Още един убит и двама ранени при размириците в Нова Каледония

Морски пехотинци и полиция патрулираха по улиците
18 май 2024 13:45, Стела Стоянова
19
Още един убит и двама ранени при размириците в Нова Каледония
Снимка БГНЕС, архив

Стотици френски служители по сигурността се опитаха да възстановят реда в тихоокеанската територия на Нова Каледония в събота след пета нощ на безредици, грабежи и размирици. Групи от тежко въоръжени френски морски пехотинци и полиция патрулираха в столицата Нумеа, където улиците бяха пълни с отломки от поредната нощ на насилие, която вече уби петима души и рани стотици. Репортери на АФП в градския квартал Магента видяха изгорени превозни средства и сгради с фаланга от полиция за борба с безредиците на мястото, опитваща се да възвърне правителствения контрол. Има още един убит и поне двама ранени.

През нощта жителите съобщиха, че са чули стрелба, дрънчене на ротори на хеликоптери и "масивни експлозии" - нещо, което изглеждаше като газови туби, взривяващи се в сграда, която беше запалена.

Размириците пламнаха заради икономически трудности, социално напрежение и най-вече политическа битка между предимно местни активисти, подкрепящи независимостта, и властите в Париж. Френските власти обвиниха сепаратистка група, известна като CCAT, че стои зад безредиците. Десет активисти, обвинени в организирането на насилието, са поставени под домашен арест, според властите. Територията е „на разрушителен път“, предупреди местният министър Ваймуа Муливава в събота, като каза на замесените, че „наказвате само себе си“.

CCAT в петък призова за "време на спокойствие, за да се прекъсне спиралата на насилието". Въпреки този призив, 81-годишната жителка на Нумеа Ани също съобщи, че е чула силни експлозии през нощта. Тя каза, че насилието през седмицата е по-лошо от бурните 80-те години на миналия век, когато имаше политически убийства и вземане на заложници. Това време евфемистично е наричано „Събитията“. „По-лошо е, отколкото по време на Събитията. По това време нямаше толкова много оръжия“, каза тя. /БГНЕС, АФП
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от Водещи мобилна
Зеленски: Западът се страхува Русия да загуби войната
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Френските колониални хищници потопиха в кървав терор нещастния и беззащитен народ на Нова Каледония!!! Къде е ООН и защо дреме?! Къде са либерастките "демокрации" да заклеймят с шошоров патос и плам терора над местното население,което се бори за свободата си от френските агресори???
16
1
 
1
 
! Отговори
Voila преди 4 седмици
madam, jour de Spas. Те ти булка Спасовден. Сега Нова Каледония, скоро и други територии. От случката в Африка на Макрон(чо) не му просветна, сега ще му спретват Оранжеви революции, та да си мери приказките.
15
1
 
5
 
! Отговори
МАРИАНКА преди 4 седмици
СВОБОДАТА ВОДИ НАРОДА - РАЗБРАХТЕ ЛИ ФРАНСЕТАТА???...
14
0
 
6
 
! Отговори
Хм... преди 4 седмици
Какви ли претенции може да има Държавата на Свободата, Равенството и Братството към няколко острова на маййната си в Тихия Океан та обявява за сепаратисти всички местни които ИСКАТ НЕЗАВИСИМОСТ и управление от свои сънародници а не от Френски Губернатор? Да не би да се повтаря историята със Судан, които също не иска да е Френска Губерния и беше бомбандиран а бойците са независимост, ооо какво клише , бяха обявявани са СЕПАРАТИСТИ? Значи не искаш ли да си губерния значи си терорист и сепаратисти.
13
10
 
1
 
! Отговори
Дънди преди 4 седмици
Кремъл се мъчи всячески да дестабилизира Запада. Май се уплаши,че франсетата искат да ходят да тепат крепостници и реши малко да им намери работа.
12
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
мазни колониалисти. свобода за нова калцедония!
11
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЕблюБаб не може да се оправи с една шепа аборигени,ама виждаш ли щял да воюва с Русия!
10
3
 
6
 
! Отговори
Ясно?! преди 1 месец
До 9,Търси същото каквото и сащ и нато в Ирак,Либия,Сирия,Грузия и тн.и тн.
9
4
 
10
 
! Отговори
Това е преди 1 месец
Нова Каледония да обяви референдум и да пойска воена помощ от Русия ,и готово.
8
4
 
3
 
! Отговори
Заспала Пу...ка преди 1 месец
Какво ли търси Азербайджан във Каледония Ами Русия или Китай аз знам какво точно във този Остров (dom tom) territoire des outre-mer ) истината е във НИКЕЛА точно там са 20 % от световните запаси Ето това истината
7
4
 
17
 
! Отговори
Да преди 1 месец
Острова е изолиран за да не научи света за френските зверства.
6
0
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 1 месец
Чули "дрънчене на ротори на хеликоптери" - направо ще се разглобят...
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дългата костелива ръка на бонзая стигна и до там.
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
а защо във Франция бият негггрите??
3
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Предлагам Русия и Китай да изпратят на първо време калашници,РПГ,ръчни гранати и солидно количество боеприпаси за тях,демокрацията и правото на самоопределяне трябва да се пазят!
2
5
 
26
 
! Отговори
Цирк преди 1 месец
Франция е спряла интернета там зада не се види,как кърваво потушава протестите.И те седнали дами говорят за Русия и демокрация....
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сигурно са поети.