Поне за 20 мин. на ден да оставаме сами със себе си

Усамотението ни зарежда, мислите ни се избистрят
3 фев 2012 07:28, Елка Василева
20
Поне за 20 мин. на ден да оставаме сами със себе си
Снимка: архив, Reuters

Независимо от скоростта на живота ни и лудостта от бързането да успеем да изпълним всекидневните си задължения, времето, което трябва да отделим за себе си, ни е нужно, за да се избистрят мислите ни и да възстановим енергията си.

Да останеш за малко не самотен, а сам – това е абсолютно необходимо в забързания ни свят. Времето, което прекарваме сами със себе си, е ключово за психическото ни здраве, улеснява ни да осъзнаем какви са наистина чувствата ни и да формулираме желанията и страховете си.

Най-добре се „ресетираме“ сами със себе си

Непрекъснатите мисли и концентриране не дават възможност на мозъка да се отпусне. Затова често се стига до „синдрома на прегарянето“. Отпускането на място, което не ни отвлича вниманието, ни дава възможност да се фокусираме върху мислите си, успешно да ги избистрим.

Единствено в самота чуваме вътрешния си глас

Да сме обкръжени от близките си хора, е добре, но в същото време това ни налага и теми и мисли, с които в момента не искаме да се занимаваме. Затова трябва от време на време да направим нещо сами и да видим дали това ни харесва, защото ние така си мислим, или защото другите казват това.

Когато сме вътрешно спокойни, се концентрираме по-добре

Ако всеки ден отделяте поне по 20 минути за себе си, независимо дали за топла вана, за готвене, просто за излежаване или каквото и да е друго нещо, което ви харесва, ще имате повече сили и ще можете повече да се концентрирате върху това, което вършите.

Нахлуват дълбоки мисли

Доволен ли съм, щастлив ли съм, удовлетворяват ли ме отношенията ми с другите хора и трябва ли да променя нещо в живота си – тези въпроси ни връхлитат, когато сме сами. Мозъкът ни се отпуска и като приоритети изплуват мислите, за които иначе нямаме време. Постоянното движение и бързане от задача на задача не ни дава възможност да се замислим и да анализираме истинските си чувства.

Няколко съвета за бягство в усамотението:

Изключете телефоните, спрете телевизора и компютъра поне за половин ден, а още по-добре – за цял един ден

Станете рано в свободния си ден и го започнете с разходка

Затворете вратата и настоявайте за своето лично пространство, ако не искате в момента да сте с други хора

Планирайте времето, в което ще можете да останете сами със себе си и да се посветите изцяло на себе си, съветва „24 сата“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
0
 
! Отговори
koko преди 12 години
няма ли да напишете нещо за ГЕРБ и т.н.
15
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Повечето хора се страхуват да останат сами със себе си,затова като луди се хвърлят от едно към друго демонстрирайки висока ангажираност.За мен крайно ангажираните хора са хора лишени от вътрешна хармония.На тях не може да им се помогне
14
0
 
6
 
! Отговори
бибо преди 12 години
напълно съм съгласен
13
0
 
4
 
! Отговори
ива преди 12 години
бих казал дажеи за час
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"ПИРАТСКА"Релакс музика,и никакво гледане на телевизия нито четене на вестници/сещате се за какво ви говоря/.13 е прав ,освен това "клекналата"поза ще ви помогне да се борите със запека,той пък най често е предизвикан от термофилните дрожди в съвременната бирена и хлебна мая.
11
0
 
2
 
! Отговори
gogo преди 12 години
Природата не е предвидила ходенето по голяма нужда да става по половин час в седнала стойка, а за 5 мин. в клекнала - виж сайта squat*beinsa*info
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
затова природата е измислила ходенето по голяма нужда!
9
1
 
5
 
! Отговори
VeNiX преди 12 години
медитацийка... :)
8
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз, като остана сама със себе си, и започвам да мисля за глупости
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Значи:1. Ако това изследване и откритие, че 20мин ми трябват не е направено от Британски учени и проучвания от типа "попитахме 100 човека" ... не ми го хвалете днес.бг2. Всеки ден ми започва с поне 20мин в тоалетната, където съм абсолютно отдаден на мислите си ... освен ако не чета *** новини от този род..
6
2
 
14
 
! Отговори
999 преди 12 години
Повечето хора се страхуват да останат сами със себе си, за да не би да установят, че няма никой в къщи. Затова предпочитат каквато й да е компания пред самотата. Неслучайно карцера се смята за едно от най-тежките наказания - да останеш насаме със себе си.Представи си да затвориш бай Асан, примерно и да няма с кого да си говори за политика. Колко дена ще изкара.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вярно е човек трябва да си почива.Иначе ще изтрещи.А и не винаги може да взима най-добрите решения когато му е лудница и има милион задачи.
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Прав си. Криминално престъпление е да врътнеш кранчетата за пари на комуноидните !Престъпление срещу личността е да се строят магистрали!
3
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Някои хора никога не остават сами. Поне 2 живеят в тиквите им.
2
2
 
13
 
! Отговори
Bu преди 12 години
ще последва ли и статия за откриването на топлата вода?
1
11
 
1
 
! Отговори
Алов преди 12 години
И аз обичайно оставам сам в банята след катогледам нещо по-хард или като прочета , че некой си умрял.