93 политзатворници в Беларус със сериозни здравни проблеми

Те може да са на косъм от смъртта, алармираха правозащитници
24 апр 2024 07:58, Елка Василева
13
93 политзатворници в Беларус със сериозни здравни проблеми
Снимка: архив, БГНЕС

Близо 100 политически затворници в Беларус, лишени от свобода като част от суровите репресии срещу инакомислието, имат сериозни медицински проблеми и може да са на косъм от смъртта, алармира уважаваната беларуска правозащитна организация „Вясна“, предаде Асошиейтед прес.

„Вясна“, чийто основател и носител на Нобелова награда за мир Алес Бяляцки също е зад решетките, изброява поименно 93 затворници, чието състояние буди особена загриженост. Тези лишени от свобода опозиционери страдат от рак, сърдечни заболявания и други болести, но състоянието им не е взимано под внимание.

„Когато си в затвора, всяка болест се развива по-бързо предвид липсата на квалифицирана медицинска помощ“, каза представителят на „Вясна“ Павел Сапелка. "Това се влияе от условията, в които е поставен задържаният – липса на чист въздух, недоброкачествена храна, постоянен психологически натиск и стрес."

Беларус започна жестоки репресии срещу опозицията, след като в цялата страна избухнаха масови протести след изборите през август 2020 г., чиито спорни резултати дадоха на авторитарния президент Александър Лукашенко шести мандат.

Правозащитниците оценяват, че около 35 000 души са били задържани при репресиите, а много от тях са били бити от полицията. Всички изявени опозиционери са хвърлени в затвора или са избягали от страната.

"Вясна" заявява, че понастоящем повече от 1400 политически затворници са зад решетките.

Сред случаите, цитирани от „Весна“ в доклада, е този на Мария Колесникова, която беше един от най-изявените лидери на следизборните протести. Тя претърпя коремна операция, но бързо беше транспортирана обратно в затвора. „Вясна“ каза, че храната, която й дават, не е съобразена със състоянието й, а разследване на организацията е установило, че Колесникова била бита, преди да бъде хоспитализирана.

Други случаи, които групата е включила в доклада, са на 19-годишния Микита Залатару, на когото се твърди, че са му отказани хапчета за контрол на епилепсията му, и Йохен Баруски, който казал на семейството си, докато бил болен, че „вероятно просто ще умра тук“.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от Русия
Сталин е чудовище? Музеят в Гори разказва различна история
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
И у нас Белене беше пълен с криминални рецидивисти, но неграмотните про'с'таци вкараха колегите им в Парламента.
11
0
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
Меки китки, болни хора за психиатър. Това е.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Забелязал съм, че престъпниците веднага след като ги хванат започват да се разболяват. Дори бившия секретар на мвр се поболя тежко като посети ареста.
9
0
 
6
 
! Отговори
Европеец преди 3 седмици
Най големия проблем на хората в момента е че ,имало някакви престъпници в държава съюзник на оплювана от нас друга държава, които се правели на болни.Ей сега вече се чувствам дълбоко осведомен и зазобен с поредната БъЛвОч от платените сайтчета.
8
1
 
4
 
! Отговори
61 преди 3 седмици
Тия затворници са си обикновени престъпници, но като ги вкарат в затвора, разни НПОта почват да говорят за тях като за политзатворници.
7
1
 
2
 
! Отговори
Е'но въпросТче преди 3 седмици
Тази "уважавана" организация Вясна на чия "хранилка" е - американска или европейска?
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В България от 30 години няма престъпник дето да не се е оказал с тежки здравословни проблеми. До оня ден пребивал хора, а днес видиш ли с артрит и сърцебиене се моли за домашно лечение.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Чета в любимите ви САЩ затворниците ги лекуват с аспирин, кой до където изкара, на вратата опашка за да легнат в неговата кили
4
2
 
1
 
! Отговори
Политическите преди 3 седмици
Затворници са изпратени от корумпирани политици в затвора чрез натопявате и с помоща та корумпирани полиция и служби под плаване на доказателства и изфабрикуване.Това е подсъдно.
3
1
 
3
 
! Отговори
КонтраРазунаване преди 3 седмици
Цялата държава България е един голям затвор за народа
2
1
 
5
 
! Отговори
Бай Спиро/централния преди 3 седмици
Всички затворници, без значение политически или криминални твърдят , че са невинни и гледат да изклинчат !
1
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И тука трябва да вкарат копейките предатели в затвора, нали другари, или направо в Русия да ходят на хубавото