Какво пропускат децата от днешното поколение

Най-забавните игри, които децата днес не знаят
20 сеп 2012 22:31, Мария Дуковска
99
Какво пропускат децата от днешното поколение
Снимка: Reuters

Факт е – децата излизат да играят навън много по-малко, ползват технологии, за чието бъдещо съществуване преди дори не предполагахме, приключват детството си по-рано. Струва ни се, че в сравнение с тях сме си запълвали времето по много по-пълноценен начин. Освен че четяхме повече книги, а ходенето на кино беше истинско преживяване, ето с какво друго можем да се похвалим пред днешната младеж:

Излизахме от вкъщи без мобилен телефон.

Но какъв мобилен телефон – за първи път може би сме притежавали подобна вещ след гимназията и университета. Връзвахме две пластмасови чашки с конец и се опитвахме да си говорим. Днес и малки, и още по-малки пускат песни, правят снимки и видео записи, сърфират в интернет и евентуално говорят по модерни и скъпи телефони.

Пътуването с кола или по-точно в колата беше много по-различно.

Задължителните днес колани бяха просто подробност, а за стоенето прав на задната седалка въобще не може да се споменава. Вярно – тогава и броят на колите беше много по-оскъден, скоростите бяха много по-ниски, рисковете бяха много по-малко.

Събирахме салфетки и мъниста, носехме си колекциите в училище, разменяхме с приятелки.

Чарът на това постепенно да натрупваш свое си измислено богатство се изгуби. Преди много се сърдехме на дядо Коледа, когато ни подареше чифт чорапи или пуловер за Коледа. Днес модерните дрехи се тачат и желаят много повече.

Протривахме гумите на колелетата си.

Обикаляхме не само своя, не само съседния, но и далечните квартали на града. Улиците сякаш бяха по-широки, а днес – дали защото дърветата разкривиха тротоарите, дали защото колите са повече, на улицата няма място дори да стъпиш. Нищо чудно, че едва пускаме децата извън териториите на квартала, които виждаме от прозореца.

Останалото прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
18,буахахахахахах
13
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а ние щото не си бъркахме. децата сега си бъркат през комповете и камерките
12
0
 
11
 
! Отговори
sawall преди 11 години
До инспектор Стрезов: и Космос четях... ;)
11
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Децата от днешното поколение си бъркат по дупките от десетгодишни. :)
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и крив мач колко сме играли - на некви пейки по петнайсе санта високи, игрището беше като хода на конп
9
0
 
32
 
! Отговори
sawall преди 11 години
помня как играхме 2-*** на 3-*** чист футбол. Играли сме сигурно 3 часа и спряхме да броим головете при резултат към 30:40. Имам чувството че сме играли с много повече желание от сегашните футболисти...
8
0
 
42
 
! Отговори
Стрезов преди 11 години
В детството ми само на "нашата" улица имаше толкова деца,колкото днес немогат да се съберат в цял блок или затворен комплекс.Освен всичко изредено в другите постове,много играехме на стражари и апаши или преследване на чужди шпиони.
7
2
 
42
 
! Отговори
. преди 11 години
Жалкото е, че каквото и да се направи, не може да се накарат децата днес да играят на игрите, които сме играли ние като деца. Времето се променя и може би е по-добре, че от малки са в час с технологиите, защото от това ще си вадят хляба в бъдеще. Че губят - губят. Наистина нашето детство беше прекрасно. Но носталгията няма да го върне и няма да го наложи отново... За съжаление.
6
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и да помниш снимките на САбрина и Сандра по цици на шоферите на рейсовете и после в *** леле мале :)))
5
0
 
10
 
! Отговори
sawall преди 11 години
Ами играта на виенска?
4
1
 
15
 
! Отговори
Тюрк Силистра преди 11 години
Ми лапака къде е дето го играехме 20 човека, както и лепката с изтривалките - с стъргалото и хармониката ги мачках :) имаше и добър асфалт преди 10 години !
3
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
пропуснах играта на топчета (гуди), игрите на аутобан (ако имаш мачбокс беше велико), събиране на секви картинки от дъвки, пътуване с градския транспорт до последната спирка, слагане на монети, ябълки и сякви такива на трамвайни релси да видиш какво ще стане, боевете с другите махали и още хиляди неща... те писали за коланите баси
2
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много обичах да си правя бъзици по телефона. Нямаше идентификатори за номера и никой не можеше да ме хване. Беше много забавно. Даже и се сприятелявах с някои хора. Веднъж си говорихме с един учител по история с часове.
1
0
 
95
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
този дето е писал май май е роден след 90-та. А фунийките, всичките игри кралю порталю, ластик, народна топка, тва че се хранехме от дърветата - джанки, ябълки, череши, миниските, гумите с пръчка, играта на ръбче и кво ли още не, те ми писали за коланите в колите