В Газа: Кило леща 40 евро, месото - 75... Оцеляват с варена трева

Газа е разрушен поне за сто години напред
Обновена: 6 апр 2024 21:24 | 6 апр 2024 21:00, Александър Попов
271
В Газа: Кило леща 40 евро, месото - 75... Оцеляват с варена трева
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Няма нито помощи, нито храна - хората в Газа се борят за оцеляване. Цените на малкото останали хранителни продукти са непоносимо високи. Масовият глад ги кара да си варят супа от трева, само и само да хапнат нещо.

Войната в Газа продължава вече шест месеца и хиляди палестинци са принудени за оцеляват, без да имат и най-необходимото. Салех Ейд се чуди откъде да започне разказа си. Той е строителен инженер по професия, пристигнал е тази седмица в Рафах със съпругата си и с двете си малки деца. Преди това семейството е било в град Джабалия, северно от град Газа, съобщава АРД. Репортер на германската обществено-правна медия се е свързал със Салех по телефона.

„Всеки ден виждахме смъртта с очите си“, казва Салех и разказва, как са страдали от взривовете на гранатите, ракетите и най-вече – от глада. „С жена ми понякога по два дни нямахме нищо за ядене – абсолютно нищо“, казва палестинецът.

Връзката по телефона е нестабилна и е цяло чудо, че не прекъсва по средата на разговора. Салех все пак успява да разкаже и това, че са се местили пет пъти от началото на войната. Къщата им била разрушена от бомби, след което се пренесли при роднини в Джабалия, но тяхната къща също била разрушена. После заминали за град Газа, но съпругата на Салех поискала да се върнат обратно в Джабалия.

Непоносими цени на храните

Плодовете и зеленчуците, отглеждани едно време масово в северната част на ивицата Газа, вече ги няма – от пет месеца те са изчезнали от пазарите, пише "Дойче Веле". Земеделските площи на север са изцяло опустошени.

Малкото хранителни продукти, които се предлагат, са непоносимо скъпи. Салех дава няколко примера: „В момента кило месо струва 75 евро. Килограм леща струва 40 евро – а при нас леща ядат само най-бедните. Цената на килограм ориз стига 40 евро, а преди чувал с 25 кг ориз струваше десетина евро“.

Сега никой не може да си позволи да плаща подобни цени, а както обяснява Салех: „Храните са толкова скъпи, защото не идва никаква помощ отвън. Всичко се краде на границата – или от местни хора, или пък Хамас прибира доставките. Няма нито помощ, нито храна, нито хуманитарни пакети“.

Измъчените от глад хора си варят супа от трева – само и само да хапнат нещо, се казва още в репортажа на АРД. В северната част на ивицата Газа все още има около половин милион души, които се опитват някак да оцелеят.

Гневът срещу Хамас расте

Салех споделя пред германската обществено-правна медия, че той и семейството му никога не са били симпатизанти на Хамас. Много палестинци в Газа - може би около 75 процента - мразели Хамас още отпреди терористичните удари на 7 октомври, твърди Салех. А днес? „Днес са още повече, тъй като Хамас им отне всичко. А бедността в Газа бе голяма и преди 7 октомври“.

Изкупителната жертва сега са обикновените хора. 80 процента от загиналите във войната в Близкия изток са цивилни граждани. „Те не са имали нищо общо с целия конфликт. Много от тях дори са мразели Хамас“, посочва Салех. Той не вярва на съобщенията на израелската армия, от които излиза, че Хамас е до голяма степен победен и са оцелели само няколко батальона на ислямистите в Рафах. Салех смята, че и 20 процента от Хамас не са унищожени. „Хамас все още е силна групировка, нейните военни са навсякъде и контролират всичко“, казва той.

Надеждата им е да заминат

Миналият вторник Салех, който има германски паспорт и чиито четири деца от първия брак живеят в Германия, получил обаждане, което чакал отдавна. То било от германското представителство в Рамала, което отговаря за консулското обслужване на германците на окупирания Западен бряг на река Йордан и – дистанционно – за Газа. Салех и семейството му били в списъка на чакащите да заминат през Рафах към Египет и оттам – за Германия.

Тръгнали на юг веднага след обаждането – роднина обещал да ги превози до граничния пункт на израелската армия, който от края на октомври насам разделя северната и южната част на ивицата Газа. Два километра преди целта обаче те трябвало да слязат – братовчедът се страхувал твърде много. Тръгнали пеша, а израелските войници карали всички минаващи да застават пред камера и идентифицирали самоличността им с помощта на изкуствен интелект.

Защо Западът мълча толкова дълго?

Междувременно съпругата и децата на Салех са преминали границата към Египет, той се надява на свой ред да я пресече в понеделник, разказва АРД. По неговите думи Газа е разрушена поне за сто години напред – няма вече нито къщи, нито училища, нито университети. „Но защо Западът мълча толкова дълго и не казваше нищо?“, пита се Салех.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още по темата: Газа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
4
 
12
 
! Отговори
Сервилатов преди 2 месеца
Който е тръгнал да воюва, хаир не е видял. Хитлер нападна и германците платиха, nyтлер нападна и руснята плащат, хамасчиите нападнаха и палестинците плащат, обаче родните друзя алтави не обвиняват агресора, а жертвата понеже е дръзнала да се защитава.
104
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Явно в Газа пет пари не дават за еврото, затова са им такива цените /ама в евро/. Интересно защо все говорят за мигранти от Сирия и Афганистан, а не от този район?
103
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 125 Мухаха. Грозен миризлив селски русофил нарича другите простолюдие. Няма по-долно същество от руската копейка.
102
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо ли копейките не страдат така за християните и българите в Украйна, както страдат за арабите в Палестина? Не се сещам друго, освен, че не са християни.
101
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Боли, нали?! То е същото като Русия в Украйна.
100
3
 
6
 
! Отговори
Дилижансов преди 2 месеца
Ами да изнасяме леща за газа. Ще я продаваме на половин цена демек 20 евро.
99
3
 
11
 
! Отговори
Факт преди 2 месеца
Помощи има, но Хамас ги краде. Или по-купешки казано ги реквизира.
98
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма сделка. Когато Путин се оттегли от окупираните територии и върне Крим, тогава Израел ще се оттегли от Газа. Когато Иран спре да финансира Хамас, тогава САЩ ще спре да финансира Израел. Когато руснаците оттеглят подкрепата си от Башар Асад, тогава... и т н. , и т.н.
97
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 118 - Не , ходих на училище някога и знам много думички , даже на няколко езика , за разлика от Вас - блеещите по смотаните предавания за простолюдието ( можеш да видиш в гугъл какво означава тази дума , че не се използва по телевизията!!)
96
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 115 Няма емпатия и съчувствие към гнусни русофили като тебе копейко. Уродлив русофил. А на свинското какво му е? Щом не щат значи не са гладни. Претенции.
95
1
 
11
 
! Отговори
аноним преди 2 месеца
И повече ще струват,защото Хамасите крадат чувалите от камионите и после продават за колкото си искат.Избиват по наперените младежи,и предизвикват безредици около колите.Колко хора стъпкаха и убиха около камионите,за да се вредят те.
94
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Евреите не им дават да ходят никъде на палестинците - те са в открит концлагер! Не дават и помощи да се вкарват - едвам пускат по някой камион и то от Египет!! Освен това , тези земи са на палестинците и при предишните конфликти с Евреите , който е отишъл някъде другаде , не са им дали повече да се върне! Искат да им вземат цялата земя! За това седят там ,дори и да умрат! Не са явно продажни чуждопоклонници като българите!
93
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 116: И Европа иска Иран да спре да дава дронове на рашките, ама они не слушат. Реципрочно е
92
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 115 Думичката "емпатия" от "Ергенът" ли я научи?)))
91
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Братските арабски държави да им помогнат. Просперирашият Брикс. Братска им Русия. им. Защо Европа да е длъжна?
90
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Останалите араби не са изоставили палестинците !!! Има милиони протестиращи по цял свят, и 7000 камиона чакат на границата с Египет ,помощи от Турция и СА...Евреите не ги пускат да влязат просто!!! Евреите не дават да се внасят помощите - никой , нищо не иска от Европа !! Искат само от САЩ - да спрат да дават оръжие на евреите!!! И ако не бяха САЩ до сега и Иран , и Турция и още други щяха да са се намесили!!! Ама гледайте малко международни новини и после се изказвайте!!!!!!
89
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Емпатия и съчуствие - явно тези думички не съществуват вече в речника на българите! Колко жалко - преди сме били милостиви и добри хора - нали така сме спасили нашите евреи ВСВ...Голяма омраза към арабите - чак злобеят някой - свинско да им дават!!! Грозни ,дебели , неандерталци!!!
88
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Варена трева за българина означава веганска чорба - лапад, коприва, киселец, глухарче, лобода, самардала, зелен лук, спанак, магданоз и т.н.
87
3
 
8
 
! Отговори
Бълха ги ухапала преди 2 месеца
Нашите копейки твърдят, че са огромно мнозинство в България, демек милиони. Палестинците са под 1/2 милион. Копейките твърдят, че не са клошари, работят, просперират, че са висшисти и не са нацисти. Че страдат за палестинците. Значи проблемът е разрешим. Всяка милосърдна копейка осиновява по един палестинец и готово! Какво чакат!
86
3
 
2
 
! Отговори
КюрдаИголематаЦомба преди 2 месеца
105 Само в БеГе и в Люксембург ама там МРЗ е по 200