ѕърви€т вицепрезидент на »ран ћохбер е и.д. президент

ќб€вен е петдневен траур след смъртта на президента –аиси
20 май 2024 13:49, ≈лка ¬асилева
13
ѕърви€т вицепрезидент на »ран ћохбер е и.д. президент
—нимка: архив, Ѕ√Ќ≈—

¬ърховни€т лидер на »ран јли ’аменей об€ви петдневен национален траур по повод смъртта на президента ≈брахим –аиси, който загина при катастрофа с вертолет, и потвърди, че първи€т вицепрезидент ћохамад ћохбер временно ще поеме ръководството на изпълнителната власт на страната, предаде –ойтерс.

ћохбер сега ще разполага с 50 дни, за да организира избори, на които да бъде избран наследник на –аиси.

ќще по темата
"ќб€в€вам петдневен национален траур и поднас€м съболезновани€та си на скъпи€ ирански народ", се казва в из€вление на ’аменей, публикувано от официалната иранска новинарска агенци€ »–Ќј.

"…ћохбер ще ръководи изпълнителната власт и е длъжен да организира заедно с ръководителите на съдебната и законодателната власт избори за нов президент в рамките на максимум 50 дни", добав€ ’аменей.

—ъгласно член 131 от конституци€та на »ран комиси€, съставена от първи€ вицепрезидент, председател€ на парламента и ръководител€ на съдебната власт, тр€бва да организира вота за нов президент, посочва –ойтерс.

ћохбер, както и –аиси, е см€тан за близък сподвижник на ’аменей, който има последната дума по всички държавни въпроси. ћохбер е първи вицепрезидент от 2021 г., когато –аиси беше избран за президент.
»ранското правителство назначи заместник-министъра на външните работи јли Ѕагери  ани за действащ министър след смъртта на ирански€ първи дипломат ’осеин јмир јбдолахиан в хеликоптерна катастрофа, предаде също така –ойтерс.

“ази сутрин трите власти в »ран се събраха на извънредна среща, като първи€т вицепрезидент ћохамад ћохбер застана начело на изпълнителната власт, след смъртта на президента ≈брахим –аиси в хеликоптерна катастрофа, съобщи държавната телевизи€.

"ўе следваме път€ на президента –аиси в изпълнението на поетите ангажименти без прекъсване", каза ћохбер.

—ъгласно конституци€та на »сл€мската република, ако президент умре по време на сво€ мандат, първи€т вицепрезидент поема властта за период от 50 дни с одобрението на върховни€ лидер, който има последната дума по всички държавни въпроси в »ран, посочва Ѕ“ј.

 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


13
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
10
0
 
8
 
! ќтговори
’ј-’ј-’ј-’јјјјјјјјј преди 1 месец
ћеждународни€т —ъд е –азпоредил - «адържане ѕод —тража на - ѕремиера на »зраел - Ѕ≈Ќяћ»Ќ Ќј“јЌя’” - «а √≈Ќќ÷»ƒ над ѕалестинците......’ј-’ј-’ј-’јј-’јјј-’јјјјјјј, ’ј-’ј-’ј-’јј-’јјј-’јјјјјјј, ’ј-’ј-’ј-’јј-’јјј-’јјјјјјј, ’ј-’ј-’ј-’јј-’јјј-’јјјјјјј
9
4
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
“ова си е повод за празник за ирански€ народ
8
6
 
3
 
! ќтговори
¬. ƒочев, —офи€ преди 1 месец
ј междувременно ѕутин, ќрбан и прасенцето им са притихнали в бункера в очакване на справедливото възмездие за де€ни€та им.  ойто е вдигнал ръка срещу световни€ хегемон —јў добро не е вид€л.
7
4
 
3
 
! ќтговори
«нам че си тука преди 1 месец
след 79 г като министър на правосъдието представ€те ли се колко хора са избити по нареждане на ей този индивид и накра€ свърши като въглен
6
6
 
8
 
! ќтговори
абе преди 1 месец
“ука евроатлантиците пак се радват, че н€колко души са умрели. Ќ€колко души, които не са направили нищо лошо на никого в Ѕългари€. ћного прот и извратен народ са това евроатлантиците.
5
2
 
4
 
! ќтговори
’ј-’ј-’ј-’јјјјјјјјј преди 1 месец
“ова е Ќещо  ато - —вал€нето Ќа “одор ∆ивков в Ѕългари€- Ќа »ранците »м ѕисна ћосковски  ооммунизъм, ѕомните ли ћасовите ѕротести в »ран - ћиналата година - за смъртта на едно момиче ??? »ранците »мат »нтернет - Ќе ћожеш ƒа √и ƒържиш като - —еверна  оре€
4
2
 
9
 
! ќтговори
јнонимеЌ преди 1 месец
¬ »–јЌ ƒЋЏ∆Ќќ—““ј ¬Џ–’ќ¬≈Ќ јя“ќЋј’ ≈ Ќ≈—ћ≈Ќя≈ћј :D ј ÷яЋј“ј ¬Ћј—“ ≈ ¬Џ¬ ¬Џ–’ќ¬Ќ»я јя“ќЋј’ ! “јћ —ј —» „»—“ —”Ћ“јЌј“ :d
3
2
 
4
 
! ќтговори
... преди 1 месец
ƒа изб€гва хеликоптери, самолети и автомобили.
2
5
 
4
 
! ќтговори
’ј-’ј-’ј-’јјјјјјјјј преди 1 месец
Ќе е ÷–” , Ќе е ћосад , —амите »ранци —а - »скат ѕо ћодерна ƒържава , »скат ƒа се ќтърват от ћосква , ћосква ги —ъсипа........’ј-’ј-’ј-’јј-’јјј-’јјјјјјј, ’ј-’ј-’ј-’јј-’јјј-’јјјјјјј
1
5
 
4
 
! ќтговори
јнонимеЌ преди 1 месец
Ѕ–ј¬ќ Ќј ÷–”! Ќќ ¬ »–јЌ »ћј —јћќ ≈ƒ»Ќ ¬Џ–’ќ¬≈Ќ Ћ»ƒ≈– » “ќ… Ќ≈ ≈ ѕ–≈«»ƒ≈Ќ“ј! јя“ќЋј’ ’ј’ј¬ќ“≈…ё ≈ ¬—≈ ќў≈ ∆»¬