ѕрезидентът на »ран си иска контрола върху женското облекло

“р€бвало да се следи строго за изисквани€та
22 апр 2024 08:27, јлександър ѕопов
50
ѕрезидентът на »ран си иска контрола върху женското облекло
—нимка: Ѕ√Ќ≈—/≈–ј

¬ъпреки протестите в иранското общество президентът ≈брахим –аиси иска да запази строгите полицейски проверки за нарушени€ на правилата за женското облекло в »сл€мската република, предаде ƒѕј.

"—пазването на нормите за забулване на главата е не само религиозно, но и политическо и юридическо задължение на жените в »ран", за€ви –аиси. «атова "н€ма никакво съмнение", че последователните проверки тр€бва да продължат, допълни ултраконсервативни€т лидер, цитиран от пресцентъра на президентската канцелари€.

—лед настъпването на персийската Ќова година на 20 март иранската полици€ и органите за защита на нравствеността отново засилиха наказателните мерки срещу нарушени€та на правилата за женското облекло, отбел€зва ƒѕј. ¬идеа в социалните мрежи показват дори и проверки, които прерастват в сблъсъци между жени и служители на нравствената полици€.

—мъртта на младата иранка от кюрдски произход ћахса јмини в полицейски арест през септември 2022 година предизвика общонационални протести срещу исл€мски€ режим. јмини е била задържана от нравствената полици€ заради предполагаемо неправилно носене на хиджаб. Ќ€колко дни по-късно т€ е починала в полицейски€ участък. “върди се, че смъртта ѝ е настъпила в резултат на полицейско насилие.

ќттогава все повече и повече ирански жени пренебрегват задължението да забулват лицата си в знак на солидарност с јмини. Ќ€кои религиозни кръгове в »ран също критикуват строги€ полицейски контрол. “е са убедени, че жените не могат да бъдат превърнати в благочестиви и предани мюсюлманки чрез насилие.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


50
ќще по темата: »ранженско облекло
ќще от  оронавирус
–€дък случай на инфекци€ с COVID-19, продължила 613 дни
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
45
0
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
€вно е от завист нали се облича като жена.
44
0
 
1
 
! ќтговори
»нж1 преди 4 седмици
ƒо јнонименЌа който му липсва —оц-а: чемодан-вокзал-ћосква!!! ¬ 2024г. да се говори за връщане на комунизјмќ, диктатура и лагери е катастрофално неадекватно!?
43
0
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
ѕо ƒойче ¬еле една афганистанка в евроатлантически ѕакистан, наш и на —јў гол€м при€тел, на ко€то само очилцата и се виждаха в бурката, се оплака на нашите евроатлантически партньори от ƒойче ¬еле, големи защитници на правата, че в јфганистан и нарушавали правата. «ащо? «ащото не и давали да работи на шевна машина. «а облеклото н€маше оплаквани€.
42
0
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
29 манопулации на лайковете н€ма начин.
41
1
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
¬ миналото в лагери са пращали хората без морал и етика. “ова значи човек да живее така че да не пречи на другите. —ега е точно обратбото. —ори.
40
2
 
0
 
! ќтговори
√ерманец преди 4 седмици
"≈то това е държавник" --  опейкин, 2024.
39
3
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
ћоже може, диктатурата всичко може. яко терор и бой и ще се научат как се носи хиджаб. ¬ Ѕългари€ как набутаха хората в концлагери 1944 година, а на другите им казаха да си тра€т, че иначе ще им таковат таковата и гледаю как 45 години комунизъм и всички живееха щастливо. ƒори сега с умиление си спомн€т колко хубаво било тогава. ƒори им липсва. «атова....
38
1
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
ƒо по долното. “и не си описало соца а живота в двайсти век преди —ѕ»Ќ навс€къде е било и беше слободи€. » ние помним. Ќе се прави на интересен. » не си измисл€й.
37
5
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
¬сички мюсулманки тр€бва да ход€т забулени да се знае и да имат уважение.
36
4
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
“и€ за война се готв€т ,а с жените не могат да се оправ€т. ¬ –уси€ не е така мъжете са си посто€нно във война или се готв€т за война. Ќа жените им е свободно време за вс€каква дейност . » не са проблем на власта
35
3
 
13
 
! ќтговори
Ќоа преди 4 седмици
»сл€мът автоматично ти свал€ IQ- то с 90%... оставете ги да си живе€т в 15 век тези племена
34
1
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
”точнение. ¬се е имало фалшификаци€ на знаци но в то€ форум вече е твърде прекалено.
33
4
 
10
 
! ќтговори
Ѕългарин преди 4 седмици
» на тази, забравена от бога страна се радвате??? “ова ли ви е идеала за държава??? “ова ли е морални€т идеал! “ова ли искате?
32
2
 
20
 
! ќтговори
≈ееее преди 4 седмици
ѕо време на шаха жените се обличаха като жени! —егашните безбожници на власт ги направиха на стока! ѕозор.
31
4
 
16
 
! ќтговори
√ражданин преди 4 седмици
Ћуди€т фанатизъм се разпознава лесно. » са при€тели с болшевизма!
30
2
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
ѕра‘ е човекът. ато са ти слаби ангелите,го караш на религиозни пр≈нципи и политически сюжет.÷ели€т им мъжки св€т там е единнедоибн ...ирань.оаета,катар на горните дихателни пътища.
29
2
 
23
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
» ей ти€ заедно с голташка –уси€ ще ми прав€т съюзи и световен ред... ƒиваци тотални. ѕерси ми били... ѕфф колкото египт€ните са еигпн€ти, толкова и ти€ диваци са перси. Ќенормални араби с мислене 2000 години назад.
28
1
 
16
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
—ексизмът е вреден за обществото. ќсобено ако е придружен с принуда и насилие.
27
4
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
ƒо24. Ќищо не знаел за —оца. ¬ соца имаше дефицит за всичко и страх от властта. Ѕез връзка не можеш да вкараш детето си в училище , където иска , не можеш да почнеш работа на —Ћ”∆Ѕј / почваш като работник / и да си разполагаш с повече лично време. ¬секи началник се облажваше от жените които му се предлагаха.  азваше се - през работно време секса е най добър. Ќо за пронституци€ не се говореше това е западнал морал на «апада
26
1
 
8
 
! ќтговори
јзъ анъјзъ7112136860 преди 4 седмици
јко щат в скафандри да напъхат жените си.¬се ми е та€. ¬ажното е и тази арабо-персийска далавера за мигрантстео да не направи крачка. «ащото е цел лъже-модернистите в катуна »ран да използуват случващото се като повод за масова иранска миграци€ в ≈вропа. ј Ѕългари€ е най-близо.“ака че ,мол€,ћј≈—“–ќ,— ј‘јЌƒ–» «ј ћќ’јћ≈ƒјЌ »“≈ !