Куба обвини САЩ в разпалване на въстание срещу властта

Привикан е най-високопоставеният щатски дипломат в Хавана
Обновена: 19 мар 2024 12:13 | 19 мар 2024 12:11, Петър Бойчев
36
Куба обвини САЩ в разпалване на въстание срещу властта

Министерството на външните работи на Куба заяви, че е извикало най-високопоставения американски дипломат на острова на среща след протести вчера, като обвини посолството на САЩ в Хавана, че се опитва да предизвика по-широкообхватно въстание срещу правителството и се намесва във вътрешните работи на страната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
   
Най-малко на пет места в Куба, включително във втория по големина град Сантяго, избухнаха протести срещу продължили часове прекъсвания на тока и недостига на храна, съобщиха държавни медии.

Късно снощи американското правителство заяви в своя публикация в "Екс", че следи протестите и насърчава кубинското правителство да "зачита човешките права на протестиращите и да отговори на легитимните нужди на кубинския народ".

Тези коментари накараха кубинското външно министерство да извика американския шарже д'афер Бенджамин Зиф за среща със заместник-министъра на външните работи Карлос Фернандес де Косио, "който официално изрази категоричното си несъгласие с интервенционисткото поведение на правителството и клеветническите послания", се казва в изявление на ведомството.

Говорител на Държавния департамент на САЩ заяви, че "е абсурдно" да се намеква, че Вашингтон стои зад протестите.

Поредната размяна на обвинения между дългогодишните врагове подчертава все още мразовитите отношения между Куба и САЩ, които почти не са се подобрили, откакто президентът демократ Джо Байдън встъпи в длъжност през 2021 г., отбелязва Ройтерс.

Министерството на външните работи на Куба днес повтори дългогодишните обвинения на комунистическото правителство, че ембаргото от епохата на Студената война и другите санкции на САЩ целят да докарат кубинците до бедност и да дестабилизират страната.

Вчерашните протести, които кубински официални представители определиха като "уважителни", бяха най-масовите протести от октомври 2022 г. насам, когато в резултат на урагана Иън електрозахранването на острова беше прекъснато за близо седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: КубаСАЩвъстание
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
8
 
13
 
! Отговори
Цялата тактика преди 1 месец
Лъсна(за пореден път) тактиката на престъпните червени фашистки режими - когато докарат народа, който мачкат, до пълната катастрофа, веднага си намират "външен враг" след което го използват като "извинение" за да ..... мачкат с още по-голяма злоба същия този вече поробен от тях народ.
15
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Хахахха Да бе, трябва да стоят гладни и голи и да се радват, че живеят в комунистическия рай, а не да протестират.
14
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хахахаха. На комунистическите сатрапи докарали народа си до глад и мизерия пак САЩ им е виновен ....
13
6
 
13
 
! Отговори
Хахахха преди 1 месец
Оставяш народа си без ток и храна и после като почнат да недоволстват някой друг подклаждал протести.
12
7
 
13
 
! Отговори
НА НЕКАДЪРЕН КОМУНИС преди 1 месец
....ЦЕЛ СВЕТ МУ ПРЕЧИ...ХАХАХА
11
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
САЩ са терористична държава.
10
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кастро умря отдавна ве кубинци, като искате помощ, ей ви Раша, ей ви Северна Корея, може и да погледнете към Африка, към Еритрея :)))
9
21
 
16
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
........часове прекъсвания на тока и недостига на храна.......... Хахахааа, колко познато, а? Скоро и в Блатната територия ще е така. Комунизма е така :))))))))))))))))))))
8
18
 
13
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Това са кубинските бездарни комунисти.Оставиха хората без ток,храна,гориво и лекарства и сега прехвърлят отговорността на САЩ.Толкова си могат ***.
7
16
 
24
 
! Отговори
Да преди 1 месец
Нищо ново, САЩ са агресори и терористи, това и децата го знаят.
6
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тез комунисти си знаят едно, да обвиняват янките за всичко, те не са виновни, че са се докарали до това дередже, само САЩ са виновни за всичко :)))
5
6
 
13
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 месец
В света имаше един единствен човек, който редовно чукаши американките и те искаха от тва, още и още, тва беше Фидел Кастро;))) Той беше специалист в чуканката на американци, тъй, както Роналд Рейгън бе набеден за чукач на руснаци, но истината е, че и той не може да победи Фидел! Фидел бе зодия Лъв, не забравяйте тва;)))
4
9
 
20
 
! Отговори
юса правят майдан , преди 1 месец
обаче Хавана се усети и ги подгони . Сега отричат
3
14
 
7
 
! Отговори
Алън Грант преди 1 месец
Хахах и Куба ли искат да заграбят руснаците? Няма отърваване от тая ***!
2
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Късно снощи американското правителство заяви в своя публикация в "Екс", че следи протестите и насърчава кубинското правителство да "зачита човешките права на протестиращите и да отговори на легитимните нужди на кубинския народ"."..............Ясно, значи наистина американците дърпат конците. Това са стандартните им опорки за всяка цветна революция.
1
10
 
23
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Куба да възстанови руската база с ракетите и сащ ще мирясат.