36 китайски военни самолета са засечени около Тайван

Пекин засилва натиска
22 мар 2024 09:13, Петър Бойчев
13
36 китайски военни самолета са засечени около Тайван
Снимка БГНЕС

Тридесет и шест китайски военни самолета са били засечени около Тайван през последните 24 часа, съобщи министерството на отбраната на острова. Това е най-масираното прелитане на китайски самолети, регистрирано тази година, предаде Франс прес.

"Тринадесет от самолетите пресякоха средната линия на Тайванския пролив", обяви министерството, визирайки неофициална демаркация между Китай и Тайван, която Пекин не признава, съобщи БТА.

В рамките на 24 часа до 6:00 сутринта местно време днес (22:00 ч. GMT в четвъртък) министерството на отбраната засече и шест военни кораба, плаващи около Тайван. Миналата вечер министерството съобщи, че са засечени 20 бойни самолета, дрона и транспортни самолета. По-рано бяха наблюдавани 32 военни самолета за денонощие до 6 часа вчера сутринта.

Тайван е самостоятелно управляващ се остров, за който Пекин твърди, че е част от територията му и който иска един ден да завземе, ако е необходимо и със сила, припомня БТА. Пекин засили военния и политически натиск върху острова след избора през 2016 г. на президентката Цай Ингвен, която не признава претенциите на Китай към острова. Разполагане на множество китайски военни машини беше регистрирано около Тайван малко след президентските избори на 13 януари 2024 г., спечелени от Уилям Лай.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Краварника преди 1 месец
иска преговори за въоръженията - ХА ХА ХА ХА!
12
1
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Самолетите ще се поразходят около Тайван и се прибират в Китай.Сигурността на Тайван е гарантирана от САЩ.Само харчат горивото.
11
0
 
0
 
! Отговори
до 10-ти преди 1 месец
А другите губещи, и те ли заради "нас"? Не се излагай, някои неща са очевидни от началото, както беше очевидно и как ще завърши войната в Украйна. Сега някой ще каже - Ама тя не е свършила още! - свършила е и още как. Украйна ще има нужда от още 8 години, за да се превъоръжи, а запада има нужда от време, за да произведе това оръжие. Тоя път мисля, че Путин няма да им ги даде тия 8 години. Но това са си техни проблеми, ние тука защо се набутахме, дето не ни е работа? В това е въпроса.
10
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Губим заради такива като вас русия винаги е подкрепяла сърбите но те бяха ли в сссрето или не войната на капитаните срещу руските генерали пак ще ходите на воина с НАТО или с русия но поне на едните може да откажем но на русия не пак ще ви пратят на запад и пак нищо няма да видите
9
0
 
0
 
! Отговори
до 8-ми преди 1 месец
Е, те вече са ни взели каквото са искали - беломорска Тракия, северна Добруджа и Македония. Тоя данък загубена война, вече е платен веднъж. Сега както напираме пак да се присъединим към губещите не се знае как ще ни разделят и с кой. Затова беше хубаво да сме неутрални в тоя конфликт, а помощта ни за Украйна да бъде стриктно хуманитарна. Само сметнете колко стотици милиони бяха похарчени за български снаряди, а можеше да се спасят животи с тези пари. Сега само удължаваме агонията на украинците.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аре така кат сте тръгнали да защитавате и казвате коя територия на кой била така кажете кой територия от приятелските ви сърби и македонци румънци гърци трябва да си върнем и путин ще ни ги дадели като излезне от НАТО или ще ни даде на сърбите както винаги са го правили
7
3
 
1
 
! Отговори
до 6-ти Преиграваш, преди 1 месец
Въпроса е оспорван и в самия Тайван, на последните избори спечелиха т.н. сепаратисти, които ужким не желаят обединение, с 40% от вота. Другите две партии се водят обединители, но не се понасят помежду си. Колкото до качествената електроника, тя се произвежда и в Китай. Таван е малък остров, от гледна точка на логистиката, не може фабриките им да са в планините, затова са построени в равнините, откъм Китай (виж в гугъл мапс), а което не се побира на острова е изнесено в континентален Китай.
6
2
 
7
 
! Отговори
до 4 преди 1 месец
Но има едно важно нещо- хората в Тайван НЕ желаят да чуят за близост с Китай! Именно и затова се отцепват. Непризната държава? Слаб 2, седни си! Още от детството си знаехме, че качествената електроника идва от Тайван. Сравнима с тази от Япония, Корея, Малайзия (ех какви Техникс усилватели имаше от Малайзия). Видиш ли Китай, бягаш- осмо качество. Тайванците не искат да са кейдж дуелъри и роби на партията. Простичко е. Имат цели в живота си. Не са като нашите бачкери да ги интересува само софрата.
5
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо им е Тайван с война , като *** им даде Сибир без един истрел.
4
12
 
6
 
! Отговори
До 1, преди 1 месец
Тая територия си е китайска, хората в Тайван говорят китайски език и са си етнически китайци. Точно както Хонконг, Макао, Шанхай и другите такива, които са били автономни икономически области. Дори в момента, Тайван не е признат за отделна държава от света. Само САЩ нагнетяват (въпреки, че и те не признават Хонконг за отделна държава), защото знаят, че това е болна тема за Китай и само по този начин могат да влияят в района.
3
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тайван- едно малко парче демокрация със стандарт на живот около десетократно по-добър от Китай. БВП на глава от населението- в пъти. Технологично напреднал около 30 години напред от Китай. Отцепници, които не желаят да са роби на китайската комунистическа партия. Толкова по темата. Разбира се, на нашите русофили не им се харесва, че това е нагледен пример за демокрация. Китай няма да посмее. Посмее ли, ще се свърши с него.
2
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Еми да влизат там и да се свърпва )))
1
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Китай и те като русия не им стига огромната територия която имат ,ами ламтят за още.