ћоже ли ‘ранци€ да остане без емблематичната багета, а »тали€ без ризото?

≈вропа все по-често се сблъсква с интензивни горещини
ќбновена: 19 май 2024 14:44 | 19 май 2024 14:15, Ќели ’ристова
34
ћоже ли ‘ранци€ да остане без емблематичната багета, а »тали€ без ризото?
—нимка: Ѕ√Ќ≈—

—ветът прежив€ най-горещи€ месец април в истори€та, а през 2023 г. станахме свидетели на температурни рекорди. »зменението на климата вли€е сериозно не само на околната среда и на здравето ни, но зас€га и храната ни. ”чени алармират за опасността от изчезване на цели култури – жито, ориз, маслини, картофи, пишат от NOVA.

≈вропа все по-често се сблъсква с интензивни горещини. ¬ъпреки че много икономически сектори вече са засегнати, селското стопанство се счита за особено у€звимо. ‘ермерите тр€бва да се адаптират към сухото и горещо време, което промен€ менюто и традициите на хранене.

—мъртните случаи, свързани с топлината, са се увеличили с около 30% през последните 20 години.

"—тотици хил€ди хора б€ха засегнати от екстремни климатични €влени€ през 2023 г., които са отговорни за големи загуби на континентално ниво, оценени на десетки милиарди евро. «а съжаление, в близко бъдеще, тези цифри едва ли ще намале€т", коментира  арло Ѕуонтемпо,  директор на службата за изменение на климата " оперник".

 лиматичните промени имат негативен ефект не само върху околната среда и здравето на човека, но и върху храната.

ћожете ли да си представите ‘ранци€ без емблематичната багета? »ли »тали€ без любимото ризото? ј √ермани€ без традиционните картофи? »зследване на »нститута за европейска политика за околната среда алармира за опасност от изчезване на жизненоважни хранителни култури.

≈кстремните горещини вли€€т негативно на добива на пшеница, а въглеродни€т диоксид губи от ценните ѝ хранителните качества. —ушата през 2022 година е довела до спад на зърнената реколта с 9%, а на маслини с 38%. ¬ »тали€, ко€то отглежда 50% от ориза в ≈вропа, 2023 се оказа годината с най-малко засети площи за последни две десетилети€. Ѕез адаптиране в земеделието се очаква спад в производството и качеството на картофите – с между 2 и 6 процента до 2055 г.

«а да покажат, че положението все още е под контрол, френски пекари направиха най-дългата багета в света. “€ е 235 пъти по-дълга от традиционната и беше направена в парижкото предградие —юрен. ѕродълговати€т хл€б беше споделен с граждани на градчето и бездомни.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


34
ќще от ≈—
∆ивотът на –оберт ‘ицо вече не е в опасност
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
33
0
 
0
 
! ќтговори
Ѕаба Ѕриджит преди 4 седмици
"ѕредпочитам ръжена мароканска багета,по-хрупкава е от френската... ‘ренската багета е малка и омекмала,като на мо€ ќћакрончик-пене-макарончик!"
32
0
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
ј ќ √» ѕ–≈ –Џ—“я“ Ќј √≈Ѕј“ј » «ќ–»“ќ ў≈ »«„≈«Ќј“ Ќ≈«јЅј¬Ќќ!...
31
2
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
ѕри тези градуси навън, н€как е нелепо написаното.
30
0
 
3
 
! ќтговори
Ќ€кой преди 4 седмици
—поред веганите тр€бва да пасем трева според активистите сигурно и не€ не тр€бва да пипаме. ћоже африканците бананени плантации да направ€т.
29
1
 
3
 
! ќтговори
! преди 4 седмици
ј началото на април месец беше 34 градуса!
28
2
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
¬ момента навън е 15 градуса. јз такава историческа жега не помн€ да е имало през май.
27
1
 
5
 
! ќтговори
... преди 4 седмици
реално жегите тепърва предсто€т! 50-те години на то€ век ще са ба€ по-горещо от колкото сега! а сега беше измерена рекордна температура 55 градуса! а тогава ще е ба€ по-зле! —ега "разбирачите" могат и да твърд€т, че глобално затопл€не е н€мало н€ма и н€ма и да има, но всеки сам може да види как от 10-20 години насам февруари месец средата на зимата температури над 20 градуса! “а затопл€нето тепърва педстои!
26
1
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
јми да внас€т продуктите от –ашата, бе, там има почти всички неабходими продукти - и зърно за багети, и картофи, за ризотото към »нди€!
25
1
 
9
 
! ќтговори
Shark преди 4 седмици
ўе остане, ако ≈— продължава с глупостите за зелени сделки и прочее ще остане!!
24
1
 
1
 
! ќтговори
репортер от ћасачузе преди 4 седмици
и в NE е със 6 степени по-студено от нормалното за ћай
23
0
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
ƒо јнонимен 18 - адекватно об€снение - много пръскат!!
22
0
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
«аглавието едно, а стати€та - ала-бала-портокала...
21
2
 
16
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
ѕериодично препечатвате подобни глупости. ѕреди време писахте и за зехтина и за не знам какво си. ƒайте сега и нещо за п€съка в —аудитска јраби€, да довършите простоти€та. Ќе знам за багетите във ‘ранци€, но светът отдавна остана без качествени журналисти.
20
3
 
12
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
¬чера б€х на плажа. √ол€м стуууд. » €кето не можа да ме стопли. » сега се завих с вълнено одеало. ј живе€ в район, където вече тр€бва да удр€ поне 30о—. √лобален стуууд. Ћедоразбивачи ще ни тр€бват да достав€ме ризото, брашно за бегети и картофи от африканците
19
2
 
14
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
¬ јвстрали€, този април е бил най-студени€т от десетилети€. √лобалното затопл€не не прощава.
18
2
 
15
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
Ќе знам за јприл, но ћай е най-студени€т месец който н€кога се е случвал! Ќ€какво адекватно об€снение?
17
4
 
21
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
"ћожете ли да си представите ‘ранци€ без емблематичната багета? »ли »тали€ без любимото ризото? ј √ермани€ без традиционните картофи?"-----------------ћога да си представ€ св€т без учени-менте разпростран€ващи климатична пропаганда срещу обещани пари под масата.
16
1
 
21
 
! ќтговори
Ќощеска преди 4 седмици
ѕусках климатика ама за да отопл€ва. ¬ кра€ на май!
15
5
 
11
 
! ќтговори
’ахо преди 4 седмици
“очно затова в западните страни се стрем€т да раздел€т –уси€ на много малки части » да се възползват от техните плодородни земи
14
1
 
24
 
! ќтговори
¬същност... преди 4 седмици
¬ъв ‘ранци€ все по-малко остават традиционните френски кафенета , но за сметка на това дюнерджииниците и арабските пушални се множат. ¬ ѕариж не останаха бели французи. ћиналата година когато ходих в ѕариж на рецепци€та в хотела ми об€сн€ваха с подробности къде Ќ≈ “–яЅ¬ј ƒј ’ќƒя и кои квартали да изб€гвам да посещавам заради високата арабска престъпност там. √радът повече от 10 години е окупиран от черрни и кафеви пришълци които унищожават всичко френско. ¬ »тали€ е същото... » в √ермани€...