Уилям Лай е новият президент на Тайван

Островът устоял на усилията за намеса на "външни сили" за вота
13 яну 2024 16:29, Александър Попов
45
Уилям Лай е новият президент на Тайван
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кандидатът на управляващата партия в Тайван Уилям Лай спечели президентските избори, а двамата му съперници признаха поражението си. При преброени 98% от избирателните секции на острова действащият вицепрезидент е спечелил 40,25 от подадените бюлетини по данни на Централната избирателна комисия. Основният му опонент Хоу Юй е с 33,4 процента от преброените гласове.

Лай обеща да защитава самоуправляващия се остров от китайското "сплашване".

Новоизбраният президент на Тайван заяви, че самоуправляващият се остров е успял да се справи с опитите да бъде повлияно на вота, с което отправи критики към Китай, предаде Франс прес.

"Тайванският народ успешно се противопостави на усилията на външни сили да повлияят на тези избори", заяви Лай в победната си реч.

Лай уточни, че се надява на връщане към конструктивното сътрудничество и диалог с Китай, като отново изрази желанието си за преговори за запазване на статуквото от двете страни на Тайванския проток, които да се водят в съответствие с принципите на достойнството и равнопоставеността, отбелязва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: избориТайван
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Браво тайванци, вие сте горда нация казала НЕ на комунизма.Хонг хонг още лее сълзи по времето на капитализма като британска територия.
1
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Дааа, и тайванците не искат комунисти да ги управляват. Но пък за комунистите няма никакво значение кво искат хората, важното е диктатура да има. Същото като в Мордор. Азия баце.