Александър Стуб е президент на Финландия

Консерваторът спечели изборите с на балотажа
12 фев 2024 07:29, Петър Бойчев
7
Александър Стуб е президент на Финландия
Снимка БГНЕС

Консерваторът Александър Стуб печели президентските избори във Финландия, след като съперникът му Пека Хависто призна поражението си при преброени над 90% от гласовете на вота, белязан от напрежението с Русия около влизането на Хелзинки в НАТО, съобщиха агенциите.

"Александър, поздравления за 13-ия президент на Финландия", обърна се в пряк ефир към своя съперник Хависто, който е бивш външен министър от Зелените, но се явява като независим кандидат. Същевременно финландската телевизия съобщи, че при преброени 98% от бюлетините Стуб събира 51,7% от гласовете, съобщи БТА.

На балотажа пред урните се явиха 70,7% от 4,3 милиона избиратели във Финландия.

"Единственото нещо, за което мога да мисля сега, е признанието, което получавам, това е най-голямата чест в живота ми. Това е голяма победа за демокрацията във Финландия и аз съм изключително горд с всички финландци, които гласуваха", реагира Стуб на публикуването на резултатите.

Стуб, който е бивш премиер на Финландия, ще встъпи в длъжност в началото на следващия месец и ще наследи президента Саули Нинистьо, който изкара два шестгодишни мандата на поста и по конституция няма право повече да се кандидатира.

Финландският държавен глава се избира пряко и наред с церемониалната си роля разполага със значителни правомощия във външната политика и политиката в областта на сигурността.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
4
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 2 месеца
И 2- мата са ония неща дето въртиш на велосипеда!Финландия след 2-3 години ще е по зле от България!Ние поне слънце имаме!
6
1
 
3
 
! Отговори
До 3 преди 2 месеца
Тоя и майка си ще продаде за Нато, откъде тая убеденост, че в тоя има нещо нормално?
5
1
 
3
 
! Отговори
Зелен Демократ преди 2 месеца
Ха ха, нормален? Момчето на Давос, Новият политик, ха ха, застъпник за Хомо дружинката, другият кандидат поне беше открит гей, ха ха!
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Путин в онова интервю нарича Европа джендарска, а Карлсон- го гледа като гръмнат и пита какво, какво- а Путин обеснява какво е евроджендърска Европа- ами ония дето се преобразуват- ние тук знаем от сайтовете и Възраждане какво е Евроджедаризъм ама в САЩ не са го чували- та журналистът беше като сдъвкан, попаднал незнайно къде, разговарящ не с лидер с претенции а като някой уличен бездомник.
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аааааааааааааа не може да бъде, тоя нормален мъж, ало как така къде отидоха представителите на хомо дружинките, що не ги избирате, че и в НАТО влезли, нови избори до правилния човек!
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Що не са избрали Сана Марин :)))
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мисля си, че са го избрали.