Година след труса в Турция: Над 3 млн. души са без дом

Ситуацията в Хатай „все още е апокалиптична“
14
Година след труса в Турция: Над 3 млн. души са без дом
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция се нуждае от по-висок темп на жилищно строителство за милионите, останали без дом след унищожителното земетресение преди една година, каза постоянният представител на Програмата за развитие на ООН (UNDP) в страната Луиза Винтън, цитирана от ДПА.

„Има голям брой хора, които имат нужда от дом. Жилища се предоставят непрекъснато, но всъщност не са достатъчно“, заяви тя.

По оценки на ООН двете земетресения на 6 февруари миналата година с магнитуд 7,7 и 7,6 са оставили без дом най-малко 3,3 млн. души в Югоизточна Турция.

Осигуряването на прилични жилища и подкрепата за поминъка на местните хора остават двете спешни нужди година по-късно, каза Винтън в интервю за ДПА днес. Тя допълни, че някои все още живеят в палатки или в повредените си жилища.

„Ще доведем (и) последния оставащ гражданин, чието жилище е било разрушено или обявено за неизползваемо, до безопасен дом“, обеща на годишнината от земетресението турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Той се беше ангажирал с изграждането на 300 хиляди жилищни сгради за оцелелите в рамките на година след труса. Правителството му обаче не успя да изпълни задачата и сега си е поставило за цел да осигури 200 хиляди жилища до края на 2024 г.

По-рано днес разгневени жители на най-силно засегнатия окръг Хатай протестираха срещу правителството и срещу опозиционни политици по време на възпоменателно бдение. Мнозина се оплакват от бавните според тях действия на правителството за разчистване на останките и строителство на нови апартаменти.

Ситуацията в Хатай „все още е апокалиптична“, каза Винтън и призова властите да пристъпят към дългосрочно устойчиво инфраструктурно планиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: Турция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
2
 
! Отговори
Без олелия! преди 3 месеца
Това е трагедията на века за Турция.Стотици хиляди сгради бяха унищожени.Да,милиони останаха без жилища,но не са на улицата.Всички са настанени във временни жилища,ежедневно им се осигурява топла храна и всичко необходимо.Досега чрез жребий бяха раздадени стотици хиляди нови сгради,устойчиви на големи земетръси.Ердоган обеща,че нито един няма да оставят без ново жилище!Той обещае ли-изпълнява!!!Аз съм от Хитрино,чували сте,знаете го.5 къщи ги подновиха за 5 години! 5 къщи!!!!Коментара е излишен!
10
1
 
3
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
А кога поименно?Сиктир турска пропаганда и ислямизация!Няма ден без циврене и сополи!Българио, събуди се! Левски и Ботев за нищо умряха!Пак турско иго иде, с пета ислямистка колона и българи предатели!
9
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
Година след наводнението в Царево?! Няма нищо!
8
2
 
2
 
! Отговори
Луцифер преди 3 месеца
3 милиони души! Души са, но дали са души на хора, друг въпрос!
7
2
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 3 месеца
Ей така,петстотин години земетресения,наводнения и стихии всякакви други, с..г..а..н.. турска поробителка,ама не на тая земя,върху която сте ни клали,а в Индия и Китай,откъдето сте дошли! Варвари !
6
4
 
9
 
! Отговори
А1 преди 3 месеца
Да не говорим че 38 години по-късно района на Стражица още не сто процента възстановен!Само че доста от пишещите в тоя форум тогава още са били в Ташкент.
5
5
 
9
 
! Отговори
A1 преди 3 месеца
Някои от коментарите отдолу са срамни!Забравихте ли че мечката когато играе при комшията може да мине и при вас!
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Леле, това е половин България, горките хора и там ги лъжат както тук. Управляващите са истински душмани, но оня горе гледа и да му мислят фамилиите им.
3
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
A какво ни интересува това нас нормалните хора???
2
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мустакатия лъжец, щеше да прави жилища за 1г . Какви наивници да вярват на диктатор .
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Добре че нямат зима :)))