Солени глоби за нерегламентиран наем в Турция

Собствениците трябва да поискат разрешение
18 апр 2024 20:53, Инна Ангелова
5
Солени глоби за нерегламентиран наем в Турция
Снимка: Trudi90 от Pixabay

На хазяите в Турция ще бъдат налагани високи финансови глоби, ако нерегламентирано отдават жилище под наем с цел туризъм. Това съобщава турска частна телевизия.
 
В края на миналата година турското правителство въведе строги правила за краткосрочно отдаване под наем на жилища, които вече влязоха в сила. Според решението, публикувано в началото на ноември в турския държавен вестник, собствениците на жилища вече трябва да получават разрешения от властите за наеми с туристическа цел, по-кратки от 100 дни. Освен това те са длъжни да получат съгласието на всички обитатели на сградата, да платят такса и да поставят на вратите си съобщение, издадено от правителството, преди да могат да отдадат апартаментите си под наем в платформи като Airbnb.

За нерегламентирана дейност по краткосрочно отдаване под наем на жилища следва да се заплати глоба в размер на 100 хиляди лири (около 2900 евро) при първо провинение и се определя 15-дневен срок за получаване на разрешение. Ако в този срок сoбствениците продължат да отдават под наем жилището, те подлежат на глоба в размер на 500 хиляди турски лири (близо 14 400 евро).

Предвиждат се и глоби за хазяи, които отдават наето от тях жилище под наем на трети лица, както и за хора, които посредничат за отдаване под наем на жилища без разрешително.

С цел да се предпазаят от инфлацията, много от собствениците на жилища в Турция прибягват до краткосточно отдаване под наем. Туристите предпочитат такива жилища на фона на високите цени в хотелите. / БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: наемтуристиТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
6
 
! Отговори
Собственик преди 1 месец
Хем е твое, хем ти казват какво да го правиш, а иначе собствеността била частна.
4
2
 
2
 
! Отговори
Падишах Ердоган преди 1 месец
Всичко е мое в Тюркието! Как може някой който съм позволил да живее в имотите ми, да ги дава под наем и да печели пари от тях без мое разрешение?!
3
2
 
3
 
! Отговори
Шпек Салам Народен преди 1 месец
Тук е анархия.По морето руски и украински собственици на апартаменти ги отдават под наем краткосрочно,без да се съобразяват със съседите си и без да плащат туристически данък.То е едно постоянно тропане,тътрене на мебели,шум от прахосмукачки и пр. Много са нагли.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами след политката, всеки минава на хотелчета и прочие. Нормално е, да не искат, да има такива работи.
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Скоро и у нас. Много станаха незаконните брокери.