Климатичната криза променя и алкохолните напитки

Въздействие има при лозята, хмела, захарната тръстика
20 окт 2023 09:13, Елка Василева
10
Климатичната криза променя и алкохолните напитки
Снимка: архив, БГНЕС

Някои бири ще станат по-горчиви, цените на обичани видове уиски и други напитки ще скочат до небесата - всичко това благодарение на климатичните промени, писа електронното издание Мейл онлайн.

За въздействието на климатичните промени върху природата и човешкото здраве се говори много, но някои по-малко познати последици вече се случват и могат да се усетят от потребителите, докато селското стопанство се опитва също да се адаптира към промените във времето. Макар че ефектът върху лозята, дестилериите и пивоварните е различен, цялата индустрия се опасява, че сушата и недостигът на вода ще въздействат върху производството на алкохол.

Лозарите, особено от региона на Калифорния, поразен от пагубни и повтарящи се горски пожари, се опасяват, че цели реколти ще бъдат белязани от аромат на дим. Вкусът на пепел може да влоши деликатния вкусов профил на доста вина и да направи цели реколти безполезни или непродаваеми.

"Димът и пепелта, носени от вятъра, могат да повлияят на микробиологията на лозята на много по-голямо разстояние", каза индустриалните анализатори от Sia Partners.

Лабораториите на винарската промишленост бяха наводнени с проби от грозде за тестване след горските пожари в долината Напа през 2020 г. например, заради които около 8 на сто от гроздето за вино бе на загуба.

Но не всичко е обречено и мрачно за винарните - екип от Оксфордския университет откри, че глобалното затопляне поне подобрява качеството на виното в Бордо. Анализ на виното, произведено в прочутия френски винарски регион през последните 50 години, установи, че през последните години с по-топли лета и по-влажни зими винените реколти стават по-добри. Тези условия се очаква да станат по-обичайни заради климатичните промени. Наблюдаваме тенденция по света, че с повишаващото се затопляне вината стават по-силни, каза ръководителят на изследването Андрю Уд. Той добави, че хората като цяло предпочитат по-силни вина, които са по-дълго отлежали и имат по-богат, по-интензивен вкус, повече сладост и по-слаба киселинност.

Друга тенденция от последното десетилетие е, че "винените райони" се местят на север с повишаването на температурите и това принуждава преместването на цели лозя.

Хмелът, използван за производството на бира, захарната тръстика за рома и други важни култури за производството на алкохол също ще усетят въздействието на климатичните промени.

Тази година изследователи от Чешкия университет за природни науки в Прага стигнаха до тревожното заключение, че хмелът вероятно ще става по-слабо горчив заради влиянието на повишаващите се температури върху реколтата. Учените са събрали данни от насажденията от хмел за периода 1971-2018 г. от 90 на сто от европейските водещи региони за отглеждане на хмел в Германия, Чехия и Словения. Хмелът, който придава уникалния вкус на бирата, съдържа алфа киселини, на които се дължи горчивината и качеството на бирата.

В изследването, публикувано в сп. "Нейчър", се посочва, че в сравнение с периода преди 1994 г. хмелът днес започва да зрее двадесет дни по-рано и това намалява съдържанието на алфа киселини. Установено е също, че реколтата от хмел е намаляла с почти 0,22 тона на хектар годишно, а горчивината е намаляла с около 0,6 на сто. С помощта на климатични модели учените допускат, че реколтата от хмел ще намалее с до 18 на сто до 2050 г., а съдържанието на алфа киселини ще спадне с до 31 на сто дотогава.

Карибската захарна тръстика, използвана в повечето класически видове ром, може да бъде погълната от покачващото се морско равнище и задушена от устойчиви на горещините плевели. Миналия месец изследване на специалисти под ръководството на френски инженер химици от университета на Тулуза съобщи, че се очаква ръст на плевели като Rottboellia cochinchinensis, Ipomea plebeia и Digitaria sanguinalis заради повишаващите се температури. Изпаряващата се прясна вода също ще повлияе зле на производството на захарна тръстика, което ще се затруднява от намаляващия размер на плантациите и покачващото се морско равнище.

Климатичните промени предизвикват хаос в снабдяването на големите производители на уиски със зърнени култури, каза репортерът Браян Фрийдман пред Пи Би Ес неотдавна. Той е автор на книгата "Crushed: How a Changing Climate Is Altering the Way We Drink'" и е установил, че екстремните прояви на климатична несигурност като наводнения, суши, настъпление на инвазивни видове вредители създава големи проблеми и на земеделските стопани, и на производителите на алкохол, които зависят от тяхната продукция.
(БТА, Антоанета Маркова)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Поредната доза екоталибанска псевдонаука - лъжи, лъжи и пак лъжи. Пепелта обогатява почвата и реколтата трябва да е по-силна, как точно гроздето ще има аромат на пепел? Добива на зърнени култури е рекорден, но според екоталибаните имало недостиг. И разбира се покачването на морското равнище, което последните години е в рамките на около милиметър сме изправени пред потоп и загуба на карибската захарна тръстика. Зелената простотия е безкрайна!
7
3
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 6 месеца
Вино пия рядко, само зимата и само червено. Бяло изобщо не пия. Любимото ми е тежкия асеновградски "Мавруд". С плочка овче сирене, зехтин отгоре и червен пипер. През останалото време на годината пия водка. Уиски пия много рядко, предимно в компания. Ракия, узо, мента и подобни бълвочи изобщо не пия. Бира не пия никога, отврат ми е. 1 година като бях в Перу пиех перуански ром - уникално вкусно питие, правено по местни индиански рецепти от Андите. Така че да му мислят бираджиите и винарите :)))
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 4 "Много добре знаят че няма никаква истина в това" Дори ако не си излизал от село, пак знаеш, че е вярно. В детството ми в родния ми град зимата снегорините ринеха тонове сняг от улиците. В днешно време ако падне сняг, ще е 5 санта и ще се стопят за 2 дни.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До itso до 1 Как реши, че японското уиски е "номер едно"? Имаше период, в който света на усикито "откри" япоснкото уиски, но това време отмина.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Климатичната криза сега тук с нас в стаята ли е? До Ковид ли е седнала?
3
0
 
2
 
! Отговори
itso до 1 преди 6 месеца
Затова японското уиски отдавна е номер 1, докато шотландците тарикатеят и смесват старо с ново уиски да го докарат на аромат японците следват 200 годишни традиции и търпеливо чакат уискито да отлежи а не бързат да го продават. И понеже напоследък традиционните пивовари трудно оцеляват се създаде конгломерат от малки производители - Сунтори, който се грижи за малките дистилатори да продължават да работят.
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Променя ви мозъка ракията се вари и от грозде, а не само от спирт и есенции.
1
2
 
8
 
! Отговори
... преди 6 месеца
бе нека го кажем така! в наше време за да се направи каква да е алкохолна напитка е необходим само чист спирт! и малко химия! това го доказват всички наши, пък и не само, винарни, пивовари и алкохолни производители!