Макрон иска да задължи и ЕС за правото на аборт

Текстът да бъде включен в Хартата
8 мар 2024 18:35, Петър Бойчев
48
Макрон иска да задължи и ЕС за правото на аборт
Снимка БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон обяви намерението си да включи "свободата да се прибягва" до аборт в Хартата на основните права на Европейския съюз, където според него "нищо не може да се приема за даденост и всичко трябва да се защитава", предаде Франс прес.

"Ще водим тази битка на нашия континент, където реакционните сили на първо място и винаги атакуват правата на жените, преди да продължат да атакуват правата на малцинствата, на всички потиснати, както и всички свободи", заяви френският президент на публична церемония в Париж, с която отбеляза включването на доброволното прекъсване на бременността във френската конституция.

Това събитие днес на 8 март, Международния ден на правата на жените, отбеляза превръщането на Франция в първата държава, която вписа аборта в конституцията си.

"Отвъд Европа ние ще се борим това право да стане всеобщо и ефективно", каза Макрон.

Френският президентът пожела да бъде организирана една народна церемония, която да отбележи кулминацията на тази колективна борба, няколко дни след като депутатите от двете камари на френския парламент одобриха конституционната поправка. Той също така положи цветя на гробовете на великите фигури на феминизма, допринесли за преразглеждането на конституцията, сред които адвокатката Жизел Халими и политическата активистка Симон Вей.

Хартата на основните права на ЕС, провъзгласена през декември 2000 г., съдържа 54 члена, в които са залегнали индивидуалните права на гражданите на Европейския съюз.

Тя има същата правна сила като учредителните договори на ЕС и всеки европейски гражданин може да се позове на нея, ако дадена европейска норма не зачита тези права, предава БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: абортЕСхартаМакрон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Г557дт преди 1 месец
Макрон има ли деца?
28
0
 
0
 
! Отговори
Хххх преди 1 месец
До 12А твоята жена ти като си бил на 12 ли те е задявала?
27
0
 
2
 
! Отговори
kui преди 1 месец
na baba si da predlogi
26
0
 
7
 
! Отговори
Бабоеб преди 1 месец
Иска да направи абортите задължителни, та всички да ходят бездетни като този геронтофил.
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Макарон определено го хапе коня. От както им го набyта на французите с пенсионната реформа само глупости от него и като думи и като дела. Политиците в Европа като цяло не биват. Нещо им стана от няколко години насам. Простотия след простотия само от тях.
24
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Подкрепям, всяка жена има право на автономност над тялото си. Мъжа няма право да се бърка, защото повечето са абсолютно безполезни бащи и всичко остава на майката така или иначе
23
1
 
9
 
! Отговори
Голата истина преди 1 месец
Макрон от където мине войни факт... сега вършее в Молдова. Скоро ще имаме и 200 000 молдовци гости да издържаме...
22
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Урсула колко аборта е направила като акушерка що не я пита Макарона
21
1
 
9
 
! Отговори
Във Франция преди 1 месец
Само белите жени имат право на аборт. 50% от женското население няма такова право. Целта на неолибералите е да изтребят бялата раса и да си внесат неграмотна тълпа от глобалния Юг. За тази цел им е нужен изкуствен интелект.
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Съгласен съм аборта трябва да е легален ! Първото неща които трябват да се аботират са ЕС, МВФ , СБ и Блекрок !
19
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Следваща крачка- абортите да са нормата и една нормалност, а раждането някакво изключение на хора не обичащи екологията и вредящи на климата!
18
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Готови са да трепят неродени бебета само да отклоняват вниманието и да не защитават социалните права на хората, които се трепят от сутрин до вечер за мижави вече пари! А мъжете защо да нямат право на задължително мнение- това бебе е заченато с материал от мъж- да не се е родило от светия дух?! Не може сама жената да го решава без мъжа!!
17
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А аз искам да се забрани на джуджета да заемат ръководни постове защото избиват комплекси и водят света към война, разруха и упадък. Също да се забрани на бездетници да се занимават с политика защото те разсъждават на принципа след мен и потоп.
16
1
 
9
 
! Отговори
Айде бе преди 1 месец
Франция видя че всичките западни политици поставиха Германия на колене , и сега реши да се прави на велика , с протекцията на САЩ разбира се ! След краха на Украйна , няма да се очудя ако следващия кръстоносен похот започне от Франция ? Историята нищо не струва пред баницата и парите !
15
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичко е цветя и рози в ЕС най-важното в момента е да легализираме абортите които са легални.
14
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Макрон е много добър гой, ще си получи шекелите навреме.
13
1
 
8
 
! Отговори
бла,бла преди 1 месец
Няма по-важно нещо от да се борят за това. Аман от предатели в тази Европа :/
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А пълноправният член България може ли да задължи ЕС да направи нещо или това е привилегия за по-пълноправните членове?
11
3
 
13
 
! Отговори
Геро Онтофилов преди 1 месец
Тия ни върнаха в миналия век. С глупусти ни занимават. Жената си решава какво ще прави. Кви са теа средновековни дилеми ? 20% от населението вярва , че земята е плоска.Колкото по смарт стават технологиите толкова по зомбирани марули става населението...
10
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво се смеете на жената на Макрон. И моята жена е с 10 години по-голяма от мен. Но си се обичаме.