САЩ санкционираха кандидат за президент на РСМ

В черния списък попада и бивш главен прокурор
19 мар 2024 16:52, Петър Бойчев
10
САЩ санкционираха кандидат за президент на РСМ
Снимка БГНЕС

Държавният департамент на Съединените щати обяви, че са наложени санкции на един от кандидатите за президент на Република Северна Македония и на бивш специален главен прокурор на страната. Двамата, както и най-близките им, нямат право да получават американски визи, съобщи БНР.

За бившата топ обвинителка Катица Янева в съобщението на американското дипломатическо ведомство се посочва, че докато е била на поста е използвала политическото си влияние и власт за лично облагодетелстване. Вашингтон разполага с достоверна информация за поне един случай, в който тя е поискала и е получила подкуп, за да повлияе на съдебно производство под неин надзор.

За кмета на скопската община Карпош Стевчо Якимовски Държавният департамент обяснява санкциите с корупционни действия, включително намеса в обществени поръчки с цел лично облагодетелстване.

В черния американски списък досега бяха включени 7 известни личности от Република Северна Македония, включително бившият премиер Никола Груевски, бившият топ шпионин Сашо Миялков, олигархът Орце Камчев.

Якимoвски внесе в държавната избирателна комисия 10 000 подписа за кандидатурата си за президент. Това са направили досега още трима кандидати, сред които и настоящият македонски президент Стево Пендаровски. Още трима се очаква да ги последват днес, когато е крайният срок за регистрация за изборите, насрочени за 24 април.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия янки,ко им влиза в работата да се месят във вътрешните работи на други страни,в другия край на глобуса,ай сектир нахалници
9
5
 
7
 
! Отговори
До 3 и 5 преди 1 месец
Ти не знаеш ли, че Коминтерна отдавна вече не е на мода? Указанията му не са актуални.
8
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Макетата са криви българи, за това толкова ги търпим, обаче требва да гледаме вече на тех, като промити сърбоманчета :)))
7
14
 
7
 
! Отговори
Пиринска Македония преди 1 месец
От 1990 г.до днес България е осъдена 17 пъти в Съда в Страсбург за нарушане и погазване човешките права на македонците в България
6
8
 
5
 
! Отговори
До 3 и 5 преди 1 месец
Въпреки ,че явно си един и същи автор,ще ти отговоря. Според мен,ти си просто руски *** с една единствена задача да всяваш разделение между народите на балканите. Но и това няма да ти помогне.....след десетина година,войната на русия срещу света ще свърши и ти ще се отзове,без работа,без пари, с едно унизително мълчание, към децата ти когато ти питат,татко какво си работил досега.... това е съдбата на всички които подкрепят кръволока путин....
5
15
 
6
 
! Отговори
Благоевград преди 1 месец
Много е прав номер 3.България да даде човешки права на нас македонците.
4
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вашингтонската пас мина продължава да се изживява като върховен съд и собственик на света.
3
27
 
5
 
! Отговори
до САЩ преди 1 месец
България да признае етническите македонци в България и да им даде Свобода и Човешки права.Стоп на геноцида и асимилацията връз етническите македонци в Пиринска Македония и в България. Българският съд да регистрира македонските Организации в България.
2
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е, и? Пеевски също е санкциониран, но управлява България.
1
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
АЛКОХОЛИЗМЪТ изключва мозъка. ЗАТОВА АЛКОХОЛИЗМЪТ СЕ НАСЪРЧАВА В РУСИЯ. НА КРЕМЪЛ МУ ТРЯБВА стадоБЛЕЕЩО : НИЕ СМЕ ВЕЛИКИ. ЗНАЕТЕ ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕТО наСТАДОТО