Беларус осъди известна дисидентска рок група

Членовете ѝ ще полагат две години поправителен труд
13 апр 2024 13:30, Александър Попов
24
Беларус осъди известна дисидентска рок група
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Беларуските власти осъдиха вчера известна дисидентска рок група, като определиха бандата и тримата ѝ членове като "екстремисти" и ги осъдиха на две години поправителен труд, предаде Асошиейтед прес. Това е поредният случай на продължаващите от години репресии срещу инакомислието в Беларус, посочва агенцията.

Членовете на Низкиз (Nizkiz) – Александър Илин, Сяргей Кулша и Дмитри Халякин, бяха обвинени, че са планирали и организирали действия в тежко нарушение на обществения ред.

През 2020 г., когато Беларус бе разтърсен от масови протести след спорното преизбиране на президента Александър Лукашенко за шести мандат, групата издаде песента „Правила“, която се превърна в химн на протестите. Видеоклипът на песента бе заснет на една от демонстрациите срещу авторитарния лидер, припомня БТА.

В отговор на протестите правителството на Лукашенко предприе брутална кампания, арестувайки над 35 000 души. Хиляди други бяха бити, а мнозина бяха определени за „екстремисти“ – етикет, който често се използва срещу критиците. Репресиите продължават и днес, припомня АП.

В допълнение към присъдата групата и музикантите са включени в регистъра на екстремистите, което на практика означава забрана на песните на групата, както и преследване на феновете ѝ.

Бандата е създадена през 2008 г. в град Могилев в източната част на страната. През януари 2024 г. тримата музиканти от Низкиз бяха арестувани и първоначално им бяха повдигнати обвинения за дребни нарушения, но след това властите образуваха криминално дело срещу тях. Оттогава тримата са зад решетките.

През февруари правозащитната група „Вясна“ обяви музикантите от Низкиз за политически затворници. Според „Вясна“, която е най-старата и известна правозащитна група в страната, в момента в Беларус има 1387 политически затворници, включително основателя на „Вясна“ Алес Беляцки, който спечели Нобеловата награда за мир през 2022 г.

Беларуската опозиционерка Светлана Тихановска призова вчера музикантите по света да изразят солидарност с беларуските си колеги, „които са осъдени за песни за свобода“.

„Режимът в Беларус продължава безмилостната атака срещу нашата култура“, посочи Тихановская в писмено изявление до АП. „Песните на „Низкиз“ звучаха на протестите през 2020 г. Затова членовете на тази популярна група бяха брутално задържани в техните апартаменти и след това осъдени. Това е още един срамен акт на отмъщение от страна на режима“, посочи Светлана Тихановска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
1
 
! Отговори
Колев преди 2 седмици
То Болшевика картофеният колхозник Батката както го наричат какво друго може да измисли
19
2
 
3
 
! Отговори
Лукашенко е Плехар преди 2 седмици
Става само да затискат с него зелето у бидона
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До17. Струва ми се, че не си прав. Не съм ходил в САЩ . Но мисля ,че е държава със законодателство . И се спазва върховенството на Закона . Частната практика е предполагам над 80% в САЩ . И няма как да се самоуволниш че си на протест . Тук е обратно работи се в партии и фирми с колективи . И се нюхат постоянно
17
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това е нормално за онея ширини за колхозници да живеят едно 40 години назад от останалия свят. За това и ни една кАпейка дори и опит не направи да иде в мизерията а си седят в ЕС на топло и удобно.
16
5
 
7
 
! Отговори
Фют преди 2 седмици
Руzкия рай за кАпейките :)))))) 888
15
8
 
9
 
! Отговори
Жан Вьлжан преди 2 седмици
Как е в САЩ без право да се оплакваш Ако протестираш си уволнен Там всеки 5 е в затвора Нямат политически затворници те просто ги убиват За протестите срещу парламента ги осьдиха на 9 години затвор Право на оборт няма А там е демокрация
14
8
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
СИМПАТИЗИРАМ НА ПУТИН! ХИП ХИП УРА ЗА ЧЕРВЕНИТЕ РЕЖИМИ ПО СВЕТА.
13
4
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
Бих им симпатизирал, ако разни правозащитници не бяха изразили подкрепата си за тях Защото такива подкрепяха и ислямския терорист Ахмет Чатаев.
12
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Този, Вучич и Крадев ще останат последните комунистически тирани в Европа, но ще се оттървем от тях много скоро!
11
6
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 седмици
щом като и картошката взе да си създаве георги марковци, развръзката е близо.
10
10
 
11
 
! Отговори
маалатъ преди 2 седмици
Затова по улиците на Минск не се въргалят наркомани, не скитат клошари, изключителна ниска престъпност, децата играят по парковете, улиците са чисти..., а нашто Софе е заприличало на Ивицата Газа!
9
6
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 седмици
СЪРБИЯ ПУСНА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ БЕЗ ВОЙНА ДА СЕ ОТДЕЛИ , ЗНАЧИ И КОСОВО ЩЕ СЕ ОТДЕЛИ ЩОМ ЗА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ МОЖЕ! ИЗВОДА Е, ЧЕ КРИМ , ДОНЕЦК И ЛУГАНСК СА ОКУПИРАНИ ТЕРИТОРИИ НА УКРАЙНА ОТ ТЕРОРУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ!
8
2
 
8
 
! Отговори
Така се прави преди 2 седмици
Ако тук реално подлагат пияници и куви на поправителен труд, България ще е най- чистата в Европа!
7
3
 
11
 
! Отговори
Неразбрал преди 2 седмици
Ама защо все рок групи? Защо няма осъден досега нито един чалгар?
6
6
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
АКО ЛУКАВШЕНКО НЕ БЕШЕ ЗАВЗЕЛ ВЛАСТТА СЪС ИЗМАМИ СЕГА БЕЛАРУС ЩЕШЕ ДА Е В СЪЩОТО СЪСТОЯНИЕ КАТО УКРАЙНА, ЧЕ И МНОГО ПО ЗЛЕ РАЗПЛЯЧКОСАН ОТ ТЕРОРУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ! ЛУКАВШЕНКО Е ПРЕСТЪПНИК ГЕРОЙ ЗА БЕЛАРУС!
5
9
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
БРАВО САМО ТАКА!! ПРЕДАТЕЛИ!
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Велик диктатор, на велика страна. Много са им хубави картофите и млякото и брезовия сок в Беларус.
3
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Членовете на дисидентската рок група "Низкиз" бяха осъдени на две години поправителен труд. Прекрасна присъда. Трудът направи от прародителя по Дарвин човек.
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Къде и на кого е известна дисидентската рок група "Низкиз"?
1
11
 
9
 
! Отговори
Неизбежно преди 2 седмици
Картофеният Крал ще помага на Антихриста Путин да мъкне прангите в Нюрнберг.