Германия улеснява процеса по получаване на гражданство

Така ще се ускори натурализацията
32
Германия улеснява процеса по получаване на гражданство
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германия направи процеса по натурализация по-лесен, след като Бундесратът (горната камара на парламента) одобри днес реформа на закона за придобиване на гражданство, предаде ДПА.

Решението позволява на желаещите да получат германско гражданство да запазват и първоначалния си паспорт. Хората ще имат възможност да кандидатстват за гражданство, след като са живели в Германия пет години, вместо досегашните осем. Децата на родители от чужбина също ще могат да получат германски паспорт при раждането си, ако един от родителите пребивава законно в Германия от пет години, а не осем, както до момента.

Ако кандидатстващите покажат, че са постигнали високи резултати в интеграцията си чрез добро представяне в училище или на работа или чрез граждански инициативи, може да получат германски паспорт само след три години престой.

Важен елемент от новия закон е, че хората, които получат германско гражданство, не е задължително да се отказват от паспорта на държавата, в която са родени, което досега бе възможно само за жители на страни членки на ЕС.

По същия начин, германците, които искат да станат граждани на друга страна, няма да се нуждаят от специални документи от германските власти. Преди това, ако германски гражданин получи чуждестранен паспорт, той губеше своето гражданство в Германия, ако няма необходимите документи от германските власти.

Днешното решение означава, че всеки, който е отишъл в Германия като гастарбайтер или наемен работник в бивша Източна Германия, трябва само да докаже, че говори немски език, за да получи гражданство, като вече не се налага да държи изпит.

Решението е взето, след като реформата бе одобрена в Бундестага преди две седмици, и се осъществява, след като министър-председателката на провинция Райнланд-Пфалц проводе кампания по въпроса в Бундесрата. От друга страна, министърът на вътрешните работи на Баден-Вюртемберг Томас Щробъл от Християндемокритическия съюз се противопостави на решението, като заяви, че подобни планове водят в грешна посока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: Германиягражданство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
26
 
! Отговори
Ироничен преди 3 месеца
За какво ми е немско гражданство? да работя до 70 и да храня араби?Данке!
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За купуване на гласове ли ще си говорим?!?!!! А познайте тия нови немци за кого ще гласуват?
7
0
 
9
 
! Отговори
натурализация, но преди 3 месеца
на коренното население, да не се обърка някой, че друго се търси тука.
6
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не ги правят за нас ,а за афганистанци ,сирийци , мароканците ,че ги правят арийци )
5
6
 
8
 
! Отговори
инжинера преди 3 месеца
Супер!
4
9
 
10
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
Това е супер ще стана Германец
3
5
 
28
 
! Отговори
ъ преди 3 месеца
Германските "лидери" се опитват да надминат нашите по простотия и народомразие. И не са само те. Между "лидерите" на ЕС кипи трескаво съревнование кой да се наведе по-дълбоко пред Хегемона и да затрие по-бързо собствения си народ. Поне Хегемонът да беше нещо впечатляващо, ами той съвсем проскубан вече...
2
2
 
27
 
! Отговори
мак преди 3 месеца
Страхотно улеснение. Някой ще знае 3 думи на немски и без изпит ще получи гражданство.
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е то не се отнася за нас.