√ърци€ ще намали цената на тока, насърчавайки потреблението на ¬≈»

ћерките зас€гат две категории потребители
29 май 2024 17:52, ≈лка ¬асилева
15
√ърци€ ще намали цената на тока, насърчавайки потреблението на ¬≈»
—нимка: архив, Ѕ√Ќ≈—

√ръцкото министерство на околната среда и енергетиката подготв€ пакет от интервенции, които имат за цел да намал€т цената на електроенерги€та чрез въвеждането на стимули за прехвърл€не на потреблението към часовете на максимално производство от възобнов€еми източници (¬≈»), когато цените на енерги€та на едро достигат дори до нула, съобщи јЌј-ћѕј.

ќсведомен източник от министерството е казал, че мерките се очаква да бъдат въведени през есента и зас€гат две категории потребители.

¬ първата категори€ влизат около 1,5 млн. битови потребители, които имат двутарифен електромер, който позвол€ва прилагането на две различни тарифи през денонощието. ќт години намалената тарифа се прилага предимно в нощните часове, но сезонно и в обедните. — мерките, които се подготв€т, по-ниската цена ще се прилага в интервалите, в които има излишък на производство от ¬≈» (например по об€д, когато производството от фотоволтаични инсталации е максимално), за да има стимул за потребителите да прехвърл€т потреблението си в тези интервали.

¬тората група включва големи и средни предпри€ти€, които се захранват от мрежите с високо и средно напрежение, както и големи потребители с ниско напрежение, които разполагат с „умни“ електромери, които позвол€ват прилагането на повече тарифи в рамките на денонощието. ¬ бъдеще се предвижда всички потребители да имат умни електромери, за да може многотарифните фактури да се разпростран€т върху цели€ пазар.

÷елта на интервенциите е въвеждането на мерки за управление на търсенето на електроенерги€. „¬место ограничаване на производството от ¬≈» (което се прилага в момента, когато търсенето е недостатъчно за оползотвор€ване на „зелената“ енерги€) ще използваме енерги€та, ко€то (сега) се губи. “ази адаптаци€ ще свали цените, защото ще намали потреблението в часовете, в които енерги€та е най-скъпа“, е допълнил източникът.

ѕървоначалните оценки показват, че бизнес потребителите могат по-лесно да планират дейностите си в рамките на денонощието в сравнение с домакинствата, доколкото в обедните часове, когато производството от фотоволтаични инсталации е най-гол€мо, работещите не са в домовете си.
(Ѕ“ј)
 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


15
ќще от ≈—
ѕренасищане с евтин износ:  итай застрашава световната икономика
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
15
0
 
0
 
! ќтговори
јнтикомунист преди 2 седмици
ѕо умни€ винаги намира начин ситуаци€та да работи в негова полза независимо как изглежда първоначално. ƒа му мисл€т нашите енергийни " експерти" !!!!!!
14
0
 
1
 
! ќтговори
 лимент преди 2 седмици
"ћедузите" всъщност сме ние-потребителите!
13
0
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 седмици
јма ти€ гърци как така ще има двойни тарифи за ток-дневна и нощна,нашите крадливи медузи ни продъниха ушите,че след либерализаци€та на тока и излизането на свободни€т пазар на електроенерги€,нощна тарифа н€ма да има?
12
0
 
2
 
! ќтговори
ƒо Ќеразбрал преди 2 седмици
вец, как какво..
11
1
 
4
 
! ќтговори
ћаке от —еверот преди 2 седмици
ј на клетите татари наобратно- 2 пъти годишно им вдигат тока...≈х съдба,съдба..
10
2
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 седмици
пък тук ще увеличат цената от веи, за да може да съществуват мините, за да може да дишаме мръсен въздух и да се чудим защо мрем най-рано
9
1
 
5
 
! ќтговори
до 7 преди 2 седмици
естествено ,че има - в момента за битовите потребители тока от ¬≈» се изкупува на 35 ст , а се продава на 11ст.  ой плаща разликата ?
8
1
 
1
 
! ќтговори
“ова си е жив комуни преди 2 седмици
ўе взема от н€кой, за да датата на ¬»“-та. ƒа пусната ел.енерги€та по себестойност. ѕак се нарушава основни€ икономически закон, за стойността.
7
5
 
0
 
! ќтговори
до 1 преди 2 седмици
Ќ€ма субсидии от 2013г., ама кой да чете.  огато не духа и не пече, имат батерии, ¬≈÷ и газови централи. ¬ъглища не гор€т, н€мат и ј≈÷.
6
2
 
1
 
! ќтговори
при ти€ бури преди 2 седмици
дето се нароиха - фотоволтаиците лет€т като листа! ј за градушките да не говорим какъв леш прав€т!
5
1
 
2
 
! ќтговори
как и да се въртите преди 2 седмици
дирника ви е все отзад! - та€ максима важи и за тока!  ак и да се въртите далче сме от иде€та за възстановима и екологична енерги€! “о природата е пантетовала въглеродите като най-ефективни вече 1 мил€рд години!
4
0
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 седмици
“ук по отдавна искат да го увеличават но им изгор€ха бушоните )))
3
4
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 седмици
Ѕеломорието перка до перка, красота, √ърци€, ц€лата перка до перка, красота. ¬етрища и урагани ще брул€т √ърци€, чист въздух и чиста зелена енерги€, даже и ще изнас€, а Ѕг кога.
2
2
 
6
 
! ќтговори
Ќеразбрал преди 2 седмици
 акво правим като слънцето залезе или в€търът спре? ћол€, н€кой сведущ по въпроса да ме просветли.
1
2
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 седмици
“о€ ток от ¬≈»-та е по-скъп, ама ви бъркат в джобовете да го субсидирате, тоест пълна диотщина пак плащаш скъп ток, ама не със сметката за тока, а чрез данъците.