Белгия свиква 3.8 млн. запасняци в случай на война

Броят на военните в страната сега е 31 400
6 мар 2024 19:30, Петър Бойчев
92
Белгия свиква 3.8 млн. запасняци в случай на война
Снимка БГНЕС

Въоръжените сили на Белгия могат да разчитат на мобилизационен потенциал от 3,86 милиона души в случай на война, като броят на военнослужещите в страната е 31 400, съобщиха местни медии, предаде БТА. От този брой действащите военнослужещи са 25 хиляди, а в запас са 6400, сочат данните. Населението на Белгия е 11,9 милиона души.

Страната разполага с 4600 военни транспортни средства, но няма танкове и артилерия. Белгийските военноморски сили работят с две фрегати и два патрулни кораба. Военновъздушните сили разполагат със 110 самолета, от които 45 бойни и 39 тренировъчни, както и с шест транспортни самолета и 20 вертолета.

Данните показват, че засега военните разходи на Белгия са съпоставими с тези на Куба и Австрия, и достигат едва 1,1 от БВП. Уточнява се, че в ЕС по-слаби резултати показват единствено Люксембург, Ирландия, Словения, Естония, Литва и Австрия.

Преди месец Белгия въведе законодателни промени, за да направи по-привлекателно постъпването в запас. Страната предвижда до 2030 г. да разполага с 29 100 запасняци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още по темата: войнабелгиязапасняци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
1
 
! Отговори
Хххх преди 1 месец
Тея хора дащо си мислят че каквото хнърчи се яде ! Защо искат да избият всички има различни начини за контрол на населението защо така не ми е ясно. Не отчетат ми се струва че Русия е наи голямата Ядрена Държава и че не е сама Китай Иран Северна Корея са с нея и по всяка вероятност Индия те са силни противници и не са изнежени за разлика от нас.
80
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мобилизационен потенциал и запасняци са толкова различни неща!
79
1
 
8
 
! Отговори
Преслав Български преди 1 месец
Преди да ги съберат тези 3 милиона Белгия няма да я има на картата на света
78
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Белгия не е Украйна. Там няма руснаци и милост няма да има.
77
1
 
8
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 месец
Те ще ги натикат хорицата в конфликта но не отдавна техен генерал каза че след 24ч.действия на фронта ще почнат да хвърлят камъни кого плашат неразбирам
76
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Белгия е гола вода и дме жаби в джоба
75
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
при 5 милиона *** аахаахаах
74
0
 
7
 
! Отговори
Лъга лъжа.лъжа преди 1 месец
АРАБИ И МАСЛИНИ ЛИ
73
0
 
7
 
! Отговори
Лъжлив Съби преди 1 месец
Ми то от една страна много е паднала годността на младото население (както е споменато в един пост по-долу. В същото време над 90% от младите араби, африканци и т.н. изобщо не се отъждествяват с държавата. Та тези милиони са нещо много условно.
72
1
 
1
 
! Отговори
До Иванов преди 1 месец
Не бъди наивен, МНС също е марионетна структура и действа тенденциозно.
71
7
 
2
 
! Отговори
Иванов преди 1 месец
До тон.каквито и гадости да са вършели укрите с руското население има си ред подаваш сигнал до мнс и там да разследват и да обвиняват а не да нападаш съседа си под измислени предлози.сега пък рашките не признават Хага,Ани ще ги признаят скоро като зациклят още с войната и като препарат някой от шайката им в европейска натовска държава и бързо ще признаят съда тогава оня хамстер,коня и и пияната ,ахатова какво ще пеят.
70
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е на хартия. Отпреди времето, когато е имало наборна военна служба. Вече не вярвам да има. не вярвам също, че и 1/10 от споменатите милиони са в подходящо физическо и психическо състояние. .. Всъщност , търсех информация за последните събития във Варшава. Не виждам да отразявате "благодарността" на хиляди поляци към натовската политика<
69
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
аз за имотите на лаянар дерибеевски и великата нагла мутра от банкя и лаянарите българи връзкари няма да се бия, но може да се запиша доброволец на страната на другите срещу наглите връзкари дерибей лаянарски българи такова долно племе некадърници връзкари не заслужава да има държва
68
2
 
6
 
! Отговори
007 преди 1 месец
Имаше един виц "А где Бельгия"
67
5
 
2
 
! Отговори
Кърджали преди 1 месец
До Анонимен Този път ще е зглопка между Русия и Турция източна ромелия за Турция и останалото за вратушките на Бау ***.
66
5
 
1
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 месец
Яко! След като цял ден бях блокиран от ония с оглозганите ччучурки най-сетне ми се даде,във отминало пика час,да поръчам публично едно уиски. Та в Белгия има стотици хиляди руснаци и московчани.Същото е и в България.Навсякъде е така. Какво се цели? Цели се да ни пратят на фронта и докато ни убиват,жените ни да са в ръцете на медведите . Ако Белгия прати активното си население на фронта,където ще го гимизират за две минути,то няма да останат мъже в страната им да се бият срещу нахлулите СССР-ци.
65
1
 
0
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 месец
Бау!
64
2
 
12
 
! Отговори
Тон преди 1 месец
Сянката на воина в Европа е запланувана още преди Русия да нападне,2008русия предупреди запада да престане да копае покрай границите им, но арогантният и алчен запад ,жаден за власт и ресурси се присмя,всъщност те това и целяха да предизвикат Русия и да я демонизират,а Борис Джонсън провали мирните преговори и кръвта на убитите хора тежи на неговата съвест!
63
5
 
9
 
! Отговори
бат дали преди 1 месец
Обратните в белгия,които са към 4 милиона,ще ставали войници.Ще свикат и мюсулманското население од брадати ебалници към 4 милиона и ще воюват за честа на хомосапиесбелгтюрлюджамия.Колко ще е хубаво да пуснат една атомна бомба там и да изчистят земята Майка от това идиотосапинес
62
14
 
6
 
! Отговори
До 55 преди 1 месец
Не си прав, руснаците искат война. От тях се чуеа единствено колко по супер-дупер е новото им безаналогово оръжие. Изорди!