ѕрезидентът на »ран –аиси е загинал при катастрофата с хеликоптер

—ред жертвите е и външни€т министър ’осейн јбдолахиан
ќбновена: 22 май 2024 10:38 | 20 май 2024 07:24, ≈лка ¬асилева
396
ѕрезидентът на »ран –аиси е загинал при катастрофата с хеликоптер
—нимка: архив, Ѕ√Ќ≈—

»рански€т президент ≈брахим –аиси е загинал при хеликоптерната катастрофа заедно с външни€ си министър, съобщи иранската агенци€ ћехр, цитирана от –ойтерс.

»рански€т вицепрезидент ћохсен ћансури потвърди смъртта на президента ≈брахим –аиси при вчерашната хеликоптерна катастрофа.

"Ќие принадлежим на јллах и при него ще се върнем", написа ћансури в публикаци€ в социалната мрежа "≈кс", придружена от хаштаг, който се използва за търсене на фотографии на –аиси. “екстът на съобщението сам по себе си представл€ва строфа от  орана и се произнас€ от мюсюлманите след известие за смъртта на близък човек.

ћеждувременно иранските държавни медии и »рански€т „ервен полумесец също съобщиха, че всички девет души на борда на хеликоптера, включително –аиси и външни€т министър ’осейн јмир јбдолахиан, са загинали при разбиването на машината в —еверозападен »ран.

“ази сутрин официалната агенци€ »–Ќј публикува кадри от дрон на отломките от вертолета, от който видимо не е останало нищо. “е са разпръснати по стръмен склон в гориста местност. —поред агенци€та президентът е лет€л с хеликоптер "Ѕел-212" американско производство.

Ќ€ма оцелели след катастрофата с хеликоптера, с който е пътувал ирански€т президент ≈брахам –аиси, потвърдиха от иранските власти. —ред загиналите е и външни€т министър ’осейн јбдолахиан, които е пътувал с него.

ќще по темата
Ќ€ма признаци на живот в останките от хеликоптера на президента на »ран ≈брахим –аиси, каза по-рано по иранската държавна телевизи€ ръководител€т на ирански€ „ервен полумесец ѕир ’осейн  оливанд, след като спасителните екипи достигнаха тази сутрин до м€стото на катастрофата, предаде по-късно –ойтерс.

»рански€т президент –аиси заедно с външни€ министър ’осейн јмир јбдолахиан и други високопоставени ирански представители е бил на борда на хеликоптера, който според съобщени€та на иранската държавна телевизи€ е направил „твърдо кацане“ в —еверозападен »ран..

–ойтерс определ€ –аиси като хадлайнер и см€тан за възможен приемник на ¬ърховни€ ирански духовен лидер а€толах јли ’аменей, който подкреп€ политиките му. Ўейсет и три годишни€т –аиси беше избран на президентски€ пост през 2021 г. и от заемането на длъжността разпореди зат€гането на законите за морала, беше начело на кървавото потушаване на антиправителствените протести и държеше твърда лини€ в €дрените преговори със световните сили.

 атастрофата идва в момент на нарастващо недоволство в »ран около редица политически, социални и икономически кризи. »ранската теократична власт е под международен натиск заради спорната €дрена програма на “ехеран и заради задълбочаващите се военни връзки с –уси€ по време на войната с ”крайна.

ќт нападението на "’амас" срещу »зраел на 7 октомври и израелската операци€ в »вицата √аза конфликти с участието на свързани с »ран групи избухнаха на много места в Ѕлизки€ изток.

–аиси беше на границата с јзербайджан, където заедно с азербайджански€ президент »лхам јлиев откри €зовир, изграден като съвместен проект на двете страни. ’еликоптерът му се разби на връщане от церемони€та, припомн€ Ѕ“ј.

 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


396
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
305
0
 
0
 
! ќтговори
≈дин преди 1 месец
—ледващи€ президент да мисли преди да изстрел€ 300 ракети срещу божи€та зем€.
304
1
 
1
 
! ќтговори
“Ќ— преди 1 месец
“ъпите иранци вместо да се радват го оп€ват тоз долен исл€мист. Ќо все пак има и нормални иранци. »ма едно клипче с дъщерите на жена ко€то е била убита от башибозуците на –аиси. ћомичетата са без забрадки, пийват биричка и си слушат онази чалга "’еликоптер". :)))
303
1
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
7 май-покушение стрещу саудитски€ принц....14 май -опит за преврат в “урци€...15 маи покушение стрещу —ловашки€ премиер –обърт ‘ицо...16 маи арест на човек подготв€л атентат стрещу —ръбски€ президент ¬учич...17 май опит за преврат в Ѕуркина ‘асо...18 май опит за преврат в ƒемократична република  онго...19 май убииството на президента и външни€ министър на »ран .ѕоредица от съвпадени€ преди евро изборите.≈¬–ќ ƒ» “ј“”–ј
302
2
 
0
 
! ќтговори
ѕро—о“о преди 1 месец
хах...,добра забележка !...“€ ми напомни за фантасмагори€та,цел€ща да покаже  астро като "супермачо" :..-—поред неговокуче,‘идел бил ќѕ–јЎ»Ћ над 3000 де вици...¬одели му една сутрин,една на об€д,една- вечер..
301
2
 
2
 
! ќтговори
хахахах преди 1 месец
"≈брахим –ауси е бил главен ѕрокурор на »ран и е осъдил на смърт 30 000 души."ѕълни глупости, той е на 63 години, т.е. е жив€л по-малко от 23 000 дни. јко се станал прокурор на 30 години, тр€бва да е осъжжал всеки божи ден по 2-3 души на смурт, без почивки. ћислете малко с ти€ глави, недейте само да си носите косата на т€х и да повтар€те като папагали!
300
1
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
“ърпение ако се докаже външна намеса ни чака 3 световна воина ,ако е вътрешна н€кои ще загуб€т много и като ц€ло гъбаркането с атомни държави струва скъпо,а »ран безпорно са такава независимо че не са го об€вили
299
2
 
3
 
! ќтговори
ћќ—јƒ преди 1 месец
Ќие объркахме джипиеса на хеликоптера и го забихме в скалите.’»’»’»’»’»’»’»
298
0
 
1
 
! ќтговори
—ата Ќј“ќ преди 1 месец
ѕо руската телевизи€ казаха, че пилотът на машината, јли  оптар, е бил израелски шпионин.
297
1
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
≈брахим –ауси е бил главен ѕрокурор на »ран и е осъдил на смърт 30 000 души.
296
2
 
2
 
! ќтговори
√аварит ћасква преди 2 месеца
¬ече е открита и украинската връзка с паднали€ хеликоптер - изобретател€т на съвременни€т хеликоптер - »гор —икорски, е роден в  иев и майка му е украинка!
295
0
 
0
 
! ќтговори
до 297 преди 2 месеца
ћного ги разбираш ти....
294
1
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ќбзалагам се че израелците са го свалили. ѕърво бомбиха иранската дипломатическа сграда, после »ран отвърна с ракети по »зраел и ето го отговора на отговора.
293
0
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
√овориш за стари неща,в случа€ логиката е друга има конфликт в които »ран отказаха да бъдат замесени пр€ко ,последва чиска на неудобни лидери -атентата стрещу ‘ицо,≈рдоган твърди че е имало опит за атентат стрещу него,—аудитците твърд€т за опит за атентат при т€х ,сега ако се докаже при раследването че е имало неприродна намеса в катастрофата с »ранеца -близки€ изток ще пламне ,краи на горивата,закриване на търговски канали ,инфлаци€ . оето е напрактика 3 световна воина
292
1
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
Ѕългаринът по принцип е “ома Ќеверни,но на "първа база" ми идва на ума времето, когато десетки €дрени специалисти на »ран б€ха отстрел€ни от »зраел и —јў. —лед т€х идва реда на първите лица на –епубликата.ќще повече,че –аиси ,като политик,и като човек винаги бе активен поддръжник на развитието на добрите отношени€ с –уси€ .¬сички помним как √ерани те, които спасиха руски€ фронт през есента на 2022 - това е негова заслуга. «атова верси€та за мъгла,погубила надежна и технически безупречна машина,изглежда малко неправдоподобна....
291
0
 
0
 
! ќтговори
ѕро—о“о преди 2 месеца
е добре,да кажем "персите"..ƒругите,които си изброил, лесно се познават поне по характерното "х"..Ќ€мах т€х предвид..
290
6
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ћдааа, рјскин€та и 15 гјдини да прјживее в Ѕолгари€, пак ше € догад€т, че е рјскин€. јткјде € разбират, че е рјскин€ и т€ самата не панимава. ѕросто сегашното селско съветско руско племе н€ма интегриране никъде. ѕоследните истински руснаци - белогвардейци, образовани офицери и военни, са дошли у нас след преврата/революци€та през 1917г. ќттогава нататък само дерев€ни и чугунени глави, пи€ни мамаши и бандити новобогаташи.
289
2
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
'иранците' са всички граждани на исл€мска република иран, в това число 10% кюрди, 5% араби, 2% арменци, 6% азери., има и пакистанци, афгани в тази държава. с кои от 'иранците' сме едно€йчни близнаци, с арабите ли? или азерите? май бъркаш перси и иранци.
288
2
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ако израелците са намесени, поне 10 арабски държави ще им връчат медали и доживотни пенсии в злато! всички войни в района започват от и заради иран; йемен, ирак, ливан, сири€ - всичко се разпадна след намеса на иран. да, руснаци и американци също бъркаха в кацата после за да влачат ресурси, но войните ги започна иран. арабите обаче не мраз€т персите като етнос, а само ирански€ режим.
287
0
 
1
 
! ќтговори
’унка преди 2 месеца
ƒруги€ път, с влака.
286
2
 
1
 
! ќтговори
ѕро—о“о преди 2 месеца
...за да продължа долното:..-Ќа мен най-смешни са ми руснаците,"говорещи български"..“е никога не членуват..Ќапр. -јко ти казваш "»ване,затвори вратата!",рускин€та ще каже:..-"»ван,затвори врата!"..–ускин€та долу в месарницата като € попиташ "ѕолучихте ли шпеков салам?",ще ти отговори"-"Ўпьекаф салам н€ма"..ј ако китаец ,или виетнамец ти заговори български ще разбереш,че имало и "китайски български" и "виетнамски български"...“акива ми ти работи...ј лошоти€та по света н€ма край..