Зеленски благодари за оръжията, но иска и изтребители

Той призова за ускорената им доставка
20 мар 2024 07:37, Петър Бойчев
158
Зеленски благодари за оръжията, но иска и изтребители
Снимка БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски изрази благодарността си за обещанията за нова помощ за отбрана след среща на съюзниците на Украйна в американската военновъздушна база Рамщайн в Германия, предаде ДПА.

"Ще има нови отбранителни пакети, включително неголямо количество артилерия", заяви Зеленски във вечерното си видеообръщение снощи, като се позова на обещанията, дадени на конференцията на Контактната група за Украйна във военновъздушната база в Германия. Той спомена конкретно Германия и допълнителния пакет въоръжения на стойност 500 млн. евро (543 млн. долара), обещан от Берлин, съобщи БТА.

"Бих искал да изразя признателност на Германия за обявения отбранителен пакет в размер на половин милиард евро", каза той. "Той включва артилерия и бронирани превозни средства. Високо ценим германския принос за защитата на живота на украинците и нашата независимост".

Според Зеленски основният фокус на оръжейните поръчки продължава да бъде върху ПВО, оборудването за електронна война и дроновете. Зеленски похвали и други държави, че са се присъединили към чешката инициатива за закупуване на боеприпаси. Инициативата вече е подкрепена финансово от редица други западни държави.

Зеленски обаче призова и за ускорена доставка на обещаните западни изтребители.

"Нашите партньори разполагат с подходящи системи. Трябва да ускорим колкото е възможно повече и програмата за Ф-16", каза той.

Самолетите са предназначени да помогнат за укрепване на противовъздушната отбрана на Украйна.

Украинският президент посочи, че напоследък Русия все по-често атакува граничните райони от въздуха - не само с дронове и ракети, но и с управляеми плаващи бомби, хвърляни от самолети.

"Руската армия се опитва да изгори до основи нашите погранични села. От началото на март до днес руската авиация е хвърлила почти 200 управляеми бомби само върху населените места в Сумска област. Те са насочени към села, градове и гражданска инфраструктура", подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
1
 
! Отговори
Баааго... преди 1 месец
.. и нахалния ПРОСЯК. Ама иначе "малка" Украйна разказвала играта на Голямата Русия. Сама... Ахахахахаха. Близо 400 МИЛИАРДА ЕВРО потънаха в украинската дуупка, а все още не могат да си върнат завзетите територии. Докато си върнат едно хълмче и се похвалят и то пак под руски контрол. Героично отстъпвали. Контранаступ правели. Добре че Мъск им пусна интернет, безплатен, че да могат да си синхронизират отстъпленията. А сега с НАСИЛА събраните от улицата попълнения направо са готови за поБЕДА.
118
1
 
0
 
! Отговори
няма преди 1 месец
време разделно ,опитай една игра ---руска рулетка се казва знаееш я - разбира се играй си сам до края . Ще успееш и в 2-та случея !
117
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И за какво ти са самолети бе?!Почна тази безмислена касапница с около 260 бойни самолета(без логистичните машини!!)!!Те къде са?!А пилотите им-къде са?!А летищата и базите-къде са?!Аааа..разбрах!Със самолетите искаш и останалото-пилоти,летища и бази!Добре,утре ти ги пращат...с подаръчна панделка с картичка "ПодръЖ го за малко.Твой приятел-Вова! P.S.-А подводници искаш ли?!Ще ти пратим и море към тях!"
116
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 114ТЕ са нови натовски имодерни самолтеи..имат сам две копчета излитане кацане и изстрелване на ракета...сичкото друго AI го управлява...:-)))
115
0
 
0
 
! Отговори
Хххх преди 1 месец
До 111Я сега ше хабят пари за ковчези...в обшия ров и трактора ги закопава
114
0
 
2
 
! Отговори
Хххх преди 1 месец
а кокаин има ли достъчно а ...поршета и мерцедеси и ферарите има ли достатъчно
113
0
 
6
 
! Отговори
Хан Крум преди 1 месец
Аз искам кораба на Блейк ! Апарат за телепортация и 1 тон кока
112
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ф16 ще бъдат ликвидирани още на летищата и няма да могат да се надигнат.
111
8
 
2
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 месец
Вовата се изпусна в памперса - без да иска призна, че Росия е загубила повече от 360 000 войника във войната с Украйна.
110
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И нашите американски Ф -16 ки ще дадем 2027 ***, тогава трябва да дойдат при нас ,но няма - ЩЕ отиват за него! Така е решено ,България без армия , без оръжия, да си плащаме за охрана и защита ! Ако всички тука на балканите си бяхме спретнали наш си съюз и да се подкрепяме ,а не да се караме ,никой нямаше да се *** ва с нас ! Изгодно за запада обаче да се караме!
109
0
 
11
 
! Отговори
nvm преди 1 месец
За да се научи един пилот да управлява нов самолет трябват 4-6 години .
108
3
 
0
 
! Отговори
82-ОМБР преди 1 месец
Даже е и скромен дори. На негово място,не ме ли воръжат до зъби,и не ми ли осигурят регулярни доставки обевявам,че подписвам капитолация! А вии господа сте избягали от "център"! Естествено,че след като всички западни лидери и правителства повториха по 10 пъти"...до когато е необходимо",и "втората по сила" ми е скочила ще чукам на всяка врата по 1000 пъти на ден!
107
0
 
10
 
! Отговори
Той искал ? преди 1 месец
Ми то и аз искам Скарлет Йохансон...
106
1
 
9
 
! Отговори
ЕС преди 1 месец
ЩЕ ИЗПРАТИМ ДОПЪЛНИТЕЛНО И КОВЧЕЗИ
105
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вижте снимката на тоя май не е много добре....
104
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кво стана с които имаха?
103
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някой иска самолет, а другия пък да налапа целия свят, големи веселяци са тея източни народи.
102
2
 
9
 
! Отговори
Moko преди 1 месец
Как да докажем съществуването на платени окраински*** - много просто. Статии за наркомана и окрайна имат повече коментари, отколкото такива за вътрешните събития. Държавата се тресе- те коментират окрайна. Кои са те? Платените троловееееее
101
2
 
13
 
! Отговори
Обективен преди 1 месец
Да си извади падналия днес гръцки F16 от Егейско море и да си го ремонтира.
100
2
 
11
 
! Отговори
изкуфелият джо преди 1 месец
Наркоманът прекалил с дозата повече от колкото трябва . Той лидерът на цивилизованият Западен свят чакат на опашка (по нареждане и инструкцията на Департаментa) за да го посетят . Голяма чест е за тях да го поканят и той да ги посети или да бъдат на посещение при него , веднага ще получават положителна оценка и похвала от Американците.