Какво пропускат децата от днешното поколение

Най-забавните игри, които децата днес не знаят
20 сеп 2012 22:31, Мария Дуковска
99
Какво пропускат децата от днешното поколение
Снимка: Reuters

Факт е – децата излизат да играят навън много по-малко, ползват технологии, за чието бъдещо съществуване преди дори не предполагахме, приключват детството си по-рано. Струва ни се, че в сравнение с тях сме си запълвали времето по много по-пълноценен начин. Освен че четяхме повече книги, а ходенето на кино беше истинско преживяване, ето с какво друго можем да се похвалим пред днешната младеж:

Излизахме от вкъщи без мобилен телефон.

Но какъв мобилен телефон – за първи път може би сме притежавали подобна вещ след гимназията и университета. Връзвахме две пластмасови чашки с конец и се опитвахме да си говорим. Днес и малки, и още по-малки пускат песни, правят снимки и видео записи, сърфират в интернет и евентуално говорят по модерни и скъпи телефони.

Пътуването с кола или по-точно в колата беше много по-различно.

Задължителните днес колани бяха просто подробност, а за стоенето прав на задната седалка въобще не може да се споменава. Вярно – тогава и броят на колите беше много по-оскъден, скоростите бяха много по-ниски, рисковете бяха много по-малко.

Събирахме салфетки и мъниста, носехме си колекциите в училище, разменяхме с приятелки.

Чарът на това постепенно да натрупваш свое си измислено богатство се изгуби. Преди много се сърдехме на дядо Коледа, когато ни подареше чифт чорапи или пуловер за Коледа. Днес модерните дрехи се тачат и желаят много повече.

Протривахме гумите на колелетата си.

Обикаляхме не само своя, не само съседния, но и далечните квартали на града. Улиците сякаш бяха по-широки, а днес – дали защото дърветата разкривиха тротоарите, дали защото колите са повече, на улицата няма място дори да стъпиш. Нищо чудно, че едва пускаме децата извън териториите на квартала, които виждаме от прозореца.

Останалото прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
4
 
! Отговори
ДА преди 11 години
Децата от днешното поколение,никога няма да разберат какво е да отидеш на село при баба и дядо през лятото!Това е големият пропуск,който не може да се обясни,ако не си го преживял!
73
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аххх, колко невероятно беше. Иииихх, как ми липсва. Оххх, тия днешните как не знаят какво е да си играеш пред блока и как се кара колело. Светът се променя, детството, юношеството се променя, зрелостта и старостта също. Ай стига охкали по форумите.
72
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Горките деца, те са жертва на криворазбраната демокрация.
71
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всеки намира детството си за безценно. То няма нищо общо с това, което е имал, нямал, правил и т.н. а просто с факта, че е бил млад и безгрижен. Осъзнаването на това идва около 30-те ни години и почваме да идеализираме и преиначаваме детството, дори да е било не толкова прекрасно. Тази статия е безкрайно глупава.
70
2
 
3
 
! Отговори
Филип преди 11 години
Носталгично е наистина, аз също бих дал много неща да се върнат децките, безгрижни години и най вече безкрайно щастливи. Според моите виждания днес децата живеят в някъкво измисленно измерение, което ги залъгва, че са щастливи, но дълбо в техните души не е това, което в самата реалност.
69
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Даааа, днешните хлапета имат всякакви лъскави играчки-лаптопи, телефони и какви ли още не неща, но нямат нещо, което ние имахме-свобода. Свободата да играеш вечер до късно, без вашите да полудеят от страх, че нещо ще ти се случи и да ти звъннат по GSM-а поне 10 пъти. Е, да вярно, викаха ни от балкона: "Прибирай сеееее!" , а ние се правехме, че не чуваме или отговаряхме: "Още 5 мин. мамооооо!", които ставаха поне час. Ех, забавно беше. А дори не съм толкова стара и все пак сякаш беше преди век.
68
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво толкова му беше необикновеното и вълшебното?Моето беше много по-вълшебно...
67
2
 
19
 
! Отговори
Носталгичния преди 11 години
С нищо не бих заменил моето детство. Претендирам,че съм имал най-щастливото,най-необикновеното и най-вълшебно детство. Наистина нямаше никакви технологии, бяхме си обикновени бедни селянчета, но бяхме щастливи. Радвахме се безкрайно много и най-дребните неща... А сега,какво? Имат си всичко,но дали са по-щастливи? Добре,че моето детство беше в други времена...Съжалявам днешните хлапета.
66
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А пък на село батковците клатеха каките в тоалетната на дискотеката, а в кръчмата един чичко го пребиха от бой, а друг го намушкаха с нож.
65
0
 
17
 
! Отговори
бай ганьо преди 11 години
нали за това мечтахме ,а всъщност живота стана по опасен и труден ,преди живеехме по спокойно ,искам да се върна с 30назад
64
0
 
7
 
! Отговори
niki преди 11 години
До Кашчей БезсмертнийNapravo mi razkaza detstvoto.Tochno taka si beshe,i se radvam che sam rasla v tova vreme.Blagodaria,che mi pripomni tezi nesravnimi migive.Ostani si sas zdrave.
63
0
 
18
 
! Отговори
BG преди 11 години
в предучилищна /6 г./, като ни пуснеха от училище - шапка на тояга! Цял следобед навън с ключа на врата! Майка ми и баща ми на работа, аз навън, играехме на каво ли не, скиторехме където си искаме. Спокойствие и безметежност... Няма да се върне, никога...
62
0
 
3
 
! Отговори
Balans преди 11 години
Az biah dete predi 15-20 godini i imah vsichkite detski zabavlenia:komputar,televisor,knigi,igrachki, i navan igrah super mnogo..Vajnoto e da ima ravnovesie, ne moje samo navan kakto vie go opisvate ili samo v kasti kakto e sega.Mislia che dezata vse oste obichat da igraiat zaedno navan no v po-malkite gradove,ili spokoinite kvartali,normalno e che na niakoia shumna opasna uliza niama da gi vidite.Kadeto jiveia e mnogo spokoino i hubavo,no ima samo edno dete, samo si igrae,znachi ima jelanie :)
61
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как ще вдигнеш олелия от чер хляб, бе куха главо?Понякога замисляш ли се над текста на песните?
60
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ех, какво ли не бих дала, само да можех пак да съм дете... Но си искам онова, моето детство, с игри до тъмно навън, без да е нужно някой да ни води и прибира от училище, с не толкова разнообразна, но истински вкусна храна. Не им ща компютрите на днешните хлапета!
59
0
 
12
 
! Отговори
криси преди 11 години
Играехме на ластик, народна топка и "любимата" игра на майка ми - кър :) ..ех детство!
58
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Статията е интересна! Нов век,нови технологии,нови сгради,нови ценности,но...няма нищо ново под слънцето,защото истинските неща не са в материалното,а се крият в душата на човек.Поколението на консуматорите,на лъскавите опаковки,на антидепресантите,на подменените ценности,на бързите технологии,коли,храна,мислене....
57
11
 
19
 
! Отговори
Аз преди 11 години
Мда, а преди 100 години децата изобщо не са имали детство, защото от 4-5 годишни са ги впрягали като *** да помагат в земеделската работа или в работилницата.Стига с тоя рев за "едно време". Като сте били деца, не сте ли се дразнели, когато възрастните са ви разправяли колко хубаво било, когато те са били деца и как сегашните млади нямали морал, възпитание и т.н. А сега вие ревете и повтаряте същите глупости.
56
5
 
9
 
! Отговори
Няма значение преди 11 години
До авторът на статията- това означава, че остаряваш. Не се притеснявай, нормално е.
55
0
 
5
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
До Анонимен 66 ."Много деца са набеждавани без причинно ,даже напротив правили са добри неща и благородни ,но като са набедени подобни деца никога повече няма да направят добро"! Явно или аз съм зле с разсъжденията или ти ?! Не можах да се сетя за какво направено добро могат да бъдат набедени децата?! Може би имаш впредвид : майка и дъщеря пътуват в автобус ,дъщерята отстъпва място на възрастна баба ,а майката се ядосва и критикува дъщеря си ,че е станала за да седне бабата?! Нещо не те разбирам