Как да не забравяме за важните неща?

Шест начина да не се поддадем на "битовата склероза"
Обновена: 8 ное 2011 11:59 | 8 ное 2011 11:54,
12
Как да не забравяме за важните неща?
Снимка: Reuters

Хората в днешно време все повече забравят какво трябва да свършат и това е напълно обяснимо. Ставаме рано, лягаме си късно, цял ден работим, вдишваме дълбоко мръсния градски въздух и прибирайки се вкъщи, се строполяваме пред телевизора.

Оперативната ни памет просто не достига, за да задържим в мозъка си всички детайли. Спомнете си колко пъти сте се изчервявали, забравили рождения ден на близък човек. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да излекувате "битовата склероза", събрани от lady.mail.ru.

1. Изберете важното

Първо направете списък с датите, които трябва да помните. Нека това бъдат дати от личен характер: рожденни дни, семейни годишнини и др. Оптималното количество е 15-25. Запомнянето на повече от 30 дати изисква огромни усилия, а по-малко от 10 едва ли ще обхване всички важни събития. Носете този списък със себе си.

2. Запишете в календара си

Втората стъпка е да запишете тези дати в календара си. Ако все още нямате органайзер, задължително си вземете. Редовното попълване на календара помага да се ориентирате по-добре във времето и пространството  и по-рядко да си задавате въпроса: "Кой ден е днес?" Що се отнася до датите, по-добре ги вписвайте две страници предварително  и добавяйте възклицателни знаци. Колкото по-рано е запълнен календарът ви и ви напомня за предстоящото  събитие, толкова по-малка е вероятността да го пропуснете.

3. Закачете на стената

Харесват ли ви индивидуалните стенни календари? Може да си поръчате такъв, като помолите дизайнера да отбележи красиво важните за вас дати. Ако пък имате "златни ръце", може да го изрисувате сами. Закачете календара на най-видимото място (напр. на хладилника) и не забравяйте да обръщате страниците в края на месеца.

4. Мобилизирайте мобилния си
Не пренебрегвайте възможностите на мобилния си телефон. Всички съвременни модели имат календар. Когато записвате събитието, не съкращавайте, а изпишете пълното име и събитие. Вмъкнете снимка на рожденика и индивидуална мелодия. По-добре настройте напомнянето 1-2 дни преди самото събитие.

5. Не забравяйте социалните мрежи, Skype и ICQ

Повечето от нас „висят“ в различни социални мрежи и използват програми за бърза размяна на съобщения. Тези комуникационни системи напомнят за наближаващи събития, но често ги игнорираме. Щом така или иначе сте в тях, използвайте възможностите им. Редовно преглеждайте автоматичните напомняния.

6. Задействайте асоциациите

Заедно с външните средства трябва да задействате и асоциативното мислене. Измислете свои лични асоциации за важните дати. Те може да не са свързани със самото събитие. Например приятелката ви има рожден ден на 6 юни и е била отличничка, значи тя е получавала само шестици и е родена на 6.06. Асоциацията може да бъде от всякакъв вид, важното е безотказно да реагирате на нея.

Мнението на психолога:

Всеизвестно е, че хората използват много малка част от мозъка си. Това важи и за процеса на запомняне и запазване на информацията. Вълнението, стресът и комплексите "изяждат" важната информация.

Какво правим, когато искаме да намерим място за новите си дрехи в гардероба? Изхвърляме ненужните, за да може да подредим добре новите, т.е. освобождаваме пространство. Аналогично постъпваме и с информацията, която не можем да запомним.

Трябва да въведем ред в главата си и да правим усилия да го поддържаме. И още нещо – по-често да се разхождаме на чист въздух и да си правим почивки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: забравяне
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз си записвам на телефона една бележчица, която ми стои на десктопа. По този начин не забравям. Просто съм от този тип хора, които се нуждаят от напомняне.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не е необходимо да помниш всичко!
10
0
 
8
 
! Отговори
ами как.... преди 12 години
Върви върви и седне, върви върви и тръгне!
9
0
 
16
 
! Отговори
(-*-) преди 12 години
Как да те забравя, като не мога да те запомня........
8
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
аз много забравям, затова си записвамобаче понякога забравям къде съм записал
7
2
 
28
 
! Отговори
хаха преди 12 години
Може ли по *** и безполезна статия да се напише:да "+"не "-"
6
0
 
29
 
! Отговори
фу преди 12 години
Ако психологът беше истински психолог, щеше да знае, че това за използването на малка част от мозъка е просто МИТ. Да пусне един Гугъл и да провери - използваме целия си мозък, а не част или 10%, както повечето хора са чували. Психологът да вземе и да напише докторантура как да "освободим място" - ако можеше умишлено да се забравя, вече щях да съм забравил, че съм чела тази глупава статия.
5
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз лично си записвам само колко жени съм таковал... и телефоните им разбира се, но не на моя, а на таен тефтер, който да не го намира жена ми... Не се хваля, скромен ми е списъка... 47 са...
4
1
 
17
 
! Отговори
:) преди 12 години
Купуваш, ако имаш пари, като нямаш - пишеш по тефтери и календари :)
3
10
 
6
 
! Отговори
Тъпа статия преди 12 години
Купувате един смартфон и сте готови. 21 век е - какви календари, какви стени, какви асоциации????
2
4
 
13
 
! Отговори
1 преди 12 години
1, Ти пример със себе си ли даваш :)
1
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всеизвестно е, че хората използват много малка част от мозъка си. +++Всъщност правилно да се каже е :Всеизвестно е, че много от хората пишещи в форумите на днес.бг използват нищожна част от мозъка си.