Най-малко 48 са вече жертвите при труса в Япония

В страната има множество срутени и запалени сгради
Обновена: 2 яну 2024 11:21 | 2 яну 2024 11:20, Петър Бойчев
6
Най-малко 48 са вече жертвите при труса в Япония
Снимка БГНЕС

До момента в Япония има 48 загинали и много ранени след земетресението от 7,6 по Рихтер и поредицата вторични трусове. Продължава издирването на оцелели. Премиерът Фумио Кишида съобщи, че в страната има множество срутени и запалени сгради, предаде БНР.

Японската телевизия NHK съобщи за над 100 изгорели магазини и къщи и при голям пожар в град Ваджима, префектурата Ишикава. Според медията пожарът продължава да гори. Фумио Кишида описа ситуацията като борба с времето за спасяването на затрупаните хора.

Той подчерта, че властите вече са разположили около 1000 военни от японските сили за самоотбрана в засегнатите райони и ще продължат да оказват помощ.

Спасителните операции в най пострадалия район на полуостров Ното обаче са затруднени от повредените пътища. Затова ще бъдат направени опити той да бъде достигнат по вода, след като вече бяха отменени всички предупреждения за очакваното цунами. По данни на местната метеорологична служба общо 155 труса са били регистрирани от вчера насам. Повечето от тях са със сила над 3 по скалата на Рихтер, като в началото на днешния ден са били усетени 6 силни земетресения.

Великобритания е готова да подкрепи Япония и следи развитието на ситуацията след земетресението, което вчера засегна централната част на страната, каза британският премиер Риши Сунак.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В ютуб има ужасяващи кадри от това земетресение. Затрупани живи хора се чуват как викат за помощ. Над 90% от сградите са срутени. Дано Бог ни пази от такова опустошително земетррсение
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За разлика от снимката към тази статия, в страните където свободата на словото е по-голяма и бе е контролирана колкото в България, вече от няколко часа има снимки, а има и видеорепортажи, в които се виждат много по-значителен разрушения. В някои градове и отделни квартали между 20-60% от сградният фонд е напълно сринат.
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Под едни от първите новини за това земетресение, в които нямаше никакви данни за последствията, освен предупреждение за възможно цунами, някои коментираха, че видите ли, Япония е толкова напред в сеизмично устойчивото строителство, че няма почти никакви щети. Без дори някога да са имали какъвто и да е личен опит, нито да имат познания колко мощно и разрушително е земетресение с толкова висок магнитуд. Единственото вярно е , че земетресение с такава мощност, в други страни би било по-смъртоносно.
3
2
 
9
 
! Отговори
anonimen преди 3 месеца
Не може ли да приемем бежанци оттам? Най-добрият човешки материал са, по-добър не можем да искаме. Сериозно, защо не предложим убежище? Изхранваме толкова мурга.во-ли,лави
2
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Милост за нацисти фашисти и японски милитаристи няма да има.
1
2
 
5
 
! Отговори
там се строй преди 3 месеца
противоземетръсно . за над 7 по рихтер . затова има много малко жертви . няма и ден на траур да обяват .