Англия настоява страните от НАТО да отделят 2% от БВП за отбрана

Това бил най-добър начин да се подготвят за президентските избори в САЩ
12
Англия настоява страните от НАТО да отделят 2% от БВП за отбрана
Снимка: БГНЕС

Британският външен министър Дейвид Камерън призова страните членки на НАТО да спазват ангажимента си да изразходват 2% от своя БВП за отбрана „като най-добър начин да се подготвят за президентските избори в САЩ тази есен“, съобщи БТА като цитира ДПА. Той отправи призива си, докато неговите колеги от съюза се събират на среща в Брюксел.

Доналд Тръмп, който е най-вероятният кандидат на Републиканската партия за президент на изборите в САЩ тази година е отявлен критик на страните членки, които не постигат целта си.

„Най-важното нещо, което можем да направим, за да може съюзът да расте и да се засилва, е всичките да изразходваме над 2% от своя БВП за отбрана. Много страни правят така, но трябва всяка“, заяви Камерън на пристигане в Брюксел.

„Честно казано, това е най-доброто нещо, което можем да направим, така че срещата на високо равнище на НАТО във Вашингтон това лято да бъде успешна. Това е също така най-добрият начин да се подготвим за американските избори есента, какъвто и да е резултатът им“, допълни той.

В момента Великобритания изразходва приблизително 2,2% от своя БВП за отбрана, но министърът на финансите Джереми Хънт пое ангажимент да повиши показателя до 2,5 на сто „веднъж след като икономическите условия го позволят“.

Тази година срещата на високо равнище на НАТО ще се проведе във Вашингтон на 9 юли – седмица преди Републиканската партия на САЩ да се събере на конгрес, на който се очаква Доналд Тръмп да бъде номиниран  за кандидат-президент.

„С Украйна все по-близо до НАТО, ние трябва да запазим подкрепата, от която тя се нуждае да победи във войната. Съюзниците трябва да изразходват повече за отбрана в лицето на продължаващата руска агресия и в един по-опасен свят“, заяви Камерън по-рано днес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: англиянато
Още от Балкани
След изборите нов проблем пред Ердоган: Успехите на ислямистите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Каквото и да си говорим става въпрос за Пари.А щом е за въоражаване е за Много Много пари.Тези 2% от БВП означават че ЕО трябва да отдели около 400 млд.евро всяка година за въоражаване.Кой има плза от конфликта с Русия-Украйна.Най големите производителки на оръжие.А те са САЩ,Англия.Китайско и руско оръжие няма да купува ЕО но хазната на САЩ и Англия ще се напълни.Кажи че няма някаква договорка между тези страни и Русия.Всичко е политика и всичко е за пари.Ама атомна война това е част от сценари
8
0
 
0
 
! Отговори
Защо преди 3 седмици
Разходите за отбрана се дават като процент от БВП? Реално тези разходи се правят от средствата в бюджета, който е доста по-малък. 2% от БВП са 6% от бюджета на България, а това е много.
7
1
 
1
 
! Отговори
Англия настоява... преди 3 седмици
Объркаха се нещо! Малобритания първо да си преброи бялото население,че са малцинство в собствената си държава :)
6
2
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
Евтина русофилска жрица на любовта съм аз, шепа копейки и съм ваша за цял нощ. Правете с мен каквото желаете, на всичко съм готова, само не ме карайте да работя. Евтина русофилска жрица на любовта за продан.
5
3
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
Когато лондон потъне под 10 метра океан, България ще обяви национален празник.
4
1
 
8
 
! Отговори
Талибан преди 3 седмици
Ние даваме много по- вече от два% .Сметни млрд.за чертежи, млрд за стари Бракми опс Брадлита + 4 безплатни бази и те станаха към 20 %
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
а те в нато/ес ли са че да ни казват ко да прайм :)))
2
4
 
4
 
! Отговори
БАНко преди 3 седмици
НЕ 2 , 20 % МАЛКО УМНИ НАТООООООВЦИ !!!
1
2
 
1
 
! Отговори
Луди полицаи убиват преди 3 седмици
Луди полицаи в Бобов дол тропат по вратите и убиват бавно жертвите си! Къде е сега Министър Калин Стоянов, ГДБОП, ГДНП, СОБТ, ДАР, ДАНС, ПРОКУРАТУРАТА!? Къде сте!? Мирослав Германов