Забраниха домашните за малките ученици в Полша

Всяко ново правителство се е опитвало да направи нововъведения
12 апр 2024 08:03, Елка Василева
22
Забраниха домашните за малките ученици в Полша
Снимка: архив, БГНЕС

Полското правителство наложи строги ограничения, свързани с обема от задачи за домашна работа, които учителите да дават на по-малките ученици, предаде Асошиейтед прес.

Правителството на премиера Доналд Туск наложи забраната този месец на фона на дискусия, свързана с необходимостта от осъвременяване на полската образователна система, която според критици набляга на зубрене и домашни, а не на критично мислено и креативност.

Според решението учителите вече не трябва да дават задължителни задачи за домашна работа на учениците от първи до трети клас. От четвърти до осми клас домашните са по желание и няма да влияят на оценката на децата.

"Радвам се за това", каза ученичка в пети клас, която живее във Варшава. "Повечето ми съученици сутрин преписват домашните от други хора или от интернет, така че няма смисъл", добави тя.

Бащата на ученичката също одобрява решението на правителството.

"Ако има нещо, което да направи така, че учениците да ходят на училище с повече удоволствие, вероятно то е добре както за тях, така и за училището", каза той.

Съпругата му обаче е скептично настроена.

"Не съм доволна, защото (домашните) са начин за затвърждаване на наученото", каза тя. "Това помага да сме наясно какво наистина е научило детето и какво се случва в училище", допълни майката на ученичката.

Образователната система в Полша е подложена на редица спорни промени, отбелязва АП. Почти всяко ново правителство се е опитвало да направи нововъведения - нещо, което според много учители и родители ги е объркало и обезкуражило.

Повече спорове се появиха през последните години, след като в нови учебници бяха прокарани много консервативни възгледи, отбелязва Асошиейтед прес. От години учителите напускат училищата заради ниски заплати и политически натиск. Настоящото правителство се опитва да увеличи възнагражденията на учителите и обеща други промени, които преподавателите одобряват.

Славомир Брониарж, ръководител на Съюза на полските учители, заяви, че макар и да признава необходимостта от облекчаване на тежестта върху учениците, новите правила за домашните работи са още един случай на промяна, наложена отгоре без адекватни консултации с преподавателите.

"Като цяло учителите смятат, че това се случи твърде бързо, твърде прибързано", каза той.

Той твърди, че премахването на домашните работи може да задълбочи разликите в образованието между децата, които получават повече помощ вкъщи, и тези от по-бедни семейства, които имат по-слаба подкрепа и по-ниски очаквания. Вместо това той настоява за по-всеобхватни промени в цялата учебна програма.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от Водещи мобилна
Мъж предупредил, че производството на Boeing е опасно, те обаче не го чули
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
1
 
! Отговори
adsl преди 2 седмици
Komunqgite doidoha na vlzst i zapochna razsipvaneto na darjavata jakto vinagi pochvat ot obrazovanieto semeistvoto vqrata i nakraq posluchni zombita kato boklucite v zapadna evropa
21
5
 
0
 
! Отговори
Алек преди 2 седмици
Браво! Оставете децата да бъдат деца! Не им стига да стоят по 6-7 часа в училище, пък и още 3-4 часа им се краде от времето за да пишат домашни!
20
1
 
0
 
! Отговори
до 19 преди 2 седмици
А кои са умните. Апропо, ти си бъгарин, значи си ***.
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Със или без домашни българите сме най-простия народ в Европа. Видял съм, убедил съм се.
18
0
 
4
 
! Отговори
Дом преди 2 седмици
Ще трябва и задължителните занимални да спрат, защото много пари харчат.
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
да махат и полската азбука която е на ​латиница, да учат кирилица и без туй ще им се наложи скоро. ние вече си я знаем
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
*** народ се управлява най-лесно.
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Направо да направят в училище да не се занимават с учене, а да си играят и да имат демонстрации по хазарт и наркотици.
14
2
 
5
 
! Отговори
Доказателство преди 2 седмици
Образованието вече няма никаква стойност. Вече открито го признават. Обезцени се последни години.
13
0
 
15
 
! Отговори
Направо преди 2 седмици
ЗАБРАНЯВАЙТЕ училището и готово!!!
12
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
За какво и е на тази полска ученичка такава огромна раница? Пълна с книги ли? Това дете ще стане много учено. Отсега му личи.
11
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 8, като човек, който преподава повече от 15 години и е част от бизнеса пък ти казвам, че вие сте виновни! Дори не си разбрал концепцията за неписане на домашни... ама плюеш! Толкова сте долн0пр0бни, че нямате елементарна мисъл в кратуните! Ако детето седи от 8 до 16 часа в училище НЯМА как да се прибере и да седне да ви пише генерираните домашни с чатчето! Схвана ли? Не стига че масово за нищо не ставате.... ами и претенции до небето имате! Вижда се много добре какви ги творите!
10
0
 
4
 
! Отговори
Хак преди 2 седмици
Накрая ще ги чипират.
9
0
 
7
 
! Отговори
До Ооо преди 2 седмици
За какво да пишат родителите? Децата сами трябва да си пишат домашните. Занималните само пречат. Не могат едно стихотворение да научат, защото са по цял ден на училище. Трябва да се упражняват индивидуално на спокойствие. Само преписват едни домашни, после тестове и нищо не знаят.
8
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ами супер, като учител мога да ви кажа, че планът за затъпяването на хората и особено на младите върви отлично. А вие си обвинявайте учителите, учебните програми и др. Сега разбирате ли поне, защо бяха създадени Facebook, Тик Ток, Ten Ten и др. успоредно с милионите права на учениците, защото те лесно се "депресират" от задължения, домашни и без телефони.
7
1
 
14
 
! Отговори
Чао преди 2 седмици
Няма протести от родителите за това. Повече мързел по-добре.
6
2
 
19
 
! Отговори
Мит преди 2 седмици
Робите не трябва да са образовани.
5
0
 
24
 
! Отговори
До Ооо преди 2 седмици
Проблема в съвременните деца не идва толкова от училище, колкото от родителите и липсата на възпитание вкъщи. Децата са изключително невъзпитани и разглезени. А родителите така са абдикирали от възпитанието, че очакват това да се върши от учителя. Ако учител се скара на дете заради поведението му, то родителите вдигат врява до небето, та чак и медиите викат, да се види как "лошият" учител се кара на разлигавеното и непослушното им детенце. Никакво уважение. Възпитавайте децата си !!!
4
14
 
3
 
! Отговори
Ооо преди 2 седмици
Браво на полското правителство! Нашето образование е на ниво - учителят си ляля урока, детето да учи в къщи от майка си или по частни уроци! Дори на дисциплина и уважение на другите деца не могат да ги научат в училище!
3
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Хи-хи! И там са "промяна", заради самата дума "промяна", нали идат избори. Преписване на домашни, при традиционното обучение, в началните класове също има ефект. Най-малко изчиства правописа, упражнява ръката, подобрява координацията. С писането на пищови също се научава това-онова. Ако е "най-съвременното обучение" - действията copy-paste, се учават много бързо, и наистина няма абсолютно никакъв смисъл. Ама айде, нека промяната да им е за добро!