Зеленски благодари за оръжията, но иска и изтребители

Той призова за ускорената им доставка
20 мар 2024 07:37, Петър Бойчев
158
Зеленски благодари за оръжията, но иска и изтребители
Снимка БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски изрази благодарността си за обещанията за нова помощ за отбрана след среща на съюзниците на Украйна в американската военновъздушна база Рамщайн в Германия, предаде ДПА.

"Ще има нови отбранителни пакети, включително неголямо количество артилерия", заяви Зеленски във вечерното си видеообръщение снощи, като се позова на обещанията, дадени на конференцията на Контактната група за Украйна във военновъздушната база в Германия. Той спомена конкретно Германия и допълнителния пакет въоръжения на стойност 500 млн. евро (543 млн. долара), обещан от Берлин, съобщи БТА.

"Бих искал да изразя признателност на Германия за обявения отбранителен пакет в размер на половин милиард евро", каза той. "Той включва артилерия и бронирани превозни средства. Високо ценим германския принос за защитата на живота на украинците и нашата независимост".

Според Зеленски основният фокус на оръжейните поръчки продължава да бъде върху ПВО, оборудването за електронна война и дроновете. Зеленски похвали и други държави, че са се присъединили към чешката инициатива за закупуване на боеприпаси. Инициативата вече е подкрепена финансово от редица други западни държави.

Зеленски обаче призова и за ускорена доставка на обещаните западни изтребители.

"Нашите партньори разполагат с подходящи системи. Трябва да ускорим колкото е възможно повече и програмата за Ф-16", каза той.

Самолетите са предназначени да помогнат за укрепване на противовъздушната отбрана на Украйна.

Украинският президент посочи, че напоследък Русия все по-често атакува граничните райони от въздуха - не само с дронове и ракети, но и с управляеми плаващи бомби, хвърляни от самолети.

"Руската армия се опитва да изгори до основи нашите погранични села. От началото на март до днес руската авиация е хвърлила почти 200 управляеми бомби само върху населените места в Сумска област. Те са насочени към села, градове и гражданска инфраструктура", подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
16
 
! Отговори
Еврейн (Да де, ама.. преди 1 месец
да де, ама нарко-нацисткият клоун-резидент ще види Ф-16 и др. подобни, само ако дръпне още бая от белото. Колкото до ФАБ-овете на Руската армия - има приготвен най-малко по един за изтребване на всеки от диверсантите-вредители в Сумска област, които се опитват да мътят водата в РФ. Нема бункери, нема дупки, нема бетон! - Има си ред: първо ФАБ, после вакуум, след това Солнцепек. А за по-натам - има и стратегическа авиация...пак със същото добре действащо лекарство...
78
1
 
21
 
! Отговори
Мишо преди 1 месец
Този всеки ден е в полет! Вижте колко е над нещата!
77
1
 
16
 
! Отговори
Зетя преди 1 месец
E, нали ги сваляте всичките как така ви атакуват по въздуха.
76
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Благодари на управляващоте , а не на народите защото те яко го намразиха.
75
1
 
15
 
! Отговори
мак преди 1 месец
мистър дайте, длъжни сте. Как че се оправи, когато на "партниорите" им писне и когато им свършат възможностите? А това време съвсем не е далечно.
74
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пълна трагикомедия!!
73
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този нашмъркан фашист защо не е изправен вече пред военен съд? На съвестта му тежат 14 000 деца избити в Донецк и Луганск по варварски начин с безработни артилерийски обстрели?!
72
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Иска да си искам! Имаше преди време такава реклама за бързи кредити,следващия път да наемат Зеления за нея,кой би могъл да я изиграе по-достоверно :)
71
35
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украйна се справи блестящо с руския флот. Натика го в миша дупка. Накара го да напусне базата в Севастопол която беше единственият военен аргумент заради който Русия заграби Крим. Днес руския флот се крие в Новоросийск. Украйна изнесе 30 милиона тона зърно през Черно моле, повече отколкото през 2021г въпреки руското хвалипръцкане за някаква морска "блокада". Остана последната руска заплаха авиацията. Получат ли Ф16 руската авиация в Украйна ще бъде умножена на нула като флота им.
70
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е луд който яде зелника луд е който му го дава....
69
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шефа му зад океана нещо е отслабнал да не е болен.
68
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По голям изтребител от наркомана няма
67
34
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Правилно иска, с тези оръжия трепе руски фашисти, колкото повече утрепе толкова по-добре за света
66
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А космически кораби не иска ли?
65
21
 
12
 
! Отговори
(^.^) преди 1 месец
Само така оръжия, изтребители, че и ядрени стратегически оръжия ... туморът на сибирският ИДИЛ трябва да бъде изрязан от тялото на демократичния и цивилизован свят, заедно с разсейките му ... !!!
64
7
 
23
 
! Отговори
Ужас преди 1 месец
Дайте му и совалка и поне 5 кила
63
1
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
До Пампаеца/ ЩЕ ПУСНА ОПЛАКВАНЕ ДО УПРАВИТЕЛЯ НА АДА ДЯВОЛИТЕ ДА НЕ ВИ ДАВАТ ДОСТЪП ДО ИНТЕРНЕТ
62
11
 
5
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 1 месец
До АнонименИма, 63. Да светят маслото на ботоксовото. По-заслужава.
61
3
 
30
 
! Отговори
А не иска ли преди 1 месец
Да му избърше някой носа след шмъркане?
60
2
 
26
 
! Отговори
Утре преди 1 месец
Ке иска вече космически кораби!