъса матката. Туй го пише на едни колони в щата Джорджия и който не го вярва,значи не е на себе си!
17
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Трюдо в момента, като истински либер хуманист, събаря половина канадски гори, за д аправи тръби, ТОРМОЗИ местното население, защитено от конституцията им, за да ги разкара, че да не му се пречкат, престъпва правата си всекиденвно, до момент, в който има хора, котио говорят за открито неподчинение и бунтове, но не ... ще пмага на страна на 9000 км от него. А и това клипче, където звъннаха на "Влади" и казах "Здрасти владииии - Руши и Джъстин сме! Иксаме да помогнем!" ми докара диария.