Турция праща първия си космонавт в орбита на 9 януари

Алпер Гезеравджъ бе избран сред 36 000 кандидати
14 дек 2023 18:16, Петър Бойчев
81
Турция праща първия си космонавт в орбита на 9 януари
Снимка Anadolu Ajanci

Турция ще изпрати първия си астронавт на Международната космическа станция (МКС) на 9 януари 2024 г., за да проведе научни експерименти. Това съобщи днес турският министър на промишлеността и технологиите Мехмет Фатих Каджър, цитиран от държавната телевизия ТРТ-Хабер, цитирана от БТА.

Първият турски космонавт Алпер Гезеравджъ ще бъде изпратен в МКС на 9 януари 2024 г. Тази мисия е от голямо значение от гледна точка на представянето на научния и технологичния потенциал на Турция. В космоса ще бъдат проведени 13 научни експеримента, каза Каджър. Той припомни, че през април т. г. турският президент Реджеп Тайип Ердоган представи двама кандидати за полет до МКС.

Заедно с Гезеравджъ, който е пилот в състава на турските военновъздушни сили, за мисията се подготвяше и Тува Джихангир Атасевер, който работи като инженер в турската компания "Рокетсан". Двамата бяха избрани сред 36 000 кандидати.

През 2021 г. президентът на Турция обяви стартирането на национална космическа програма, включваща обучение на космонавти и изпращане на собствена ракета до Луната. Стойността на космическата програма възлиза на 6 млрд. долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
2
 
! Отговори
До авторката преди 4 месеца
Не каза най важното. Със какво ще пратят космонавта до МКС...
40
0
 
3
 
! Отговори
Осман преди 4 месеца
Българите пратиха един некадърник в космоса който дори не успя да се скачи с орбиталната станция и се върна като ***. Георги Иванов се казваше . Турският астронавт ще бъде две седмици в космоса.
39
4
 
5
 
! Отговори
От Анкара преди 4 месеца
Естествено, че живея в Турция, може да провериш по IP адрес ако имаш този интелект. Аз съм програмист и си живея добре там. Имам голям апартамент близо да булевард Туран Гюнеш, ако имаш късмета да ми видиш жилището ще ти падне шапката. Защо да се мъча да живея с пиянки като теб?
38
2
 
5
 
! Отговори
До ЮАР преди 4 месеца
Ти защо не ходиш да живееш в Турция като е толкова хубаво, а си тръгнал да се мъчиш в Африка, държавата с най-много убийства на хора от нашата раса. Ето как въодушевено пише някакъв от Турция.
37
9
 
8
 
! Отговори
От Анкара преди 4 месеца
Като не ви харесвам, не ме четете и не пишете под тази статия. Това не е статия за Бyлгapиcтан, нито за Русия или Украйна. Отивайте там да политиканствате. Тук си пишем ние турците, никой не ви е поканил да ме обиждате и да пускате фалшиви коментари от мое име. Съветвам ви да не ме обиждате, защото знае ли се след няколко години може да ме направят някой областен управител в Бyлгapиcтан и след това ще ми се подмазвате.
36
7
 
5
 
! Отговори
От Анкара преди 4 месеца
Нека да ходят в Германия да живеят на социалки или в САЩ да спят под мостовете. Не ни трябват когато ще си върнем нашата изконна турска територия защото не могат да работят, а само пият вино и ракия. Ние сме достатъчно работливи, умни и добри хора и не можем да живеем заедно с рaятa.
35
7
 
9
 
! Отговори
От Анкара преди 4 месеца
Сега е момента да си върнем Бyлгapиcтан. Тия пиянки дали имат два летящи самолета, всичко което имаха го дадоха на украинците. За военни имат едни дeбели полковници, които ще се предадат като видят acкера.
34
6
 
5
 
! Отговори
Факт преди 4 месеца
Ердоган НЕ Е турчин!!!
33
5
 
7
 
! Отговори
от ЮАР преди 4 месеца
До Анонимен-33Индотурките са Номер Едно производител на бяла техника в Европа някъде 4-ти производител на автомобили. Джапанки може да не могат да направят, понеже можаха да направят Авионосец, изкараха 5-то поколение изтребител, засега е в предполетни тестове, следват едни 5-6 години тестове за сертификация, пускат на вода по една подводница годишно и пр. и пр. Джапанки могат да си внасят, ако искат. Но могат да правят термокамери, лазерни прицели, далекомери и много сериозен авионен софтуер
32
8
 
7
 
! Отговори
От Анкара преди 4 месеца
Те и българите са тюрки, но са от най-мързеливото племе. Сега ще поправим грешката на руснаците от 1877г, времето работи за нас.
31
11
 
5
 
! Отговори
от Анкара преди 4 месеца
Руснаците се намесиха много грешно в делата на Турция през 1877г и дадоха житницата на Османската Империя в ръцете на едни мързеливи пияници, които нищо не могат да направят сами. Ние ще си върнем тази земя и ще им дадем време да ходят в САЩ, Канада или Европа като бежанци, нали без това много им харесва там. Не ни трябват тук защото са мързеливи и некадърни.
30
9
 
4
 
! Отговори
от ЮАР преди 4 месеца
Та, да продължа - Руснаците стават мнозинство в Крим едва след като Сталин депортира т.нар. Кримски Татари, които не са никакви Татари, а чисти Тюрки, живеещи там от поне 2500 години (четете Херодот!). Повечето от тях са БУЛГАРИ, сиреч, това, което грешно наричаме Прабългари. При Хрущев, депортираните народи постепенно се връщат, но т.нар. Кримски Татари им се разрешава чак след разпада на СССР. До края на 18-ти век няма НИКАКВИ Руснаци по Черно Море. Никакви! И не им е мястото там!
29
6
 
4
 
! Отговори
от ЮАР преди 4 месеца
До от Анкара Не пишете подбни глупости. Турция НИКОГА няма да признае Крим за Руски. Това го забравете! Турция настоява за възстановяване ЗАКОННИТЕ граници на Украина. Крим в състава на Украина има автономен статут. Това устройва Турция, защото по принцип, Крим има два вида оригинално, автохтонно население - Гърци по крайбрежието (от дълбока древност, видно е по имена като Севастопол, Одеса, Мелитопол и пр.) и Турци във вътрешността (вижте топонимите там!). Руснаците стават мнозинство в Крим
28
6
 
7
 
! Отговори
от Анкара преди 4 месеца
Турция има големи индустриални проекти за Източна Румелия. И без това сега земята пустее, рaятa не строи нищо, а само безделничат и се наливат с ракия. В северозападната част няма нищо, а хора ще приемат с отворени обятия връщането на турските им братя и сестри.
27
5
 
4
 
! Отговори
от ЮАР преди 4 месеца
До Анонимен 28Турците не са изгонени от Индия. Те влизат в Индия от север като завоеватели - династията на Бабар, Джихангир (същият, който строи Тадж Махал) са Турци. Те имат проблем - нямат хора. Затова набират армия от северна Индия. Така се формира езикът Урду - официалният език на днешен Пакистан (от Орда, сиреч-армия), Хинду основа с много Тюркски примес. Обединяват цяла Индия, въвеждат Персийски като официален език. Данъците-еднакви за всички. Британия поема това наследие по-късно.
26
8
 
5
 
! Отговори
от Анкара преди 4 месеца
По данни от Турция, скоро ще започнат преговори с Русия за признаването на Крим при положение, че Русия се съгласи на придобиването от Турция на черноморското крайбрежие на провинция източна Румелия, като Турция се задължава да запази руската собственост върху рафинерията в Пиргос или както е известен сега под името Бургас. Столица на провинцията Източна Румелия ще бъде Кърджа Али.
25
7
 
4
 
! Отговори
от ЮАР преди 4 месеца
Не им пука от никого. Спомнете си как думнаха Руския самолет-нарушител. Могат да се карат с Русия, Китай, Европа, дори си разменят реплики с Щатите. Обаче, има една само страна в света, с която винаги са в изрядни отношения на всички нива и това е Британия. Това е само един пример за блестящата им външна политика. Имат бази в Катар, Сомалия, Либия, воиски в Ирак, Сирия и пр. В този момент, след като Путин е много дискредитиран, Ердоган е най-добрият от лидерите в света в момента. Колосален!
24
8
 
8
 
! Отговори
от ЮАР преди 4 месеца
Изкараха и свръхзвуков Байрактар, както и голям турбовитлов с капацитет тон и половина бомби и ракети. Пуснаха на вода авионосец, доста сериозен. Всяка година пускат на вода по една подводница, имат свой главен боен танк, сума ти свои модели БТР-и, свое национално стрелково оръжие (прилича на М6). Над 70% от въоръжението им е изцяло тяхно. Забележете знамената, които се веят на всички важни международни събития - Турското е винаги заедно с тези на Британия, Щатите и пр. Страна от Първия Свят!
23
9
 
8
 
! Отговори
от ЮАР преди 4 месеца
Страна, която направи дроновете Байрактар е сериозна технологична сила. И не заради стъклопластовия планер. Такива и подобни се правят на много места. Работата е в това, че г-н Байрактар разработи един изключителен софтуер. Освен това, имат няколко военни сателита за управление и координация на дронове - Елон Маск бе посрещнат в Турция като държавен глава, той на свой ред им изстреля няколко спътника с ракетата Фалкон. Турция винаги точно знае с кого да е приятел във всеки исторически момент.
22
9
 
10
 
! Отговори
от ЮАР преди 4 месеца
Турция е нация в подем. Това е очевидно при всяко мое посещение там. Малко са Европейските страни със здравеопазване от мащаба и обхвата, както и качеството в Турция. Огромни инфраструктурни проекти, великолепно земеделие (на 7-мо място в света по добив), сериозни тежки индустрии. Имат вече доста области на високите технологии, на 4-то място в Европа са по инсталирани ВЕИ, както и по производство на такива (турбини и солари), външна политика за пример. Нормално е, да вървят и в космоса.