Младите морски звезди убиват коралите

Те са най-голямата заплаха затях заедно с глобалното затопляне
6
Младите морски звезди убиват коралите
Снимка: Pixabay

Младите морски звезди от вида Трънен венец са най-голямата заплаха за коралите наред с глобалното затопляне, пише сп. "Глоубъл чейндж байолъджи", позовавайки се на австралийско изследване. Авторите му от университета на Сидни са установили, че младите екземпляри от вида са устойчиви на морските топлинни вълни, които убиват коралите.

Морските звезди от вида Трънен венец се срещат в Големия бариерен риф и на други места в Индо-Тихоокеанския регион. Те вече нанасят повече щети на коралите, с които се хранят, отколкото който и да е друг техен родственик, отстъпвайки само на бурите и избелването, дължащо се на повишаването на температурата на морето. Заради опустошителното им въздействие върху кораловите рифове тези хищни животни предизвикват сериозно безпокойство у еколозите.

Количеството храна, което изяждат морските звезди, варира според сезона и рифовете, но отделен екземпляр от вида може да погълне между 100 и 300 квадратни сантиметра на ден -  приблизително колкото лист хартия А5.
За целите на изследването авторите му са направили експеримент, в който младите морски звезди са показали забележителна поносимост към топлина, по-голяма от тази на възрастните екземпляри. Това означава, че дори при нарастващ топлинен стрес заплахата за кораловите колонии от тези животни ще се увеличава.

"С помощта на модел за измерване на температурата установихме, че младите екземпляри от вида Трънен венец могат да понесат почти три пъти по-интензивна топлина от тази, която причинява избелването на коралите", казва Мария Бърн, морски биолог и ръководител на изследването.

Предишни изследвания на екипа показват, че морските звезди от този вид могат да прекарат до шест години като млади екземпляри. Това означава, че те могат да изчакат да отмине ефектът от периодични избелвания на рифа и да се хранят с него, когато той се възстанови.

Биолозите отбелязват, че изчезването на естествените врагове на хищните морски звезди е благоприятно за разпространението им. /БТА, Елена Христова/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Средиземно море - Пулия, Италия!
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Голяма красота на снимката.
2
1
 
1
 
! Отговори
Това е... преди 6 месеца
...стара история отпреди 20-30 г. Във ФАР има статия подробно как водолази със специални харпуни с отрова убиват звездите. Това наистина е много устойчиво животно, което, дори да го нарежеш на парчета всяко се регенерира в отделен индивид. Изход или огън, или отрова. Определено си мисля, че подобни бомбастики се хвърлят на обществото да се стряска на тема екология, а парите се дават на разни активисти, уж изпълняват големи проекти за спасяване на планетата. Всичко е чужда диктовка, мента корем.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ами дъртите ?