Как да създадем приятели в офиса

Положителната работна среда подобрява здравето ви
Обновена: 23 апр 2012 12:20 | 23 апр 2012 12:12,
9
Как да създадем приятели в офиса
Снимка: sxc.hu

Според едно изследване направено на скоро на 820 служители - повечето женени с деца, става ясно, че вероятността да умрат в близките 20 години от инфаркт или някаква друга болест е 2,4 пъти по-голяма при тези, които не са близки с колегите си.

Враждебната или алиенирана работна среда дава веднага отражение на живота на всеки човек. Служителите, които странят от колегите си и са в „хладни"и твърдо професионални отношения с тях,по-често страдат от висок стрес, който веднага повишава холестерола им и води до редица сърдечни болести и дори инфаркт. Ето защо е хубаво да не се чувствате като „вълк единак" в офиса, а по-скоро като част от нещо приятно и сплотено, от едно „второ семейство".

Ето и няколко прости правила, които трябва да имате предвид, за да се чувствате комфортно на работното си място и да има мир и хармония между вас и колегите:

1. Не се възползвайте от колегите си и не им позволявайте да се възползват от вас

Не прекалявайте с добрината на колегите си и не свиквайте с това, да получавате винаги информацията, от която се нуждаете наготово. Винаги благодарете и не я приемайте за даденост.

Когато ваш колега има проблем и е стресиран, не е достатъчно само да го изслушате. Предложете му помощта и подкрепата си, казва Бев Смолууд – автор на книгата „Това не трябваше да ми се случва". Според последни изследвания случайните жестове и мили действия не само повдигат настроението на другите, но и вашето.

Освен да давате, трябва и да получавате! Следете дали колегите, към които проявявате по-топли и приятелски чувства, ви отвръщат със същото и са готови да ви подкрепят при нужда.

2. Споделяйте с повишено внимание

Как бихте се почувствали, ако целият офис разбере, че сте претупали онзи документ и затова се издънили екипа ви на работната среща? Определено не добре. Внимавайте на кого какво споделяте.

Да, в офиса може да им приятелства, но работата си е работа. Особено, когато сте екип и той се проваля заради вас. Винаги имайте едно наум, че макар да сте приятели с колегите, някой може да ви изклюкари, за да си гарантира повишение, похвала или просто да ви елиминира от пътя си, както ви се усмихва и си пиете кафето всяка сутрин.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Приятели в офиса? Хайде моля ви се - не и в България. Тук всеки гледа да те изцака и ако може да извлече дивиденти от теб. Ако напуснете или ви съкратят гледайте какви "приятели" ще ви бъдат колегите ви. Даже няма и да ви поздравяват, а тайничко ще се радват, че те не са на вашето място. Докато я има тая злоба и завист няма как да има нещо повече от колегиални отношения на работното място. За това не се и опитвайте да създавате нещо повече от колегиалност - после ще сте разочаровани като мен...
7
0
 
5
 
! Отговори
Пантелей Пътник преди 11 години
Създаване на приятелство на работното място с риск някой ден да влезе в конфликт със служебните отношения? Не, благодаря. Двама колеги могат да бъдат приятели, но след като напуснат сградата, в която работат, в края на работния ден.
6
0
 
6
 
! Отговори
До 6 от 1 преди 11 години
А моята колежка е същата. Знам всичко за майка й, мъжът й, синът й, дъщеря й, кучето, брат й, снаха й... и куп други хора, които дори не съм срещала лично, но това не ми пречи да познавам живота им в подробности. Абе, до един момент се търпи, но когато имам много работа, а тя ми обяснява какво казал сина й на учителката си по математика направо ми иде да й извия врата!
5
1
 
2
 
! Отговори
runnerd преди 11 години
пример за коментар N 1: Д. от една банкова институция - непрекъснат тормоз чрез споделяне и на най-малките й подробности от ежедневието. На всяка манджа - мерудия. Д., спри. Казва ти се всеки ден. Млъкни!пример за коментар N 3: М., в същата банка - нещата са мноооооооого сериозни там... и в момента съм със стиснат нос ...
4
0
 
4
 
! Отговори
колегата може да преди 11 години
ви иззклюкари за да ви премахне от пътя си !!! Този учен май е изследвал българи ?!
3
0
 
7
 
! Отговори
moi преди 11 години
Къпете се и се обличайте с чисти дрехи всеки ден. И ако поддържате устна хигиена (чиста и мълчалива) също помага.
2
2
 
3
 
! Отговори
сексманиак преди 11 години
А как да създадем интимни и задоволяващи отношения?
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да си в добри отношения с колегите е едно, но да превръщаш колегата си в най-добрия си приятел на който цял ден да се оплакваш от съпруга/съпругата, децата, кучето, тъщата... и изобщо да го запознаваш и с най-малките детайли от личния си живот е вече друго. Просто трябва да има баланс, все пак си там за да работиш, а не да си решаваш личните проблеми. Трябва да има баланс иначе вместо като приятел колегите ще гледат на теб като на мрънкало и дразнител, който им пречи да работят.