Над 90 палестинци загинаха след израелски удари в Газа

Две жилищни сгради са разрушени
23 дек 2023 20:00, Александър Попов
37
Над 90 палестинци загинаха след израелски удари в Газа
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Повече от 90 палестинци, много от които роднини, загинаха при израелски удари по две жилищни сгради в Газа, предаде Асошиейтед прес, като се позова на медицинските и спасителни служби в палестинския анклав.

Това стана ден след като генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че в ивицата Газа няма безопасни места и че продължаващата израелска офанзива сериозно възпрепятства разпределянето на хуманитарната помощ.

Днес израелските Сили за отбрана (ЦАХАЛ) заявиха, че през последната седмица техни военнослужещи са арестували стотици предполагаеми бойци в палестинския анклав и че са прехвърлили над 200 от тях на територията на Израел. Това съобщение представлява необичайно огласяване на детайли около спорната политика на Тел Авив за масово задържане на палестинци, отбелязва АП. ЦАХАЛ допълни, че досега над 700 души, за които се предполага, че са свързани с палестинските ислямистки групировки "Хамас" и "Ислямски джихад", са изпратени в израелски затвори.

Въпреки засилващите се призиви за спиране на огъня, Израел се зарече, че няма да спре да воюва, докато не унищожи "Хамас" и не освободи всички заложници, държани от групировката. Правителството на Байдън защитава Израел на дипломатическата сцена.

Съветът за сигурност на ООН вчера прие смекчен текст на резолюция, която призовава за незабавно увеличаване на доставките на хуманитарна помощ за Газа, но не и за спиране на огъня.

Същевременно, пак вчера, Израел нанесе израелски въздушни удари по две жилища в град Газа и по бежанския лагер "Нусейрат" в централната част на палестинския анклав.  

При удара в град Газа бяха убити 76 членове на семейство Ал Муграби, като това една от най-смъртоносните атаки от началото на войната, заяви Махмуд Басал, говорител на палестинския отдел за гражданска отбрана. Сред убитите е и Исам ал Муграби – дългогодишен служител на Програмата на ООН за развитие, съпругата му и петте им деца.

"Загубата на Исам и семейството му покруси дълбоко всички ни. ООН и цивилните в Газа не са мишена", заяви ръководителят на агенцията Ахим Щайнер. "Тази война трябва да приключи", допълни той.   

По-късно в петък израелските сили нанесоха въздушен удар, с който разрушиха жилището на местния телевизионен журналист Мохамед Халифа в "Нусейрат", убивайки него и още най-малко 14 души, съобщиха служители на местната болница "Ал Акса", в която бяха откарани телата.

Израелската офанзива е една от най-опустошителните военни кампании в най-новата история. Тя доведе до разселването на близо 85% от 2,3-милионното население на Газа и изравни със земята обширни територии от малкия крайбрежен анклав, отбелязва АП. Тази седмица ООН съобщи, че в Газа гладуват над половин милион души, което възлиза на около една четвърт от населението ѝ.

Говорителят на ЦАХАЛ Даниел Хагари снощи заяви, че армията разширява офанзивата си "към още райони /.../ с акцент върху юга". Той посочи, че операциите продължават и в северната част на Газа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: ГазаИзраел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
31 ах , онзи чичко с мустачките,сега как ли съжалява,ч не си свърши работата до край.
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Браво. Още може.
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Евреите да строят квартали върху арабски гробища? :))) по-скоро така се впечатлиха от танцуващите джихадисти на техно партито, че им пратиха малко израелски диджеи на място. За напитките обаче трябва да мисли ООН, от тях само музиката.
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Знаем ги тия турски опорки..живеят в мир в Газа, цъфнали и вързали. Като тука. И между другото, опитай тези лъжи с австрийците, дето два пъти им обсаждаха Виена, да видим дали ще минат. Държава, която не е пратила или участвала в нито един кръстоносен поход. Или пък питай скандинавците, които милосърдно приютиха тези палестински и сирийски изч'адия.
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Къде ги видяхте тия християни в газа, бе ненормал*ници? Съвсем сте сдухахте от турски сериали, гьобеци и 500 години 'мирно присъствие'. И какви 'християнски болници' сред дхижадистите? Нали гледаме новини - Ал шифа, ал шараф, салахудин. То ако имаше Света Анна или свети Георги там щеше да е 10то чудо на света, бе:)))(
26
6
 
1
 
! Отговори
До Реалист преди 4 месеца
Прав си! И Раша и Израел са убийци и терористи.
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да се въведе стандарт - за 1 убит от терористи, цялото му семейство+500 от града/селото на лотариен принцип. Ще изчезнат като ланския сняг. Не съм фен на ж.и.д, но имат пълното право. Чудя се мълчейки останалите Арабеск дали подкрепят терора или да?
24
1
 
6
 
! Отговори
тъпомер преди 4 месеца
Хи ха хо,брадатите пак са подпалили гумите,а когато танцувахте и играехте кючеци друга песен пяхте.Вай аллах...
23
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Само да напомня, че една от болниците в Газа, която беше взривена с авиационна бомбa (каквито там имат само евреите), беше християнска болница! Еврейските телевизии това ви го спестяват, защото не искат да знаете, че много от палестинците са християни и в Газа живеят в мир с мюсюлманите и никой не ги закача. Евреите взривиха и християнски църкви в Газа, а не само джамии.
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Защо в 21 век продължават тези убийства?Вместо да вървим всички заедно напред,едни избиват други.Не го разбирам.....
21
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"бяхме шокирани когато 'невинните' араби поставиха условие израелците да извадят мъртвите от гробищата си и да ги преместят в Израел! И те го направиха." - Объркал си нещата. Евреите поискаха мъртвите да бъдат извадени, защото искаха да строят еврейски квартали върху мюсюлмански гробища. Целта беше да бъдат заличени следи, че там живеят и са живяли в миналото мюсюлмани, а не евреи.
20
2
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 4 месеца
Абе нещо не виждам нашите медии да отразяват избиването на хора, така както случващото се в Украйна, особено първата година. И то при положение, че там първите 6 месеца имаше толкова цивилни загинали, колкото за ден в ивицата Газа. Кога ще осъдим агресора, stand with Palestine, както беше с Украйна! Нова тв, бтв, къде сте, свобода на словото, обективна журналистика, къде сте?
19
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Израелците не само изселиха своите хора, които са живели там отпреди създаването на държавата и подариха фабриките на палестинците." - Такива неща за които говориш, никога не са се случвали. Това са измислици, най-вероятно дори твои собствени фантазии. Исторически доказан факт е, че в Газа НИКОГА не са живели евреи, дори по времето когато съществува Царство Израел и Самария.
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Всички евреи са със семитски гени." - Cамо много неyк човек може да каже това. Това просто не е така и е ясно на всички. Евреите ашкенази са огромна част от всички евреи. Това са евреи с европейски произход. В миналото Хазарския хаганат приема юдаизма като официална религия. После хазарите са притиснати да се придвижат в Европа по времето на т.нар. Велики преселения на народите. Основно такива остават в Русия, Украйна, Полша, Германия, Швейцария. Те нямат семитски гени. С бяла кожа са.
17
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всички евреи са със семитски гени. Имай предвид че не малка част от българите също имат семитски гени. Това не означава само араби, а всичко от Анатолия, Армения и Месопотамия на юг. Особено държавите в източното средиземноморие, трудно че различиш грък, ливанец, приличаме си. Турците са донякъде изключение, понеже носят доста монголски гени, но те не са местно население. Семитските черти ги има и в Италия, Испания, Франция. Преди арабското нашествие, картагенци и финикийци са се смесвали с нас.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Дай боже да има мир по земята!
15
1
 
4
 
! Отговори
За Мир и неутралитет преди 4 месеца
Аз викам още утре Русия да спре войната и да се изнесе от всички територии на Украйна и да даде пример за мир и неутралитет. След това може и Израел да излезе от Газа.
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А къде е осъждането от Костя Копейката и Рубльо Радев на руските зверства и геноцида който правят в Украйна?
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А Русия, какви санкции наложи?
12
0
 
6
 
! Отговори
Иван Сергеев преди 4 месеца
Израел защо унищожава метрото на Хамас?