Зеленски благодари за оръжията, но иска и изтребители

Той призова за ускорената им доставка
20 мар 2024 07:37, Петър Бойчев
158
Зеленски благодари за оръжията, но иска и изтребители
Снимка БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски изрази благодарността си за обещанията за нова помощ за отбрана след среща на съюзниците на Украйна в американската военновъздушна база Рамщайн в Германия, предаде ДПА.

"Ще има нови отбранителни пакети, включително неголямо количество артилерия", заяви Зеленски във вечерното си видеообръщение снощи, като се позова на обещанията, дадени на конференцията на Контактната група за Украйна във военновъздушната база в Германия. Той спомена конкретно Германия и допълнителния пакет въоръжения на стойност 500 млн. евро (543 млн. долара), обещан от Берлин, съобщи БТА.

"Бих искал да изразя признателност на Германия за обявения отбранителен пакет в размер на половин милиард евро", каза той. "Той включва артилерия и бронирани превозни средства. Високо ценим германския принос за защитата на живота на украинците и нашата независимост".

Според Зеленски основният фокус на оръжейните поръчки продължава да бъде върху ПВО, оборудването за електронна война и дроновете. Зеленски похвали и други държави, че са се присъединили към чешката инициатива за закупуване на боеприпаси. Инициативата вече е подкрепена финансово от редица други западни държави.

Зеленски обаче призова и за ускорена доставка на обещаните западни изтребители.

"Нашите партньори разполагат с подходящи системи. Трябва да ускорим колкото е възможно повече и програмата за Ф-16", каза той.

Самолетите са предназначени да помогнат за укрепване на противовъздушната отбрана на Украйна.

Украинският президент посочи, че напоследък Русия все по-често атакува граничните райони от въздуха - не само с дронове и ракети, но и с управляеми плаващи бомби, хвърляни от самолети.

"Руската армия се опитва да изгори до основи нашите погранични села. От началото на март до днес руската авиация е хвърлила почти 200 управляеми бомби само върху населените места в Сумска област. Те са насочени към села, градове и гражданска инфраструктура", подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
2
 
19
 
! Отговори
Самарин преди 1 месец
На снимката виждам макар и бледо копие на Адолф Хитлер.Този ще бъде зверски наказан от сънародниците си.Клоунът от киевския цирк,се превърна в световен просек на оръжие,долари,евро,но не се сеща,че неговите пари които сигурно са милиони,може и друг да ги харчи.
98
3
 
0
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 1 месец
А, бе, за майка русия (37) няма ли някое весело заведение, бе?! Съвсем избръмча, бе! 'баси! И, мАни за майката, ами и плюсаджиите там. 'бах тая хахавелщина ганьовска тролейджийска, 'бах!
97
1
 
11
 
! Отговори
Почти сигурен съм, преди 1 месец
че руснаците го държат жив, за да дразни руснаци и европейци още повече. Така когато един ден превземат цяла Украйна никой няма да недоволства и всички ще си отдъхнат.
96
0
 
5
 
! Отговори
wref преди 1 месец
Колкото и да говорят, пилотите се обучават бавно и това е.
95
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе дайте му и космически совалки на тоя...направо старшип и да заминава към Марс....гнидатамръсна
94
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нормално! Иска тухли, да построи наново разрушените от плeмената домове, но иска и хоросан!
93
14
 
3
 
! Отговори
Koko преди 1 месец
Как да докажем съществуването на платени путински *** - много просто. Статии за Зеленски и Украйна имат повече коментари, отколкото такива за вътрешните събития. Държавата се тресе- те коментират Украйна. Кои са те ? Платените троловееееее
92
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи за българите няма пари а за украинците има.Дано са махат бързо тези ***, че съсипаха държава тс
91
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И ние които построихме България искаме достойни пенсии, а не подаяния от 550 лв. За укрите и зад....ниците си ще съдерете, а за нас пари няма, бюджет няма. Е как за тия има, а за нас няма? Махайте се по-скоро и никога не се връщайте!
90
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много държави си взеха белята с тия украинци, много кофти народ! Крайно време и курортистите да си заминават в териториите където няма никакви военни действия- а това е по-голямата част от Украйна
89
1
 
21
 
! Отговори
Червенский преди 1 месец
искам Бентли, искам огромна къща, искам яхта, искам частен самолет...по възможност малко да ускорим процеса, че малко бързам...
88
1
 
21
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 месец
По-правилно е да питаш, коя ще е следващата война на американците. Защото тая война започна февруари , но 2014-та и то от американците чрез лицето Нюман.
87
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Едно питане, така да се каже. Ако падне Украйна, коя ще е следващата война която ще направят руснаците. Да ви видя ЧЕРВЕНИТЕ палци.
86
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ДАЙТЕ, ДАЙТЕ, ДАЙТЕ, ДАЙТЕ, ДАЙТЕ! Ама всичко, което ти дават е за сметка на данъкоплатците! А данъкоплатците не искат парите им да отиват в тази бездънна яма/ корумпирана страна!
85
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не мога да повярвам, че в началото на войната подкрепях украинците! А сега не мога да ги понасям, след като видях колко са нагли, нахални, надменни, вечно искащи, вечно недоволни и неблагодарни!
84
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя наглец освен да иска, друго знае ли?!
83
1
 
14
 
! Отговори
Урсула преди 1 месец
Имам тънкото чувство, че американците подсказват на Украйна какво да направи, за да има преговори и мир. А именно - отстраняването на Зеленски от властта. Хитри хора са това, ей! Хем те ще се измъкнат от блатото, в което се накиснаха и не могат да излязат като победители. Хем Европа ще си отдъхне, че вече и там всички политически елити са пред тотален провал и всички избори вече се печелят от проруски партии. Хем ще накиснат за отстраняването на Зеленски пак Путин. А измирането без нужда на стотици хиляди украинци - е, това е досадна подробност за запада. Нали техни войници и население не са м
82
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Снимката е яка! Бялото му капе от носа!
81
2
 
18
 
! Отговори
1234 преди 1 месец
Не мога да разбера, ние длъжни ли сме да наливаме постоянно милиарди в Украйна и в качеството на какви, да не сме я започнали тая война ние...Тия пари нали са пари на хората, не ги вади от джоба си нито Урсула, нито БайДън?А ако продължи войната 5 години, пак ли ще ги захранваме с мангизи и бомби?Те не мислят за мир, а за пари и оръжие!Елементарин пример: БайДън може ли да се бие с Великия Майк Тайсън, с каквото и да го захранват?
80
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Борел да му даде и урсула.