Германия прави най-големия си боен кораб от Втората световна война

Той ще бъде дълъг 166 м и с водоизместимост от 11 000 т
11 дек 2023 19:15, Петър Бойчев
67
Германия прави най-големия си боен кораб от Втората световна война
Снимка: БГНЕС

Започна работата по изграждането на най-големия корабостроителен проект в историята на съвременния германски флот. Плавателните съдове от клас F126 ще бъдат най-големите надводни военни кораби, създадени от Германия след края на Втората световна война.

Договорът за строителство на първите четири фрегати F126 беше възложен на главния изпълнител, холандската корабостроителница Damen Naval, през юни 2020 г., заедно с подизпълнителите Blohm+Voss и Thales. Корабите ще бъдат изцяло построени в Германия, в три различни корабостроителници във Волгаст, Кил и Хамбург. Първият кораб трябва да е готов през 2028 година.

Какво знаем за клас F126?

Въпреки че са официално определени като фрегати, бойните кораби клас F126 ще бъдат особено големи. Всеки от тях ще бъде дълъг 166 метра и ще има водоизместимост от 11 000 тона. Така немският кораб ще бъде по-голям от американския разрушител клас "Арли Бърк". За сравнение най-големият германски боен кораб в историята е "Бисмарк" с дължина от 240 метра и водоизместимост от 50 300 тона. Днес, най-големият немски кораб е фрегата клас "Баден-Вюртемберг", с дължина 149 метра и водоизместимост от 7 300 тона.

F126 е известен като Mehrzweckkampfschiff или многоцелеви боен кораб. Акцентът е поставен върху автоматизацията и намаляването на екипажа до около 100 души. Избраната модулна архитектура позволява всеки кораб да сменя функциите си при необходимост. F126 ще може да се ползва за борба с подводници. Той има сонар от последно поколение и специални дълбоководни торпеда.

F126 ще има мощен надводен радар и сериозни ПВО способности. Корабът е оборудван с 16-клетъчна система за вертикално изстрелване на до 64 ракети Evolved Sea Sparrow Missile, който могат да свалят не само самолети, но и ракети. Дизайнът на F126 също така включва пускови установки за осем анти-корабни ракети Kongsberg Naval Strike Missiles (NSM). Това са крилати ракети с 120-килограмова бойна глава и обсег от 250 километра.

За защита на кораба в близък периметър има чифт пускови установки Rolling Airframe Missile, 127-милиметрово основно оръдие и две вторични 27-мм автоматични оръдия. Осигурен е хангар за два хеликоптера. Те най-вероятно ще са Airbus Helicopters Sea Tiger, но корабът може да носи и дронове от типа на Saab Skeldar.

Липсата на боен модул с далекобойни крилати ракети Tomahawk е донякъде изненадваща за военен кораб на НАТО с такъв размер. Германия обаче никога не е използвала оръжие от този клас и в момента няма планове да го прави. Ако бъде взето решение в бъдеще да се добави Tomahawk или подобна крилата ракета, корабът има заложен капацитет за превъоръжаване.

Почти е сигурно, че след 2035 година корабът ще бъде въоръжен с ракетата Supersonic Strike Missile (3SM), която сега се разработва от Германия и Норвегия. Това оръжие ще има анти-корабни функции, но ще може да унищожава и наземни цели.

Берлин планира да поръча 6 бройки от фрегатата, но засега договорът на Берлин с Damen Naval е за 4 кораба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
0
 
! Отговори
Ясен преди 4 месеца
Части-масти, изпипано по стара немска мания,части-масти - всичко от Германия.Обучили детайлно персонала,"Мерцедес" е, не е ала-бала.Последно болтче слагат, вече край,откриването е на първи май!Натискат копчето, но изненада:Пускат мерцедес, излиза лада!
63
0
 
1
 
! Отговори
Читател преди 4 месеца
Тия май не си научиха урока от Втората Световна Война-имам предвид непотопяемия им свръх кораб "Бисмарк". Дано не го научат тоя урок пак по трудния начин.
62
0
 
1
 
! Отговори
поправка преди 4 месеца
До Анонименпотопен е от британския флот
61
2
 
1
 
! Отговори
Беназир Бхуто преди 4 месеца
"Осама Бен Ладен атакува САЩ,но приключи като храна за рибите в океана..." - мухахаха... Бин Ладен умря зимата на 2001ва от бъбречна криза в пещерите на Бора Бора. ПП. Бин Ладен никога не е бил преследван за 9/11.
60
3
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
До 56 "А така, наливайте парите в ненужни военни кораби и оръжия, вместо в подобрение на условията на живот в държавите и хората си" - кой ви е крив, че про'с'таците гласувате за ЕС и НАТО, а не за България и себе си?!
59
2
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
А в морето ли ще плава или ще бъде на платформа с колелца? Единственото качествено немско в немската армия са униформите з а бременни танкистки, които Урсулата поръча.
58
2
 
3
 
! Отговори
U-Bott преди 4 месеца
Глупав проект за пари.Дано да стават за риболов.
57
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Най-големият германски боен кораб в историята е "Бисмарк" с дължина от 240 метра и водоизместимост от 50 300 тона, който е потопен от руска подводница от типа "Щука".
56
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 4 месеца
"Винаги си избирай по-голям враг. По-лесно се улучва." Тери Пратчет
55
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Без силна Германия няма силна Европа. Когато Германия стане отново военен фактор ЕС ще стане могъщ.
54
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Капиталистите и империалистите от Запада и Русия пак водят войни. Социализмът ще остане единственият мирен период.
53
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А така, наливайте парите в ненужни военни кораби и оръжия, вместо в подобрение на условията на живот в държавите и хората си, още може да изпразвате джобовете си в бездънната яма! Луди хора!
52
4
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 4 месеца
До Анонимен41 Не само "дуе" мускули.Когато се наложи,действа ефективно.Сърбетата отнесоха НАТОвската тояга и сръбския шовинизъм приключи.Ирак нападна Кувейт,но много бързо разбра,че това е тежка грешка.Осама Бен Ладен атакува САЩ,но приключи като храна за рибите в океана.
51
1
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 месеца
условията,да бъдем "приети" в Американското " НАТО" бяха,Да се ОБЕЗОРЪЖИМ" ----////------ Съвсем правилно. Оттогава 35 години оръжие не ни е трабвало. Това решение ни спести десетки милиарди долари за съхранение и подръжка на стари железа.
50
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Самолетоносачите определят морското привъзходство от ВСВ насам. Колкото и да е уязвим, един боен кораб трябва да има защита да да конвоира търговски съдове.
49
3
 
3
 
! Отговори
555 преди 4 месеца
Тия май са забравили колко не ефективни са били Тирпиц и Бисмарк. Подводници му е майката. Няколко дремат около бреговете на ФАЩ. Сигурно и около бреговете на Русия. Ще бъде весело като се почнат.
48
0
 
1
 
! Отговори
ХАХА ХА ХА! преди 4 месеца
и с какво бе? ни ток ни метал имат!
47
1
 
1
 
! Отговори
Сталин преди 4 месеца
Няма смисъл вече;))...Да се преквалифицират в Ноев ковчег;))))
46
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Сата Нато! И кои сме днес бе човек? 30 000 Щика с калашници? Че толкова бяха на Клетвата ми като Войник бре! Един стадион хора!-:( А Ново Въоръжение Никакво! Щото бяхме Спокойни че "НАТО" ни"Пази"? Да бре,Пазеше ни от Самите нас!Да не "залитнем" пак към Русия?! НАТО ни Контролира! И Изобщо Не ни"Пази"!А тия "милиарди" долари които си " спестихме" ще ни излязат солени ако НАТО се Разпадне! И ще Започнам пак на Ново! Ти Наистина ли си Голям Наивник,че да си мислиш че НАТО.ще го има и след 100г?
45
6
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 месеца
условията,да бъдем "приети" в Американското " НАТО" бяха,Да се ОБЕЗОРЪЖИМ" ----////------ Съвсем правилно. Оттогава 35 години оръжие не ни е трабвало. Това решение ни спести десетки милиарди долари за съхранение и подръжка на стари железа.