Смразяващите -52,3°C измериха в град в Китай

Има много непроходими пътища заради снега
19 фев 2024 12:06, Елка Василева
11
Смразяващите -52,3°C измериха в град в Китай
Снимка: архив, БГНЕС

Температурата в китайската западна провинция Синцзян надмина 64-годишен рекорд, след като падна до смразяващите минус 52,3 градуса по Целзий на фона на мразовит период и смущения в трафика след празниците за посрещане на Лунната Нова година, предаде Ройтерс.

Няколко провинции в Китай се борят със студовете в момент, когато хората се връщат от едноседмични почивки за най-големия празник в страната. Точно преди началото му виелици и леден дъжд блокираха пътници във влакове и по пътищата.

Държавните медии съобщиха, че температурата, регистрирана вчера в град Туърхун в окръг Фуюн, е най-ниската, откакто започва воденето на статистика в Синцзян. Досега най-ниската температура там беше минус 51,5 градуса, записана на 21 януари 1960 г.

Градусите се доближават и до националния рекорд от минус 53 градуса, регистриран в Мохъ, град в североизточната провинция Хейлунцзян, на 22 януари миналата година.

След няколко дни на студ и сняг 853 км от пътищата в района на Алтай са непроходими, съобщи Китайската централна телевизия (КЦТВ). Това накара местните структури за поддръжка на магистралите да изпратят 47 автомобила и 86 спасители да почистват снега през нощта.

Данните на министерството на транспорта показват, че в провинциите Вътрешна Монголия, Синцзян, Ляонин, Цзилин и Хейлунцзян са затворени 43 пътни участъка и 623 тол станции, съобщи КЦТВ тази сутрин.

Националната метеорологична служба издаде предупреждение от предпоследната степен за опасно време, пише вестник „Глобал Таймс“, според който се очакват драстично падане на температурите в цялата страна до четвъртък.

Най-тежко засегнатите райони ще включват части от Вътрешна Монголия, Североизточен Китай, централната провинция Хубей и Хунан на юг, добавят те.

Екстремните метеорологични явления в Китай през последната година варират от пясъчни бури до проливни дъждове и рекордни горещини през лятото, както и няколко тайфуна.

През уикенда силни пясъчни бури се разразиха в няколко града в автономния район Нинся-Хуей, включително столицата му Инчуан.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
4
 
! Отговори
ТоБ РъП преди 2 месеца
Чета първите 4-ри коментара и се чудя колко умоограничен и наивен народ има... Глобалното затопляне не е свързано само с жеги бре, австралопитеци!!! Поне мааалко се пообразовайте, преди да пускате глупости!!!
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И как да се топлят със "зелена енергия"?
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
КЪДЕ Е АЛ ГОР ДА НИ КАЖЕ, ЧЕ НА СЕВЕРНИЯ ПОЛЮС ЛЕДОВЕТЕ ЩЕ СЕ РАЗТОПЯТ ПРЕЗ 2013-14Г.? И ПОЛУЧИ НОБЕЛОВА НАГРАДА ЗА ТЕЗИ УМНИ МИСЛИ!
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Глобалното затопляне не прощава.
7
0
 
10
 
! Отговори
ужас преди 2 месеца
баси , само си го представете тва - 52
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
продавам батерия 9 волта за закъсали електрички -- да си светят с фенерче докато чакат някой да ги дръпне с бензинката
5
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Температурата, регистрирана вчера в град Туърхун в района на Алтай, е минус 52,3 градуса по Целзий, но по-интересното е, че преди 33 години в СССР се продаваше безалкохолна напитка "Тархун" на базата на извлек от билки от Алтай.
4
6
 
9
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
И тересното е , че въпреки рекламираното глобално затопляне, тая зима е била много студена и в Русия.
3
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Определено има глобално затопляне .... или май много сериозни икономически интереси, които ни манипулират, че има такова?
2
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Що сега не реват зелените, ледена епоха се предизвика, това ли искат, що не легнат там да протестират при -52,3 градуса. Къде е Тумберг да защити Китай и природата от ледената епоха. Затъмняване на слънцето, даващо живот..:))
1
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ужас...Глобалният затоплизъм не е шега, а?